Ostanimo u kontaktu

ČUVARI PRIRODE

Četvrtaši metkovskih osnovnih škola položili prisegu da će čuvati ptice

Objavljeno prije

Polaganje prisege za ptice (24)

Danas su u Gradskom kulturnom središtu učenici četvrtih razreda Osnovne škole Stjepana Radića i Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića dali svečanu prisegu o čuvanju ptica te su tako postali čuvari prirode.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Metkvića Dalibor Milan, ravnateljica OŠ don Mihovila Pavlinovića Žana Dodig, pedagoginja iz OŠ Stjepana Radića Nikolina Vugdjelija te povjesničar prof. dr. znanosti Ivan Jurić koji je i pronašao dokument prisege u Hrvatskom državnom arhivu u Dubrovniku.

Prof. dr. Jurić rekao je da je da prisega datira iz 1925. kada je poslana svim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije te da je jedinstvena u svijetu. Djeca su prisegu dala u izvornom obliku te, iako se u njoj spominju samo ptice pjevice i kulturno bilje, odnosi se na cjelokupnu zaštitu prirode.

Sam događaj održao se u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Grada Metkovića. V.d. ravnatelja Ustanove Ivica Puljan rekao je da će sljedećih godina davanje prisege organizrati, naizmjenično, osnovne škole.

– Događaj je inicirala aktivistica za zaštitu prirode Ana Musa  te ju je gradonačelnik Dalibor Milan prihvatio i povezao nas sa ravnateljicama škola koje su također prihvatile da se prisega obnovi kao jedan simboličan čin. Dogovoreno je da to rade četvrtaši na kraju školske godine i ta bi se prisega inače, u obliku u kakvom su je polagali naši pradjedovi i prabake, ubuduće svake godine održavala pred drugi vikend u svibnju kad je Svjetski dan ptica selica. Ovaj put smo malo zakasnili pa smo to odlučili napraviti danas budući da je jučer bio Svjetski dan zaštite okoliša – rekao je Puljan.

Za učenike je održan i prigodni program u kojem su sudjelovali đaci obje osnovne škole, a kako je sve izgledalo možete pogledati u fotogaleriji.

foto: metkovic.hr

foto: metkovic.hr

Tekst/Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije