Ostanimo u kontaktu

POBOLJŠANJE KONKURENTN9STI MSP-ova

Centar za poduzetništvo u Metkoviću održao besplatnu radionicu ‘Kako do bespovratnih sredstava’

Objavljeno prije

Centar za poduzetništvo u sklopu svog programa ‘Poboljšanje konkurentnosti MSP-ova’ u Metkoviću je održao besplatnu radionicu u prostorijama Učilišta Mijoč ‘Kako do bespovratnih sredstava,

– Program ”Poboljšanje konkurentnosti MSP-ova smo dobili preko Ministarstva gospodarstva kao poduzetnička institucija. Na današnjoj radionici pokrili smo teme predstavljanja mogućnosti bespovratnog financiranja iz EU fondova u vidu razvoja poduzetništva u koje ulaze i OPG-ovi odnosno poljoprivreda. Trenutno su otvorene mjere za energetsku učinkovitost te mjere za poljoprivredu i ruralni razvoj. Naš cilj je upoznati širu javnost i male poduzetnike i poljoprivrednike za mogućnostima koje strukturni fondovi nude kako bi oni unaprijedili svoju djelatnost i postigli što veću konkurentnost, – rekla je direktorica Centra za poduzetništvo Karmen Kutnjak.

– Diskusija i rasprava sa polaznicima je stvarno bila zanimljiva. Evo sada smo na kraju ovoga programskoga razdoblja 2014-2020. te očekujemo nove natječaje 2021- 2027. i puno prilika za polaznike, – nadodala je Tajana Lovrić, voditeljica radionice.

Radionicom su predstavljeni aktualni EU, nacionalni i lokalni natječaji sa detaljnim informacijama o postupku prijave te kriteriji za odabir projekta.

POTPISANI UGOVORI

Čistoći Metković 1,5 milijuna kn za nabavku dvaju vozila za odvojeno prikupljanje otpada

Objavljeno prije

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu dvaju komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpadom potpisali su jutros u prostorijama gradske uprave ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić te direktor poduzeća Čistoća Metković d.o.o.  Tomislav Jakić, a potpisivanju su, između ostalih, nazočili gradonačelnik Dalibor Milan, zamjenik gradonačelnika Damir Raić, župan Nikola Dobroslavić te zamjenica župana Žana Marević.

Riječ je o projektu vrijednom 1,8 milijuna kuna, pri čemu je iznos bespovratnih sredstava 1,5 milijuna kuna. Tim sredstvima će Čistoća Metković nabaviti dva vozila zapremnine 16 i sedam kubnih metara koja će povećati operativnost u odvozu odvojeno prikupljenog otpada od korisnika.

Nabava novih vozila dio je aktivnosti u izgradnji infrastrukture gospodarenja otpadom u Gradu Metkoviću, a gradonačelnik Dalibor Milan je istaknuo kako je po tom pitanju, u posljednje četiri godine, napravljeno više važnih iskoraka.

„Nakon što smo lani, među prvima u Hrvatskoj, od Ministarstva gospodarstva i održivoga razvoja dobili 10 i pol milijuna kuna za izgradnju sortirnice, imamo dobre vijesti i za projekt kompostane za koji bi uskoro trebali dobiti 11 milijuna kuna. Putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurali smo i preko osam tisuća posuda za primarnu reciklažu koje bi do ljeta trebale biti podijeljene svim korisnicima na području grada, a uskoro se kreće i s manjom rekonstrukcijom na samom odlagalištu. Ukupno je Grad Metković u posljednje četiri godine uložio više od 47 milijuna kuna u sustav gospodarenja otpadom, a dobili smo 125 milijuna bespovratnih sredstava. Zaokruženi sustav gospodarenja otpadom u konačnici će nas dovesti do civilizacijskih standarda, 60 % odvojenih količina otpada te smanjenju odloženih količina na samom odlagalištu“, istaknuo je gradonačelnik Milan.

Aktivnosti Grada Metkovića u izgradnji infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpadom pohvalio je i ministar Ćorić.

„Želim čestitati Gradu Metkoviću na još jednom iskoraku u smjeru učinkovitoga gospodarenja otpadom. Gradonačelnik Milan i njegov tim dobro su pripremili projektnu dokumentaciju i uspješno aplicirali za nabavku dvaju vozila te na taj način pojačali svoju infrastrukturu za odvojeno prikupljanje otpadom“, kazao je ministar Ćorić.

Konačno odredište prikupljenoga otpada bit će županijski Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje za čiju je izgradnju raspisan natječaj.

„Kao što je poznato, Županija je objavila natječaj za radove na centru za gospodarenje otpadom, ali gradovi i općine moraju odraditi svoj dio posla kada je u pitanju recikliranje i odvajanje. Grad Metković je pravi primjer u Županiji kako se to radi“, kazao je župan Dobroslavić.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije