Ostanimo u kontaktu

GRADSKI PROJEKTI

Dalibor Milan: Unatoč krizi nastavljamo s realizacijom projekata

Objavljeno prije

Gradonačelnik Dalibor Milan se osvrnuo na trenutno stanje i realizaciju započetih projekata u gradu Metkoviću.

Ljetno kino
U skladu sa planiranim kapitalnim aktivnostima Ustanove za kulturu i sport Metković jučer su na gledalištu ljetnog kina počeli građevinski radovi. Prva je to faza obnove gledališta u sklopu koje se priprema nova podloga na koju će se u drugoj fazi montirati nove stolice. Očekivani završetak ovog kapitalnog projekta je kraj 2020. godine. Procijenjena vrijednost projekta je 580 tisuća kuna bez PDV-a a izvori financiranja su Ministarstvo kulture RH i Grad Metković.
Dječja igrališta
U skladu sa planiranim sportskim kapitalnim projektima Ustanove za kulturu i sport Metković u tijeku je rekonstrukcija dječjeg igrališta kod UOSI Prijatelj, a jučer je započela adaptacija dijela postojećeg igrališta kod Crkve sv. Frane na Kladi kojom će najmlađi dobiti svoj prostor za igru. Ubrzo počinje adaptacija i vježbališta u Sportskoj ulici kako bi bili ispunjeni svi aspekti za sigurno korištenje. Ukupna vrijednost navedenih investicija je 400 tisuća kuna bez PDV- a, a izvor financiranja je u potpunosti Grad Metković.

UVEDENI BRZI TESTOVI

U županiji Metković ima najgoru epidemiološku situaciju – tvrdi Lakić

Objavljeno prije

Besplatni brzi antigenski testovi od ponedjeljka su dostupni i u Dubrovniku. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, epidemiolog Mato Lakić kaže kako su s brzim testiranjem počeli prošlog tjedna u Metkoviću. U ova dva grada, na ovaj je način dosad testirano stotinjak osoba sa simptomima virusa COVID-19, a sljedeći u kojem se planira krenuti s antigenskim testiranjem je Korčula. Samo u ponedjeljak ovom je metodom testirano 49 osoba u Dubrovniku i 13 u Metkoviću.

– Važno je naglasiti kako brze testove koristimo kod osoba koje dođu na testiranje u prvih pet dana bolesti, dakle u ranoj simptomatskoj fazi. Oni kojima je nalaz brzog testa pozitivan upućuju se u izolaciju, jednako kao što je slučaj sa serološkim testiranje, a osobe koje dobiju negativan rezultat a imaju simptome bolesti ponovit će testiranje za dva dana ili će biti upućene na PCR testiranje – kaže dr. Mato Lakić.

Nema nestašice

Iako se kod antigenskog testiranja u nekim mjestima govorilo o korištenju istog uzorka za dodatno PCR testiranje kod negativnih rezultata, ovdje to nije moguće pa pacijentu uzima posve novi uzorak brisa. Nadalje, pacijenti koji simptome bolesti imaju dulje od pet dana odmah se upućuju na serološko testiranje jer se pokazalo da nakon petog dana koncentracija antigena može biti niža od granice detekcije kod brzih testova što može rezultirati lažno negativnim nalazom. No, epidemiolozima i zdravstvenim djelatnicima ova ‘nova’ metoda značajno olakšava rad i troškove.

– Antigenski testovi su daleko brži i značajno jeftiniji od seroloških. Ovisno o proizvođaču, rezultati su vidljivi u razdoblju od nekoliko minuta do najdulje pola sata. Imamo dovoljno testova u Zavodu, još smo ih naručili a kako je više dobavljača, nema straha od nestašice – kaže ravnatelj Lakić, napomenuvši kako brze testove koristi i dubrovačka bolnica za pacijente sa simptomima koji trebaju neki pregled.

Do ovog tjedna, u Dubrovniku se takav test mogao napraviti samo u privatnoj zdravstvenoj ustanovi po cijeni od 375 kuna. Komercijalno testiranje koriste kompanije za provjeru zdravstvenog stanja zaposlenika, a najčešće su to pomorci, no, brzi testovi zasad nisu prihvaćeni među brodarskim kompanijama.

U Metkoviću najteže

Antigenski testovi su korišteni u zagrebačkim školama kako bi se provjerilo stanje sa zarazom među školskom populacijom i zaposlenicima. Na dubrovačkom području nema indikacija da su škole žarišta zaraze, kaže naš epidemiolog. Brojka zaražene djece ne odskače od drugih dobnih kategorija. No, srednjoškolci u Metkoviću trenutačno su u online nastavi.

– U našoj županiji, Metković ima najgoru epidemiološku situaciju. Zbog čega je tako? Ne možemo tvrditi, ali možemo govoriti o dojmu kako nam zaraženi često ne žele reći gdje su se zarazili, prešućuju važne informacije, a onda je mnogo teže raditi. U takvim slučajevima se čini kao da radimo Sizifov posao, tražimo samo pozitivne a nemamo pouzdane informacije o kontaktima zaraženih – upozorava dr. Lakić.

Jedan od razloga značajnijeg širenja virusa na metkovskom području je činjenica da se nalaze u pograničnom području, češći su obiteljski posjeti i gostovanja po svadbama u susjednom hercegovačkom kraju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije