Ostanimo u kontaktu

POBOLJŠANJE KONKURENTN9STI MSP-ova

Centar za poduzetništvo u Metkoviću održao besplatnu radionicu ‘Kako do bespovratnih sredstava’

Objavljeno prije

Centar za poduzetništvo u sklopu svog programa ‘Poboljšanje konkurentnosti MSP-ova’ u Metkoviću je održao besplatnu radionicu u prostorijama Učilišta Mijoč ‘Kako do bespovratnih sredstava,

– Program ”Poboljšanje konkurentnosti MSP-ova smo dobili preko Ministarstva gospodarstva kao poduzetnička institucija. Na današnjoj radionici pokrili smo teme predstavljanja mogućnosti bespovratnog financiranja iz EU fondova u vidu razvoja poduzetništva u koje ulaze i OPG-ovi odnosno poljoprivreda. Trenutno su otvorene mjere za energetsku učinkovitost te mjere za poljoprivredu i ruralni razvoj. Naš cilj je upoznati širu javnost i male poduzetnike i poljoprivrednike za mogućnostima koje strukturni fondovi nude kako bi oni unaprijedili svoju djelatnost i postigli što veću konkurentnost, – rekla je direktorica Centra za poduzetništvo Karmen Kutnjak.

– Diskusija i rasprava sa polaznicima je stvarno bila zanimljiva. Evo sada smo na kraju ovoga programskoga razdoblja 2014-2020. te očekujemo nove natječaje 2021- 2027. i puno prilika za polaznike, – nadodala je Tajana Lovrić, voditeljica radionice.

Radionicom su predstavljeni aktualni EU, nacionalni i lokalni natječaji sa detaljnim informacijama o postupku prijave te kriteriji za odabir projekta.

EUROPSKI ODBOR REGIJA

Župan Dobroslavić: Naklonost EU proširenju na zapadni Balkan je prilika za te zemlje, Gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu sastanka Povjerenstva za građanstvo, upravljanje, institucijske i vanjske poslove (CIVEX) Europskog odbora regija. Jedna od temi sastanka je Paket mjera za proširenje EU-a 2020. Župan Dobroslavić u funkciji izvjestitelja govorio je o svom radu na pripremi mišljenja na ovu temu čija podloga je dokument Europske komisije objavljen u listopadu ove godine.

Rekao je kako će se mišljenje baviti položajem lokalne i regionalne samouprave u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj, te manjkavosti demokracije na lokalnoj razini u smislu nedostaka u vladavini prava, upravljanju, slobodi medija, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i dr., te da će zagovarati jačanje položaja i uloge lokalne i regionalne samouprave. Naglasio je pritom da naklonost EU proširenju na zapadni Balkan predstavlja priliku za te zemlje čemu pridonosi i gospodarski i investicijski plan kao dodatni poticaj. Također, mišljenja je da bi sve zemlje zapadnog Balkana trebale postati članice EU-a, što bi bilo dobro za te zemlje, ali i za EU, s političkog, gospodarskog i sigurnosnog aspekta, ali da sve te zemlje moraju ispuniti sve kriterije za pristupanje EU, te da Turska treba tek uvjeriti EU da je doista spremna prihvatiti europske standarde i vrijednosti.

Europska komisija 6. listopada ove godine predstavila je Gospodarski i investicijski plan za zapadni Balkan, dokument kojim Komisija najavljuje pomoć u visini od devet milijardi eura za ulaganje na zapadni Balkan. U odnosu na Tursku EU je do sada preusmjerio 83 milijuna eura za potporu borbi protiv bolesti COVID-19 i potporu onima koji su najviše pogođeni. Europski odbor regija kontinuirano je uključen u procese na zapadnom Balkanu kroz svoju radnu skupinu za zapadni Balkan te tri zajednička savjetodavna odbora osnovana na paritetnoj osnovi s lokalnim i regionalnim vlastima iz zemalja u procesu pristupanja EU.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama14 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije