Ostanimo u kontaktu
AKCIJA! Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

LUKA PLOČE

Carinska uprava u Pločama nabavlja mobilni RTG uređaj za skeniranje kontejnera

Objavljeno prije

Foto: www.carina.gov.hr

Nakon zapljene ogromnih količina kokaina koji preko luke Ploče ulazi u Hrvatsku, Carinska uprava konačno je odlučila nabaviti mobilni RTG uređaj za skeniranje sumnjivih kontejnera banana, uglavnom dopremljenih iz Južne Amerike u kojima se krijumčario kokain, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznaje SD, u Carinarnicu u Pločama stiže mobilni rendgenski uređaj vrijednosti 2 milijuna dolara, koji će carinicima omogućiti bržu i učinkovitiju kontrolu kontejnera, što do sada nije bilo moguće, pa je luka Ploče mjesecima bila „meka“ krijumčara kokaina. Za razliku od Carinske uprave u Rijeci koja je nabavila mobilni RTG uređaj za kontrole robe u riječkoj luci, carina u Pločama kontrole je provodila „odoka“ pa ako bi se pokazalo da je nešto sumnjivo, dovodio bi se policijski pas. Upravo su zbog toga krijumčari kokaina birali kontejnerski promet preko Ploča.

Budući da u luku Ploče godišnje dođe oko 1200 kontejnera banana, fizički je nemoguće prekontrolirati svaki kontejner pa će novi RTG uređaj (na kotačima) omogućiti skeniranje svih kontejnera, sumnjivih i manje sumnjivih. Tako će se pokušati spriječiti transport kokainskih pošiljaka preko luke Ploče, koja je zbog slabih kontrola postala ulaznim vratima narkodilerima za uvoz kokaina. Od kraja siječnja kada je započela intenzivna USKOK-ova policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narkodilera kokaina, kada je uhićeno pet osoba, dolazimo do bilance od preko 200 kilograma kokaina, koliko se našlo u “kokainskim pošiljakama” na jugu Hrvatske, i osam osoba udruženih u dvije zločinačke organizacije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

PROCJENA RIZIKA

Kokain u dolinu Neretve stiže u kontejnerima banana, a 72 kilograma kokaina koliko je bilo u posljednjoj zapljeni bilo je skriveno u ventilacijskom otvoru frigo kontejnera. To su zapravo složeni sustavi koji, među ostalim, imaju ventilacijske otvore u oplati kako bi unutarnja klima mogla raditi i hladiti, odnosno grijati teret koji se prevozi. Tim otvorima može se pristupiti s vanjske strane bez otvaranja kontejnera i diranja plombe. Dakle, kontejner ostaje neoštećen i plombiran, a prevozi nekoliko desetaka kilograma kokaina, do kojega krijumčari lako dođu odvrtanjem samo nekoliko zakovica.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, kompletan kontejnerski promet s drugih kontinenata prema Europskoj uniji najprije se prijavljuje u luke u Italiji, Grčkoj ili Malti, gdje ulazi u sustav, teret se pretovaruje na manje brodove, takozvane fidere i ide prema drugim lukama. U luci Ploče tako najmanje 24 sata ranije znaju koji teret dolazi i otkuda. Luka potom kontejnere istovara i skladišti na kontejnerskom terminalu. Na kopnu brigu o daljnjem prijevozu robe preuzima ovlašteni carinski zastupnik.

Uzimajući u obzir karakteristike robe, njezino porijeklo i odredište, carina procjenjuje rizik i prema tome izdvaja jedan dio kontejnera za kontrolu. Roba koja dolazi iz, primjerice, zemalja Južne Amerike može češće biti podložna kontroli nego roba koja dolazi iz zemalja EU-a. Takva roba mora prije napuštanja luke proći carinsku kontrolu, što će u Pločama sada RTG mobilnim uređajem biti puno lakše, piše Slobodna Dalmacija.

OPĆINA POJEZERJE

Načelnik Borislav Dominiković: Podatak da se samo 32 posto stanovnika Pojezerja izjasnilo kao katolici ne odgovara situaciji na terenu, greška je u popisivačima

Objavljeno prije

Foto: Cropix

Prema najnovijim podatcima o popisu stanovništva stanovnici Općine Pojezerje većinski su se izjasnili kao “ostali kršćani”. U usporedbi sa 2011. godinom najveći nesrazmjer dogodio se upravo u Pojezerju. Prije deset godina ta neretvanska općina brojala je 991 stanovnika od kojih se njih 99,29 posto deklariralo kao katolici. Na popisu 2021. Pojezerje broji 963 stanovnika te tek 32,03 posto katolika te 67,44 posto “ostalih kršćana”.

Zamolili smo za komentar načelnika Pojezerja Borislava Dominikovića:

– Najnovija statistika ne odgovara sitauciji na terenu. Očito je greška u popisivačima koji su  ne znam iz kojih razloga pogrešno ljudima postavljali pitanja i nisu znali  to iskomunicirati.   U nas se u ovih deset godina nije ništa promijenilo, ljudi idu u crkvu, žive svoju vjeru i običaje. Mislim da je došlo do greške prilikom popisivanja kako u našoj općini tako i u cijeloj Hrvatskoj – kaže načelnik Dominiković.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Zanimljivo je da prema popisu 2011. gotovo svi gradovi i općine brojali su više od 90, neki čak i 99 posto katolika, dok su ti postotci u 10 godina pali za 7 do 10, a ponegdje čak 40 posto.

Katolika je trenutno u postotcima najviše u općini Zažablje 98 posto, zatim u općini Dubrovačko primorje 93, pa u Opuzenu 91 te u Metkoviću 90 posto. Sve ostale općine i gradovi pali su ispod 90 posto.

U Konavlima je postotak katolika s 95 posto 2011., pao na 88 posto 2021., a za 6 posto narastao je broj “ostalih kršćana”, piše Dubrovački vjesnik.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije