Ostanimo u kontaktu

PROIZVODNJA SLADOLEDA I SLASTICA U METKOVIĆU

Dalibor Milan: Pružit ćemo ruku poduzetništvu, Metkoviću trebaju nova radna mjesta

Objavljeno prije

Skladište, sladoledi

Danas je Dalibor Milan, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Metkovića, posjetio novi proizvodni pogon Karmel Ice za proizvodnju sladoleda i slastica u Metkoviću. Pogon je smješten u Mostarskoj ulici, a ukupna vrijednost investicije se kreće oko 15 milijuna kuna. Dalibora Milana je interesiralo da li su kao investitori kod sadašnje gradske vlasti naišli na razumijevanje, na što su nam kratko i jasno odgovorili:

– Razgovarali smo, razgovori su bili ugodni, a za nagradu smo dobili čestitku od 10 tisuća kuna komunalne naknade. Vrlo interesantna suradnja. Lokalna vlast treba stvarati preduvjete za poduzetništvo. Ovaj pogon će zapošljavati na početku 7 do 10 radnika koji će se skinuti s biroa. Naš proizvodni kapaciteti bit će 1000 kg sladoleda u jednom radnom satu, koje ćemo plasirati od Splita do Prevlake. Radi se o visokokvalitetnoj proizvodnji 50-tak vrsta sladoleda i slastica za koje već imamo dogovorene plasmane, – kazao je gospodin Jovica.

Dalibora Milana interesiralo je da li će širiti djelatnost, na što je dobio pozitivan odgovor:

‘Firma će se baviti otkupom i preradom mandarina što će stvoriti potrebu za nova zapošljavanja. Također ćemo iznajmljivati komore i što je interesantno, imat ćemo trgovinu naših proizvoda po tvorničkoj cijeni u sklopu ovog kompleksa. Ulažemo vlastita sredstva, nismo dizali kredite. S malo razumijevanja i poduzetničke klime Metković će ponovo vratiti onaj stari sjaj’ – zaključio je gospodin Jovica

Jedan od mojih prvih poteza kao, čvrsto sam uvjeren, gradonačelnika Metkovića bit će donošenja paketa poticaja za poduzetnike i olakšica za njihovo poslovanje, s apsolutnim naglaskom na stvaranju radnih mjesta. Zbog razrade tog paketa idućeg tjedna i idem na nekoliko sastanaka u Zagreb. Meni nije ispod časti tražiti pomoć i savjet iz naše županije i vlade jer mi je boljitak Metkovića na prvom mjestu – istaknuo je Dalibor Milan.

Našem voljenom gradu – zaključio je – potrebni su konkretni projekti i stvarna radna mjesta, a ne medijski trikovi i naručeni hvalospjevi o samima sebi. Kao gradonačelnik svih ljudi, borit ću se punim srcem za svako radno mjesto i za svakog čovjeka u Metkoviću! I u tome očekujem potporu svih gradskih vijećnika jer su nam svima, vjerujem, zajedništvo i napredak Metkovića važniji od politikantstva.

Piše/foto: Nportal

KAKO DALJE?

Proizvođači mandarina nikako na zelenu granu

Objavljeno prije

mandarine

Ni mrazevi, ni suše ni štetnici nisu kroz protekla desetljeća uspjeli zakočiti proizvodnju mandarina u dolini Neretve , a hoće li najnoviji prolemi s plasmanom i cijenama potaknuti krčenje stabala i prestanak zasnivanja novih plantaža tek ćemo doznati.

Upravo su nesigurno tržište i niske otkupne cijene glavni uzročnici životnim ugrozama neretvanskih težaka pa odgovore na ta pitanja traže proizvođači, stručni i nestručni analitičari, političari i mnogi drugi. Samo, sva ta nastojanja nisu , čini nam se, usklađena s potrebama vlasnika plantaža pri čemu ne smijemo zanemariti ni neorganiziranost njih samih.

O cijenama i tržištu raspravlja se svake godine pred početak berbe a ne tjekom prethodne zime kako bi se ugovorili odnosi i doznalo gdje će , kada i po kojim cijenama mandarine moći prodavati. Znano je da isti problemi muče i proizvođače jabuka u Slavoniji, stočare i druge poljoprivrednike koji gase proizvodnju i iseljavaju dok uvoznici uvoze hranu bez razmišljanja o poticanju domaće proizvodnje. Država je odustala od subvencija, u Rusiju se ne može izvoziti, trošak berbe i zaštite nasada je veći od prihoda pa se ljudi pitaju isplati li se više uopće proizvoditi ?

Dovoljno je napomenuti da se prije početka berbe nije točno znalo ni koliko će se tisuća tona žutih plodova ubrati, a kamoli gdjće se plasirati. Tako su jedni govorili da će se ubrati 40 tisuća,neki su spominjali 50, a oni hrabriji i 60 tisuća tona mandarina. Ovih dana slušamo da će zbog niza problema ostati na stablima oko 10 tisuća tona toga voća što je nevjerojatna količina. Uz to ide i pitanje zbog čega naša prehrambena industrija ne pokazuje interes za preradu mandarina koje nisu baš za tržište i zbog čega novi ulagači uopće ne pokazuju interes za taj posao. Lakše je izgleda zatrpati tisuće tona voća negdje uz vodotoke nego potencirati potrebu izgradnje preradbenih kapaciteta i omogućiti posao za nezaposlene Neretvane. Oni i zbog takvog odnosa iseljavaju iako su nam puna usta priča o potrebi zaustavljanja depopulacijskih procesa i općeg poboljšanja demografske slike doline Neretve, ali i cijele države.

Piše: Pero Jakić / Metković NEWS

Nastavi čitati

TOP 500 ŽUPANIJSKIH TVRTKI s najvećom dobiti U 2017. GODINI

Iz Metkovića tek četiri firme među prvih 100, popis od 500 donosi nešto više, pogledajte koje su

Objavljeno prije

financijska dobit, novac

Na blogu Firmoteka objavljena je lista na kojoj se nalazi 500 tvrtki Dubrovačko-neretvanske županije koje su ostvarile najveću dobit u 2017. godini.

Uzimajući u obzir gospodarski jak Dubrovnik, lista od prvih 100 firmi s najvećom dobiti u županiji, sa područja Metkovića je  iznjedrila tek četiri tvrtki, a to su redom: na 51. mjestu Rasadnik Prud sa dobiti od 2,75 milijuna kuna, 67. je Obšivač d.o.o. sa 2,2 milijuna, 72. Grupa Nida d.o.o. sa 1,8 milijuna te 77. Poljopromet d.o.o. sa 1,77 milijuna.

Na prvom mjestu nalazi se Atlantska Plovidba s ostvarenom dobiti većom od 81 milijun kuna. Slijedi Zračna luka Dubrovnik s dobiti od preko 72 milijuna kuna, a na trećem mjestu su Jadranski luksuzni hoteli s dobiti od preko 58 milijuna kuna. Slijede PGM Ragusa, Importanne Resort, Hoteli Dubrovačka rivijera, Excelsa nekretnine, Pemo, Dubrovački vrtovi sunca, Hoteli Cavtat…

Lista TOP 500 donosi nešto veći popis, u koji s područja Metkovića ulaze firme, redom: Ljekarna Draženović, Matić Comerce II, Alfa Therm d.o.o., Filip d.o.o., Habitus Agro d.o.o., Zdravstvena ustanova medicine rada dr. D. Bošnjak, Omnia Metković j.d.o.o., Frigo Bonasi d.o.o., Respekt d.o.o., Dominant d.o.o., Vrata plus d.o.o., Conto d.o.o., Plećaš Vedran javni bilježnik, Centar za obrazovanje odraslih Mijoč, Karlo promet d.o.o., Mita promet d.o.o., Unka nekretnine, Kevo d.o.o., Računo servis, Palameta obrt, Borovac d.o.o., i Mandarinko d.o.o..

Pogledajte popis TOP 500 tvrtki u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

TOP 500 FIRMI DNŽ

Nastavi čitati

Najčitanije