IZRAZ NEZADOVOLJSTVA

Čapljinci blokirali granični prijelaz Doljani

Više stotina građana prosvjedovalo je u bilizini graničnog prijelaza Doljani, a nakon samo 20-ak minuta stvorila se kolona vozila do Opuzena.

Objavljeno 22. srpnja 2013. u kategorijama: BiH, Čapljina, Metković, News.

Prosvjedi-granica-Doljani_1Ogorčeni stanovnici pograničnog pojasa općine Čapljina su tijekom jučerašnjeg poslijepodneva u potpunosti blokirali promet na Graničnom prijelazu Doljani, kako bi tim činom iskazali svoje nezadovoljstvo prema novom sustavu rangiranja graničnih prijelaza na području čapljinske općine, prenosi Čapljinski portal.

Više stotina građana okupilo se na magistrali u bilizini graničnog prijelaza, a nakon samo 20-ak minuta kroz Republiku Hrvatsku stvorila ogromna gužva, tako da je kolona vozila bila duga čak do Opuzena.

Organizatori napominju kako je ovo samo blokada upozorenja, te kako slijede još češće i duže, pa po potrebi i svakodnevne blokade svih graničnih prijelaza u ovom dijelu Hercegovine.

Prije 10 dana uputili smo dopise svim nadležnim institucijama, no nitko nam nije ništa odgovorio, osim ministarstva sigurnosti, koje se proglasilo nenadležnim po ovom pitanju, pa smo bili primorani izaći na cestu i blokadom prometa pokazati svima kolike probleme proživljavamo svakog dana. Poražavajuće je vidjeti da nitko nema sluha za naše probleme i da nitko ne želi s nama ni stupiti u kontakt.

Ono što mi tražimo jeste da se graničnom prijelazu Gabela Polje vrati status graničnog prijelaza za međunarodni putnički promet, a da se Doljanima uvede status graničnog prijelaza za robni promet, kazao je jedan od prosvjednika te poručuju kako će biti ustarjani u svojim namjerama.

Kompletan teretni promet okrenut je kroz Čapljinu na Bijaču, dok su svi putnici upućeni na Doljane, koji je jedini prijelaz za međunarodni putnički promet, što stvara ogromne kolone u gradu, a nama koji tu živimo donosi ogromne probleme, jer svakog dana trebamo ići preko granice i vraćati se, bilo zbog posla, nekretnina, školovanja…, a pored svega toga nitko ne zna ništa o granični propusnicama, koje nam još nisu odobrene.

Ovo blokada  je samo upozorenja, a ukoliko nas nitko ne kontaktira ubrzo krećemo sa blokadom svih graničnih prijelaza u regiji, od Neuma, preko Doljana, Bijače i ostalih, a ukoliko i to ne upali krećemo sa svakodnevnim prosvjedima. Vidjeli ste da ovdje ima više stotina ljudi i da smo ozbiljni u svojim namjerama”, – poručili su prosvjednici.

Blokada je trajala nešto duže od sat vremena, a treba istaknuti kako su prosvjednici za sve putnike koji su čekali u koloni osigurali hladnu vodu i napitke.

Prosvjedi-granica-Doljani_3Prosvjedi-granica-Doljani_4

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari