Ostanimo u kontaktu

IN HOC SIGNO VINCES

Članovi HSŠKD Narona iz Vida na Arheološki muzej Narona postavili 20-metarsku hrvatsku zastavu

Objavljeno prije

U znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 1991. godine, koji se obilježava kao Dan sjećanja a od ove godine u RH je državni blagdan, članovi HSŠKD Narona iz Vida na Arheološki muzej Narona postavili su hrvatsku zastavu dimenzija 20 x 5 metara sa sloganom IN HOC SIGNO VINCES.

Ovaj latinski natpis potječe iz IV. stoljeća u prijevodu znači „Pod ovim ćeš znakom pobijediti“. Ovaj slogan poznat nam je s grba 4. gardijske brigade čiji su veterani, članovi HSŠKD inicirali izradu zastave. U večernjim satima na mostu su zapalili svijeće koje im je donirala udruga Prijatelj iz Metkovića.

Na današnji dan prije 29 godina slomljena je obrana Vukovara koji je bio pod opsadom JNA i četnika 87 dana. Narednih dana JNA i paravojne formacije počinile su mnogobrojne zločine. 2717 vukovaraca je ubijeno tijekom Domovinskog rata dok se njih 386 vode kao nestali.

POPUŠTAJU MJERE

Plenković: ‘Od 1. ožujka otvorit ćemo terase kafića, dozvoljeni i treninzi u zatvorenom prostoru’

Apeliram na sve da budemo oprezni, imamo nekoliko manjih žarišta. Ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni. Ako se situacija pogorša mjere se uvijek mogu i pooštriti, rekao je Plenković

Objavljeno prije

Kao što smo vidjeli, naši su tjedni brojevi proteklih 10 tjedana padali za redom, smanjeni su gotovo 11 puta, ali sada bilježimo u odnosu na prošli četvrtak određeni porast na tjednoj razini. No, u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću tvrditi koji su uzroci ovoga trenda, da li je to bilo zbog hladnoće, popuštanja mjera ili šireg opuštanja u smislu modela ponašanja. Moramo zadržati veliki oprez, rekao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković dodavši kako se u EU nalazimo uz Dansku po najboljoj tjednoj incidenciji.

Smanjen nam je broj novozaraženih, hospitaliziranih, pacijenata na respiratorima, preminulih, istaknuo je dodavši da to ukazuje da nam je epidemiološka situacija bolja. Stoga je najavio od 1. ožujka popuštanje mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata i sport.

Otvaraju se terase i dopuštaju treninzi u zatvorenom prostoru

– Nakon niza konzultacija, intencija je da se od 1. ožujka omogući rad ugostiteljima na terasama i otvorenim prostorima. To je bitna novost i smatramo da je to dobro s obzirom na okolnosti u kojima se nalazimo, ali uz epidemiološke mjere.  Glede sporta, omogućit će se održavanje treninga u zatvorenim prostorima s određenim specifičnostima s obzirom na kontaktne i kolektivne sportove – rekao je Plenković dodavši kako će o svim detaljima Stožer na sutrašnjoj konferenciji.

Naglasio je kako će Vlada i dalje pratiti poduzetnike gospodarskim mjerama za očuvanje radnih mjesta u okvirima mogućeg.

– Apeliram na sve da budemo oprezni, da pratimo situaciju u drugim zemljama, imamo nekoliko manjih žarišta u par županija, ne bismo smjeli biti pretjerano opušteni, ali u ovom  trenutku mislim da je ovo ona mjera koja je primjerena okolnostima. Ako se situacija pogorša, uvijek se mogu postrožiti mjere – naglasio je Plenković.

24sata.hr

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije