Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

Protiv CISPA-e "Zamračenjem interneta"

Dali je ovo početak kraja privatnosti na internetu?

Objavljeno prije

anonymousProšlogodišnje “zamračenje interneta” možemo reći da je urodilo plodom, gdje su uz milijune korisnika protiv SOPA-e, ACTA-e i CISPA-e ustale i dale im podršku najpoznatije internetske stranice poput Googlea i Wikipedije kako bi pokazali što u budućnosti donose ti zakoni, te tim pritiskom dobile rat protiv političke elite iza koje stoje brojni Američki, svjetski poznati brandovi.

Bez obzira što se neki servisi svojim statutima i ugovorim obvezuju da neće dijeliti privatne podatke o svojim korisnicima, CISPA im omogućuje da prekrše taj ugovor te predaju osobne podatke bez ikakvih sankcija.

To znači da pri registraciji, oni dugi članci koje obično ne čitate već jednostavno stavite klik na kvadratić kako bi se složili sa uvjetima, u kojima između ostalog stoji kako će se ti podaci koristiti samo u svrhe tog servisa te se neće dijeliti sa drugim stranama, više neće imati smisla jer ih se nitko neće morati pridržavati.

Ujedinjena internetska legija Anonymousi je pod nazivom “Internet Blackout Day” odlučila vršiti pritisak na političare, također su joj se pridružile brojne grupe za zaštitu privatnosti kako bi zabranile donošenje ovog zakona. Svakako CISPA prije stupanja na snagu mora proći Senat te je treba potpisati Obama.

Ukratko, CISPA-u žele iskoristiti pod krinkom borbe protiv online napada, hakiranja, napada na državnu infrastrukturu, da im omogući nesmetan pristup bazama i osobnim podacima internetskih korisnika čime se ugrožava njihova privatnost, što znači da bi im bili dostupni svi mail-ovi i dokumente koje su pohranjeni u oblaku, odnosno na serverima drugih kompanija.

No ipak, za razliku od prošle godine, mnogi vjeruju da će ili Senat ili Obama blokirati donošenje ovakvog zakona, odnosno da će prije njegovog dolaska na snagu biti izmijenjene brojne stvari koje se tiču privatnosti korisnika.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

U posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 52 nova slučaja zaraze koronavirusom (16 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 22 osobe iz Dubrovnika, osam iz Župe dubrovačke, pet iz Konavala i Vele Luke, dvije iz Metkovića, Ploča i Stona, jednoj iz Kule Norinske, Opuzena, Slivnog i s Mljeta te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena 31 muška i 21 osoba ženskog spola, a 36 ih ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Izliječeno je 85 osoba: 35 iz Dubrovnika, 15 iz Metkovića, 14 iz Ploča, četiri iz Konavala i Kule Norinske, tri iz Zažablja i Župe dubrovačke, dvije iz Opuzena i Pojezerja, jedna iz Orebića i dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađena su 272 uzorka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 60 575 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 68 osoba pozitivnih na koronavirus. Šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od čega su četiri na invazivnoj ventilaciji, jedan na neinvazivnoj, a jedan na kisiku..

U samoizolaciji je 1105 osoba, a u posljednja 24 sata nije zabilježeno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije zabilježeno je ukupno 638 kršenja mjere samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl5 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije