Ostanimo u kontaktu

OČUVANJE VLAŽNIH I MOČVARNIH STANIŠTA

Članovi ornitološkog društva Brkata sjenica obilježili Dan vlažnih staništa

Objavljeno prije

Ramsarska konvencija o zaštiti vlažnih staništa donesena je 02. veljače 1971. godine u Iranskom gradu Ramsaru od strane 18 zemalja, a do danas konvenciju je potpisalo više od 160 zemalja.

Cilj konvencije je očuvanje vlažnih i močvarnih staništa i njihova zaštita. Vlažna područja su vrlo važna za ptice ali i za mnoge biljne i životinjske vrste koje ovise o njima i morali bismo biti odgovorni stvarno štititi močvarna staništa a ne da zaštita bude mrtvo slovo na papiru. Svoj dom u vlažnim-močvarnim staništima u razmnožavanju, preletu u toplije krajeve i zimovanju nalaze mnoge vrste ptica, a delta Neretve jedno od najvećih močvarnih stanište na ovom dijelu Mediterana i jedan od važnih selidbenih pravaca u selidbi ptica. U močvarnim staništima osim ptica bilježimo i bogatstvo biljnih vrsta, bogat životinjski svijet, mnogo vrsta riba, beskralježnjaka, leptira i.t.d. Močvarna staništa su ugrožena zbog raznih utjecaja čovjeka od prekomjernog isušivanja, prekomjernog iskorištavanja i raznih vrsta zagađenja, a u Neretvi u zadnje vrijeme veliki problem predstavlja plastična ambalaža od koje jedan dio donese Neretva iz BiH. Močvarna staništa služe za primanje viška vode kod poplava, filtriraju vodu, u zadnje vrijeme imamo pomake na bolje u turizmu vezano za vlažna staništa,voda se koristi u poljoprivredi, lovi se i uzgaja riba za prehranu i.t.d. Stoga koristimo vlažna staništa u skladu sa prirodom štitimo ono što su nam ostavili naši stari da možemo ostaviti ono što smo dobili idućim naraštajima.

U Hrvatskoj imamo pet proglašenih Ramsarskih područja: Kopački rit, Lonjsko polje, Delta rijeke Neretve, Crna mlaka i Vransko jezero.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Dan vlažnih staništa obilježavali smo do sada raznim događanjima, radionicama u kampu Brkate sjenice, na ušću Neretve, a nažalost zbog korone ove godine nismo u mogućnosti organizirati događanja pa smo napisali kratak tekst da se prisjetimo dana močvarnih staništa 02.02.2021.godine. Obišli smo za vikend ušće Neretve promatrali prebrojavali ptice ali nažalost ove godine sami, – istaknuli su iz ornitološkog društva Brkata sjenica.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

58 novih slučaja zaraze koronavirusom, devet osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 58 novih slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 28 osoba muškog spola i 30 osoba ženskog spola: 32 iz Dubrovnika, deset iz Ploča, devet iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Stona te jednoj iz Konavala i Korčule.

Preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1952.g.).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izliječeno je 38 osoba: 18 iz Ploča, 13 iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, jedna iz Lumbarde, Metkovića i Orebića.

U posljednja 24 sata obrađeno je 636 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 146 597 uzoraka.
U OB Dubrovnik hospitalizirane su 23 osobe pozitivne na koronavirus, a pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 770 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 963 slučaja kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije