Ostanimo u kontaktu

ČUVARI PRIRODE

Četvrtaši metkovskih osnovnih škola položili prisegu da će čuvati ptice

Objavljeno prije

Polaganje prisege za ptice (24)

Danas su u Gradskom kulturnom središtu učenici četvrtih razreda Osnovne škole Stjepana Radića i Osnovne škole don Mihovila Pavlinovića dali svečanu prisegu o čuvanju ptica te su tako postali čuvari prirode.

Događaju su prisustvovali gradonačelnik Metkvića Dalibor Milan, ravnateljica OŠ don Mihovila Pavlinovića Žana Dodig, pedagoginja iz OŠ Stjepana Radića Nikolina Vugdjelija te povjesničar prof. dr. znanosti Ivan Jurić koji je i pronašao dokument prisege u Hrvatskom državnom arhivu u Dubrovniku.

Prof. dr. Jurić rekao je da je da prisega datira iz 1925. kada je poslana svim školama na području Dubrovačko-neretvanske županije te da je jedinstvena u svijetu. Djeca su prisegu dala u izvornom obliku te, iako se u njoj spominju samo ptice pjevice i kulturno bilje, odnosi se na cjelokupnu zaštitu prirode.

Sam događaj održao se u organizaciji Ustanove za kulturu i sport Grada Metkovića. V.d. ravnatelja Ustanove Ivica Puljan rekao je da će sljedećih godina davanje prisege organizrati, naizmjenično, osnovne škole.

– Događaj je inicirala aktivistica za zaštitu prirode Ana Musa  te ju je gradonačelnik Dalibor Milan prihvatio i povezao nas sa ravnateljicama škola koje su također prihvatile da se prisega obnovi kao jedan simboličan čin. Dogovoreno je da to rade četvrtaši na kraju školske godine i ta bi se prisega inače, u obliku u kakvom su je polagali naši pradjedovi i prabake, ubuduće svake godine održavala pred drugi vikend u svibnju kad je Svjetski dan ptica selica. Ovaj put smo malo zakasnili pa smo to odlučili napraviti danas budući da je jučer bio Svjetski dan zaštite okoliša – rekao je Puljan.

Za učenike je održan i prigodni program u kojem su sudjelovali đaci obje osnovne škole, a kako je sve izgledalo možete pogledati u fotogaleriji.

foto: metkovic.hr

foto: metkovic.hr

Tekst/Foto: Marija Jeramaz / Metković NEWS

PROMETNA NESREĆA NA DUVRATU

Ozlijeđeni biciklist preminuo u mostarskoj bolnici

Objavljeno prije

U prometnoj nesreći koja se jučer, 7. prosinca, nešto iza 17 sati, dogodila na D-62 koja povezuje Metković i Kulu Norinsku, smrtno je stradao 49-godišnji državljanin RH koji ima prebivalište u BiH.

Do prometne nesreće je došlo kada je 59-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, krećući se iz pravca Metkovića u pravcu Kule Norinske, udario u spomenutog 49-godišnjaka koji se u istom pravcu kretao biciklom, noseći na sebi reflektirajući prsluk. Od siline udara, biciklist je odbačen na travnatu površinu izvan ruba kolnika, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život.

Nakon ukazane liječničke pomoći biciklist je prevezen u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar gdje je od zadobivenih ozljeda, na žalost, preminuo.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije