Ostanimo u kontaktu

OČUVANJE VLAŽNIH I MOČVARNIH STANIŠTA

Članovi ornitološkog društva Brkata sjenica obilježili Dan vlažnih staništa

Objavljeno prije

Ramsarska konvencija o zaštiti vlažnih staništa donesena je 02. veljače 1971. godine u Iranskom gradu Ramsaru od strane 18 zemalja, a do danas konvenciju je potpisalo više od 160 zemalja.

Cilj konvencije je očuvanje vlažnih i močvarnih staništa i njihova zaštita. Vlažna područja su vrlo važna za ptice ali i za mnoge biljne i životinjske vrste koje ovise o njima i morali bismo biti odgovorni stvarno štititi močvarna staništa a ne da zaštita bude mrtvo slovo na papiru. Svoj dom u vlažnim-močvarnim staništima u razmnožavanju, preletu u toplije krajeve i zimovanju nalaze mnoge vrste ptica, a delta Neretve jedno od najvećih močvarnih stanište na ovom dijelu Mediterana i jedan od važnih selidbenih pravaca u selidbi ptica. U močvarnim staništima osim ptica bilježimo i bogatstvo biljnih vrsta, bogat životinjski svijet, mnogo vrsta riba, beskralježnjaka, leptira i.t.d. Močvarna staništa su ugrožena zbog raznih utjecaja čovjeka od prekomjernog isušivanja, prekomjernog iskorištavanja i raznih vrsta zagađenja, a u Neretvi u zadnje vrijeme veliki problem predstavlja plastična ambalaža od koje jedan dio donese Neretva iz BiH. Močvarna staništa služe za primanje viška vode kod poplava, filtriraju vodu, u zadnje vrijeme imamo pomake na bolje u turizmu vezano za vlažna staništa,voda se koristi u poljoprivredi, lovi se i uzgaja riba za prehranu i.t.d. Stoga koristimo vlažna staništa u skladu sa prirodom štitimo ono što su nam ostavili naši stari da možemo ostaviti ono što smo dobili idućim naraštajima.

U Hrvatskoj imamo pet proglašenih Ramsarskih područja: Kopački rit, Lonjsko polje, Delta rijeke Neretve, Crna mlaka i Vransko jezero.

– Dan vlažnih staništa obilježavali smo do sada raznim događanjima, radionicama u kampu Brkate sjenice, na ušću Neretve, a nažalost zbog korone ove godine nismo u mogućnosti organizirati događanja pa smo napisali kratak tekst da se prisjetimo dana močvarnih staništa 02.02.2021.godine. Obišli smo za vikend ušće Neretve promatrali prebrojavali ptice ali nažalost ove godine sami, – istaknuli su iz ornitološkog društva Brkata sjenica.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije