Ostanimo u kontaktu

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Cebalo: Od Nacionalnog stožera CZ zatražili smo ograničavanje broja ljudi na svadbama, sprovodima i svim većim okupljanjima

Objavljeno prije

Načelnik Cebalo istaknuo je ovom prilikom kako je relativno zadovoljan epidemiološkom situacijom, te kako je konsenzus da je upravo ovo vrijeme za donošenje mjera u vidu sprječavanja širenja zaraze.

”Očekivali smo kako će se s turističkom sezonom i otvaranjem gospodarstva povećati broj oboljelih od korone. Ono što nam je pokazalo iskustvo je da su veća okupljanja koja se odnose na svadbene svečanosti i slična okupljanja te različite manifestacije ujedno i mjesta koja su potencijalna žarišta i ova infekcija se tim putem dodatno može širiti”, napomenuo je Cebalo.

Mjere koje je županijski Stožer zatražio od Nacionalnog su slijedeće:

  • broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava na najviše 50 osoba,
  • broj osoba na komemoracijama i pokopima ograničava na najviše 50 osoba, uz napomenu da se ožalošćenim članovima obitelji sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom,
  • privatne svečanosti i proslave mogu organizirati samo u krugu obitelji na kojima može biti prisutno najviše 20 osoba.
  • društvena okupljanja (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i drugo) mogu  se organizirati uz obvezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je nošenje maski za lice i održavanje fizičke distance od 2 metra te se broj ograničava na najviše 100 osoba. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu (najviše pet osoba).,
  • organizatori društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje svih epidemioloških mjera koje se na njih odnose te su dužni obavljati pojačani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera,
  • stožeri jedinica lokalne samouprave zadužuju se provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera.

Prijedlogom se traži početak provođenja mjera od ponedjeljka 31. kolovoza i to na rok od 14 dana, a njihovo eventualno produljenje ovisit će o epidemiološkoj situaciji.

Načelnik Cebalo je istaknuo kako je u ponedjeljak održan sastanak svih načelnika županijskih stožera s Nacionalnim stožerom te je odlučeno kako će Nacionalni stožer donositi nove odluke po prijedlozima županijskih stožera.

”Želim naglasiti kako za ovu inicijativu osim epidemiološke struke imamo i potporu poduzetnika i obrtnika, odnosno postignut je konsenzus za ovakav prijedlog među čelnim ljudima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Dubrovnik, predstavnika ugostitelja i hotelijera predstavnika Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije kao i predstavnica udruženja obrtnika Grada Dubrovnika”, rekao je on.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

Potvrđena prisutnost britanskog soja virusa u DNŽ

Objavljeno prije

U Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije stigli su rezultati za dio uzoraka testova na COVID-19, koji su poslani na sekvencioniranje kako bi se utvrdila eventualna prisutnost novih sojeva virusa.

Od pristiglih 14 uzoraka, za njih tri je utvrđeno da su britanski soj, a radi se o uzorcima dvije osobe s područja Konavala i jedne osobe iz Dubrovnika.

Budući da se britanski soj i do 50 posto brže širi od originalnog koronavirusa, to je vjerojatno ubrzalo širenje virusa na širem dubrovačkom području.

Pozivamo još jednom sve sugrađane na striktno pridržavanje epidemioloških mjera. Pridržavanje istih najbolja su zaštita od brzog širenja virusa, posebice kada govorimo o novom, britanskom soju.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije