Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

LUKA PLOČE

Carinska uprava u Pločama nabavlja mobilni RTG uređaj za skeniranje kontejnera

Objavljeno prije

Foto: www.carina.gov.hr

Nakon zapljene ogromnih količina kokaina koji preko luke Ploče ulazi u Hrvatsku, Carinska uprava konačno je odlučila nabaviti mobilni RTG uređaj za skeniranje sumnjivih kontejnera banana, uglavnom dopremljenih iz Južne Amerike u kojima se krijumčario kokain, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznaje SD, u Carinarnicu u Pločama stiže mobilni rendgenski uređaj vrijednosti 2 milijuna dolara, koji će carinicima omogućiti bržu i učinkovitiju kontrolu kontejnera, što do sada nije bilo moguće, pa je luka Ploče mjesecima bila „meka“ krijumčara kokaina. Za razliku od Carinske uprave u Rijeci koja je nabavila mobilni RTG uređaj za kontrole robe u riječkoj luci, carina u Pločama kontrole je provodila „odoka“ pa ako bi se pokazalo da je nešto sumnjivo, dovodio bi se policijski pas. Upravo su zbog toga krijumčari kokaina birali kontejnerski promet preko Ploča.

Budući da u luku Ploče godišnje dođe oko 1200 kontejnera banana, fizički je nemoguće prekontrolirati svaki kontejner pa će novi RTG uređaj (na kotačima) omogućiti skeniranje svih kontejnera, sumnjivih i manje sumnjivih. Tako će se pokušati spriječiti transport kokainskih pošiljaka preko luke Ploče, koja je zbog slabih kontrola postala ulaznim vratima narkodilerima za uvoz kokaina. Od kraja siječnja kada je započela intenzivna USKOK-ova policijska akcija razbijanja udružene zločinačke organizacije narkodilera kokaina, kada je uhićeno pet osoba, dolazimo do bilance od preko 200 kilograma kokaina, koliko se našlo u “kokainskim pošiljakama” na jugu Hrvatske, i osam osoba udruženih u dvije zločinačke organizacije.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

PROCJENA RIZIKA

Kokain u dolinu Neretve stiže u kontejnerima banana, a 72 kilograma kokaina koliko je bilo u posljednjoj zapljeni bilo je skriveno u ventilacijskom otvoru frigo kontejnera. To su zapravo složeni sustavi koji, među ostalim, imaju ventilacijske otvore u oplati kako bi unutarnja klima mogla raditi i hladiti, odnosno grijati teret koji se prevozi. Tim otvorima može se pristupiti s vanjske strane bez otvaranja kontejnera i diranja plombe. Dakle, kontejner ostaje neoštećen i plombiran, a prevozi nekoliko desetaka kilograma kokaina, do kojega krijumčari lako dođu odvrtanjem samo nekoliko zakovica.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, kompletan kontejnerski promet s drugih kontinenata prema Europskoj uniji najprije se prijavljuje u luke u Italiji, Grčkoj ili Malti, gdje ulazi u sustav, teret se pretovaruje na manje brodove, takozvane fidere i ide prema drugim lukama. U luci Ploče tako najmanje 24 sata ranije znaju koji teret dolazi i otkuda. Luka potom kontejnere istovara i skladišti na kontejnerskom terminalu. Na kopnu brigu o daljnjem prijevozu robe preuzima ovlašteni carinski zastupnik.

Uzimajući u obzir karakteristike robe, njezino porijeklo i odredište, carina procjenjuje rizik i prema tome izdvaja jedan dio kontejnera za kontrolu. Roba koja dolazi iz, primjerice, zemalja Južne Amerike može češće biti podložna kontroli nego roba koja dolazi iz zemalja EU-a. Takva roba mora prije napuštanja luke proći carinsku kontrolu, što će u Pločama sada RTG mobilnim uređajem biti puno lakše, piše Slobodna Dalmacija.

GU ‘METKOVIĆ 600’

Predstavljene poštanska marka, žig i omotnica s fotografijom Metkovića

Objavljeno prije

Foto: Ana Vučković / Metković.hr

U organizaciji GU ‘Metković 600’ u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković u subotu su predstavljene poštanska marka, žig i omotnica prvoga dana s fotografijom Metkovića.

Marku, žig i omotnicu prvoga dana predstavili su predsjednik i tajnik Udruge ‘Metković 600’ Ivica Puljan i Ivo Veraja, stručne suradnice HP-a Helena Tičinović i Miljenka Manenica te metkovski filatelist Mario Gabrić, a u nazočnost zamjenika gradonačelnika Metkovića Roberta Doke i predsjednika Gradskoga vijeća Grada Metkovića Hrvoja Bebića.

Kako je istaknuto na predstavljanju, marku, žig i omotnicu prvoga dana Hrvatska pošta pustit će u optjecaj u ponedjeljak, 17. siječnja, a povodom obilježavanja 600. obljetnice od prvoga spomena Metkovića u pisanom dokumentu. Inicijativu za tiskanje marke pokrenula je GU ‘Metković 600’.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– Prije dvije godine je poznati metkovski filatelist g. Mario Gabrić pristupio meni i g. Ivi Veraji s namjerom da se tiska poštanska marka povodom 150 godina crkve sv. Ilije proroka. Međutim, tada je bilo prekasno za realizaciju, pa je napravljen poštanski žig. Tada je krenula ideja da se nešto napravi i za 600. obljetnicu Metkovića, i to je naravno poštanska marka. Zahvaljujem se Hrvatskoj pošti što je u svoja izdanja za 2022. godinu uvrstila marku koja se zove ‘600. obljetnica Metkovića’. Marka je tiskana u 30000 komada, a u Metković ih je došlo 1500. Za filateliste su napravljene omotnice prvoga dana, a na njima se nalazi stari motiv Metkovića s mostom te marka i žig prvoga dana. Marku, omotnicu i žig dizajnirao je Duje Šegvić, a autor fotografije je Marin Veraja, – istaknuo je predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan.

Marka i omotnica prvoga dana moći će se kupiti u slobodnoj prodaji od 17. siječnja u svim hrvatskim poštanskim uredima, dok će se žig prvoga dana moći dobiti u Glavnoj pošti u Zagrebu u Branimirovoj ulici.

– Ovo je druga marka s kojom se mi kao grad vežemo. Naime, HP je 2005. izdala marku s fotografijom Narone i tada je žig prvoga dana bio u Poštanskom uredu u Vidu. Bilo je još nekoliko maraka povezanih s našim gradom, ali ovih 600. godina je znatna obljetnica i velik događaj te je HP prepoznala da svakako moramo obilježiti. Marka je ipak simbol i ona putuje svijetom. Lijepo je da naš grad putuje skupa s lijepim čestitkama i pismima te tako dođe do krajnjeg korisnika, – istaknula je stručne suradnice HP-a Miljenka Manenica.

Predstavljanje marke, žiga i omotnice s fotografijom Metkovića prvi je od planiranih događaja kojima će se obilježiti 600. obljetnica od prvoga spomena Metkovića u pisanim dokumentima. Kako je istaknuto na predstavljanju, Metković se prvi put spominje u dokumentu koji nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine.

– Prvi spomen Metkovića u pisanom dokumentu nosi nadnevak 17. siječnja 1422. godine. Taj se dokument nalazi u dubrovačkom arhivu, a javnosti ga je predočio prof. Ivan Jurić. Ovo područje tada je bilo pod kontrolom Dubrovačke Republike. Gabela je bila poznata luka gdje se trgovalo solju koja je bila strateška sirovina. Kako piše u spisu, pod Metkovićem na Neretvi carinici su presreli jednoga trgovca s njegovom posadom u lađi te mu zaplijenili robu jer su sumnjali na ‘šverc’. Taj trgovac se tada potužio dubrovačkom knezu i taj je spis ostao u arhivu s nadnevkom 17. siječnja 1422, – kazao je Puljan.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije