Ostanimo u kontaktu

UDRUGA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA

Članovi Udruge ‘Dom za PET’ održali sastanak, donosimo detalje zanimljive svim vlasnicima životinja

Objavljeno prije

Udruga za zaštitu životinja Dom za PET Metković

Članovi novoosnovane Udruge za zaštitu životinja ‘Dom za PET’ iz Metkovića jučer su održali sastanak na kojem su donesene odluke i usvojene smjernice o budućem djelovanju udruge.

Zaključke sažete u priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

Osnovni cilj Udruge je zaštita i ostvarenje prava životinja, borba protiv napuštanja životinja, udomljavanje napuštenih, edukacija o pravima životinja, važnost sterilizacije/ kastracije te izgradnja azila.

26.10.17. stupio je na snagu novi Zakon o zaštiti životinja. Prema novom Zakonu, sve županije moraju imati sklonište, i to najkasnije do 31. prosinca 2018. Ta obaveza odnosi se na tri županije u kojima se dosad nije osnovalo sklonište, kao i na one u kojima sklonište nema minimalno 50 smještajnih mjesta za životinje. Naša županija je jedna od tri županije u kojoj ne postoji registrirani azil, sa svim potrebnim dozvolama i uvjetima koje jedan azil mora imati.

Zakon propisuje svim jedinicama lokalne samouprave obavezu financiranja osnivanja i rada skloništa za napuštene životinje.

31. prosinca 2018. krajnji je rok i do kojega u županijama trebaju početi s radom koordinacijske radne skupine koje će za isti stol posjesti predstavnike lokalnih zajednica, inspekcija, policije i udruga za zaštitu životinja, a radit će na primjeni Zakonom propisanih mjera za smanjenje broja napuštenih životinja na svojemu području. S istim ciljem propisan je i rok do 30. lipnja 2018. dokad su jedinice lokalne samouprave bile dužne provesti kontrolu mikročipiranja svih pasa u svojoj lokalnoj zajednici.

Svi vlasnici pasa dužni su svoje pse mikročipirati, cijepiti protiv bjesnoće. Zakonska obaveza označavanja pasa mikročipom na snazi je još od 2004. godine. No mnogi građani to još nisu napravili.

Nužno je izvršiti mikročipiranje pasa, ne samo radi zaštite životinja i ljudi nego i radi značajnog smanjivanja sredstava koje lokalne zajednice moraju izdvajati za zbrinjavanje, kastraciju, oglašavanje i udomljavanje pasa zbog onih koji su napustili pse.

Mikročipiranje stoji 90 kuna, a kazna za nemikročipiranje i do 6000 kuna. Kazna za napuštanje životinja je i do 30000 kuna.

Od naše lokalne zajednice tražimo hitno rješenje, tj. pronalazak prostora za privremeno sklonište na kojem ćemo zbrinuti napuštene životinje. I nadamo se brzom pronalasku prostora za izgradnju novog azila koji će imati sve potrebne dozvole i uvjete za zbrinjavanje pasa lutalica, – stoji u priopćenju udruge ‘Dom za pet’

Predsjednica Udruge ‘Dom Za Pet’ je Saša Žderić, a potpredsjednica Vesna Komazin. Članovi upravnog odbora su: Saša ŽderićVesna Komazin i Blažko Mijić, a nadzornog odbora:  Andrej Vištica, Zoran Vrankić i Vida Ramić.

Piše: Dalibor Čutura / Metković NEWS

ZIMSKE RADOSTI

U Metkoviću pada snijeg! /FOTO-VIDEO/

Objavljeno prije

Foto/Video: Dalibor Čutura / Metković NEWS

Prve pahulje snijega počele su padati u utorak, 8. siječnja, u večernjim satima na području Metkovića. Živa u termometru spustila se na 0°, a prve pahulje pojavile su se oko 19.30 sati.

Prognoza za večeras je najavila pad temperatura i snijeg, koji bi se ovoga puta moga zadržati malo duže.

2012., 2015. i evo 2019. godine u Metkoviću bi mogli uživati u zimskim radostima.

Pratite Metković NEWS, izvještavati ćemo Vas slikom i videom.

Metković 19,30 sati:

Centar Metkovića, 22,45 sati

Nastavi čitati
Grad Metković – Čestitka

Najčitanije