Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

AVIO PROMET

Croatia Airlines uvodi tjednu liniju između Zagreba i Mostara, povratne karte već od 89 eura

Objavljeno prije

Croatia Airlines, avion

U svojstvu izaslanika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i suradnici sudjelovat će na svečanoj promociji uspostave nove zračne linije Mostar – Zagreb, koja se danas održava u Mostaru.

Riječ je o uspostavi redovite međunarodne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, temeljem javnog poziva koji je objavila Zračna luka Mostar, a putem koje će Croatia Airlines, Zagreb i Mostar povezivati tijekom cijele godine.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Prvi zrakoplov Croatia Airlinesa na ovoj će liniji poletjeti 3. svibnja ove godine, a redoviti letovi odvijat će se dva puta tjedno. Zrakoplov Dash 8-400 će iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom, a iz Mostara za Zagreb, petkom i ponedjeljkom i moći će primiti 76 putnika. Iz Croatia Airlinesa ističu da će povratne zrakoplovne karte za letove na toj novoj liniji biti dostupne od 23. veljače po promotivnoj cijeni već od 89 eura te da ta cijena vrijedi za kupnju preko internetskih stranica croatiaairlines.hr.

Subvencija od milijun KM

U Gradskoj vijećnici Grada Mostara, u petak je održana svečanost predstavljanja nove međunarodne linije Croatia Airlinesa Mostar – Zagreb, na kojoj je, u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Nakon 12 godina otvara se zračna linija Zagreb-Mostar

„Važan je ovo dan za grad Mostar i Bosnu i Hercegovinu, i još jedna potvrda da Republika Hrvatska, sa svojim prvim susjedom, s kojim dijeli gotovo tisuću kilometara granice, želi razvijati kvalitetne dobrosusjedske odnose.“, rekao je u uvodnom obraćanju ministar Butković i dodao kako uvođenje ove nove linije, nije samo doprinos razvijanju gospodarskih odnosa između dviju dobrosusjedskih zemalja – Hrvatske i BiH, već i doprinos boljoj prometnoj povezanosti.

Naime, riječ je o uspostavi redovite međunarodne linije Croatia Airlinesa između Zagreba i Mostara, prvi puta nakon 2006. godine, a kojom će Croatia Airlines, ova dva grada povezivati tijekom cijele godine. Na taj će način, Zračna luka Mostar biti povezana i ostalim svjetskim destinacijama, budući da je Međunarodna zračna luka Zagreb, koja je dostigla više od 3 milijuna putnika, usporedno s razvojem novog putničkog terminala, ostvarila i povezanost sa svjetskim destinacijama.

Koliko zračni promet predstavlja veliki gospodarski potencijal zemlje, podsjetio je ministar Butković i rekao kako su hrvatske zračne luke prošlu godinu završile s rekordnih 9 i pol milijuna putnika i rastom prometa od 18 posto. „Gospodarske koristi od toga značajne su i za grad u kojem se nalazi zračna luka, i za aviokompanije, ali i dodatan poticaj rastu turizma i svih popratnih djelatnosti. Siguran sam kako će dodatan poticaj gospodarskom rastu obje zemlje dati i završetak izgradnje koridora Vc, koji je u Hrvatskoj većim dijelom izgrađen, a drago mi je čuti da se nastavljaju aktivnosti i u BiH jer je izgradnja tog prometnog pravca interes obje zemlje.“, zaključio je ministar Butković.

Prvi zrakoplov Croatia Airlinesa na ovoj liniji poletjet će 3. svibnja, a s njim je svoj dolazak već najavio ministar Butković. Redoviti letovi odvijat će se dva puta tjedno. Zrakoplov će iz Zagreba za Mostar letjeti četvrtkom i nedjeljom, a iz Mostara za Zagreb, petkom i ponedjeljkom te će moći primiti 76 putnika, koji će s današnjim danom povratnu kartu moći kupiti za 89 eura.

Ova će nova linija i Croatia Airlines omogućiti nastavak pozitivnog trenda rasta putnička prometa, koja je, podsjetimo, 2017. godinu završila s rastom od 10 posto i više od 2 milijuna prevezenih putnika.

Na svečanosti su, uz ministra mora, prometa i infrastrukture, nazočili i ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić, predsjednik Vlade Hercegovačko – neretvanske županije Nevenko Herceg, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić te dopredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj i predsjednik Uprave Croatia Airlinesa Jasmin Bajić.

NAKON SVEGA NEKOLIKO MJESECI

Eurowings ukinuo liniju od Düsseldorfa prema Mostaru

Objavljeno prije

Eurowings

Iako su svi letovi bili popunjeni, njemački prijevoznik Eurowings odlučio je kako će iduće godine ugasiti liniju iz Düsseldorfa prema Mostaru.

To su za Večernji list potvrdili sugovornici iz Zračne luke Mostar, a na pitanje mogu li to u Eurowingsu uraditi s obzirom na potpisane ugovore, rečeno je kako im aktualni ugovor to omogućuje.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Oni su ovu odluku donijeli jer zrakoplov koji dolazi u Mostar namijenjen je za kraće letove i nije im se isplatilo ostaviti ga na liniji prema Mostaru. Planovi su bili da će osigurati veći zrakoplov prema Mostaru, ali se to nije dogodilo. S druge strane, potvrđeno je kako se nastavljaju letovi prema Stuttgartu, tako da ćemo barem na taj način ostati povezani s Njemačkom, – rekli su za Večernji list iz Zračne luke Mostar.

Inače, ove linije su uspostavljene zahvaljujući subvencijama koje je osigurala Vlada HNŽ-a, a sada je pitanje hoće li se subvencije smanjiti s obzirom na to da je jedna od dviju linija prema Njemačkoj ugašena.

Iz Zračne luke Mostar izrazili su žaljenje zbog ovakvog postupka Eurowingsa te su izrazili nadu kako će u budućnosti doći do uspostave novih linija.

Tako je Zračna luka Mostar ostala na samo dvije redovite linije. Osim Stuttgarta, operativna ostaje i zračna linija sa Zagrebom. I ona opstaje zahvaljujući isključivo subvencijama koje daje Vlada Federacije BiH.

Inače, zračna linija Mostar – Zagreb znatno je slabija nego što je slučaj s letovima za Njemačku i ovaj projekt neće biti održiv bez nastavka subvencija. Ako uskoro ne dođe do velike promjene u načinu rada i poslovanja Zračne luke Mostar, ova institucija bi se mogla naći u velikim problemima.

Veliki pad broja putnika je zabrinjavajući i pitanje je kako će mostarska zračna luka funkcionirati iduće godine ako se ovaj trend nastavi.

Sugovornici Večernjaka su zabrinuti za budućnost Zračne luke Mostar te dodaju kako se trenutačno najveća nadanja polažu na charter-letove kojima putnici dolaze u Međugorje.

– Vjerski turizam nešto je što nam je u prošlosti donijelo rekordne brojke i ponovno se vraćamo tim angažmanima. Nadamo se kako ćemo se vratiti na razinu na kojoj smo bili prije nekoliko godina, a to je oko 100.000 putnika. Bit će potrebno mnogo napora da se to ostvari, ali moramo ići u tome smjeru. Svaki drugi scenariji znači velike probleme u radu Zračne luke i urušava sustav koji je izgrađen upravo u godinama kada smo najbolje poslovali, – zaključili su sugovornici Večernjaka.

Inače, u Zračnu luku Mostar posljednjih su godina uloženi milijuni maraka. Zastoj u poslovanju značio bi kako te investicije propadaju. To je dodatni razlog da se ozbiljnije pristupi rješavanju problema u ovoj instituciji i da se konačno krene s iskorištavanjem potencijala koje ima Zračna luka Mostar.

Piše: M. Karačić / VečernjiList.ba

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije