Ostanimo u kontaktu

ZAPOČEO MJESEC RUŽIČASTE VRPCE

Članice udruge ‘ŽIVOT’ informirale građane o ranom otkrivanju raka dojke

Objavljeno prije

Udruga ŽIVOT

Listopad je mjesec obilježavanja borbe protiv raka dojke. Osim što istraživanja pokazuju kako svaka deseta žena ima predispozicije za oboljeti od raka dojke, sve češće od ove zloćudne bolesti oboljevaju i muškarci.

U svijetu od raka dojke godišnje oboli 1,3 milijuna žena, a umre ih 458 tisuća. U europskim se zemljama svake dvije minute otkrije jedan slučaj raka dojke dok svakih šest minuta zbog te bolesti umre jedna žena. Smatra se da će od raka dojke oboljeti jedna od deset žena, no dobre su vijesti da se čak 90% oboljelih žena može izliječiti ukoliko se bolest otkrije u početnom stadiju. Zato je, ističu stručnjaci najvažniji korak prema ranom otkrivanju raka dojke – samopregled.

Povodm početka mjeseca ružičaste vrpce, ispred metkovske pošte, članice udruge oboljih od malignih bolesti ‘ŽIVOT’ postavile su informativni štand, humanitarnog karaktera na kojem su zainteresiranima dijelile informacije te prikupljale donacije za kupnju skupoga aparata koji uvelike pomaže pri ranom otkrivanju raka dojke.

Članica i jedna od osnivača Udruge, gospođa Zdenka Draženović nam je kazala kako je Udruga ‘Život’ uključena u humanitarnu akciju koja se provodi na nacionalnoj razini te da prikupljena sredstva idu za kupnju uređaja za rano otkrivanje raka dojke. Također nam je otkrila da je odaziv građana na humanitarnu akciju jako dobar te da građane najviše zanima pravi trenutak za prvu mamografiju, način izvođenja samopregleda te informacije o pravima koje ostvaruju operirane žene.

Svi oni koji se nisu stigli danas informirati mogu to učiniti svakog prvog i trećeg utoraka u mjesecu, u vremenu od 19:00 – 20:00 sati, u prostorijama udruge ‘ŽIVOT’, na adresi Put Narone 6 (Ljekarna Draženović). Također, u prostorijama Udruge, u petak 7. listopada u 19 sati, stručna će osoba održati edukativno predavanje povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije