Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

'ZAJEDNO SMO BOLJI I JAČI NA TRŽIŠTU'

Braniteljskih ruku djelo: nove mogućnosti za plasman domaćih proizvoda 

Objavljeno prije

Zajednica braniteljskih zadruga je, u svrhu provođenja aktivnosti svog projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, te u svrhu dodatne promocije svojih usluga i proizvoda, kao i proizvoda suradničkih braniteljskih zadruga i OPG-ova stupila u kontakt s novootvorenom Braniteljskom prodavaonicom „Lijepo i naše“, koju vodi tvrtka Pleter usluge d.o.o.

Braniteljska prodavaonica je pilot-projekt Ministarstva hrvatskih branitelja, nastala kao oblik nadogradnje aktivnosti „Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“ Ministarstva hrvatskih branitelja, a na inicijativu hrvatskih branitelja-proizvođača, s ciljem lakšeg plasmana domaćih i kvalitetnih proizvoda braniteljskih zadruga i OPG-ova na tržište, te pružanja kontinuirane ponude autohtonih proizvoda kupcima u sklopu stalnog izložbeno-prodajnog prostora. U njemu mali proizvođači, zadruge, obrti, OPGovi i drugi pravni subjekti koje su osnovali hrvatski branitelji imaju mogućnost prodati svoje proizvode, širiti svoje poslovanje, realizirati nove poslovne ideje i povezati se s drugim proizvođačima i pružateljima usluga.

Prostor trgovine, između ostaloga, predviđen je i za promotivne aktivnosti, organiziranje informativnih događaja o braniteljskom poduzetništvu, među kojima su i oni o načinu i mjestu
proizvodnje. Braniteljska prodavaonica služi i kao novi alat i mjesto podrške hrvatskim braniteljima, kao odgovor na izazove, mjesta i pozicije ratnih veterana u društvu i, u konačnici,
što je najvažnije, na potrebu povećanja udjela domaćih proizvoda na tržištu.

Takvi ciljevi Braniteljske prodavaonice „Lijepo i naše“ slični su ciljevima koji se žele ostvariti kroz projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“. Zajednica braniteljskih zadruga (ZBZ) ima
namjeru u prostoru prodavaonice kontinuirano održavati prodajne izložbe i prezentacije proizvoda i usluga braniteljskih zadruga i OPG-a uključenih u rad ZBZ. Pored toga, ZBZ će promovirati društveno poduzetništvo i prodaju autohtonih proizvoda temeljem funkcionalnog povezivanja i na druge inovativne načine, među kojima je i nadolazeći web-shop Zajednice braniteljskih zadruga „Zajedno naše“, www.zajednonase.hr, te će dodatno osigurati dostupnost proizvoda svojih suradnika kupcima.

U trgovini se trenutno nude prehrambeni i autohtoni proizvodi poput džemova, pekmeza, domaćih sokova, voćnih likera, maslinovog ulja, vina, kiselog zelja, sireva, suhomesnatih proizvoda, čajeva i čajnih mješavina, domaće zimnice, konzerviranih ribljih proizvoda, čipsa od jabuke, domaćih tjestenina, pčelinjih proizvoda, te su tu i eterična ulja, pekmezi od luka, buče, đumbira i limuna, ocat divljeg šipka, te začinske soli s raznim dodacima.

Rezultat projektnih aktivnosti Zajednice braniteljskih zadruga i suradnje s Braniteljskom prodavaonicom „Lijepo i naše“ je uvrštavanje proizvoda Modro zelene zadruge iz Kule Norinske, odnosno, njenih Societas (prev. zadružna) vina, namaza od zelene i crne masline, maslinovog ulja, likera te suhih smokvi. Modro zelena zadruga je i prvi suradnik ZBZ-a na web-shopu Zajedno naše te na ovaj način pokazuje da se raznim suradnjama i iskorištavanjima mogućnosti koje se nude na tržištu može doći do većeg broja kupaca i prodaje autohtonog, domaćeg proizvoda.

Braniteljska prodavaonica „Lijepo i naše“ može se naći u Zagrebu, na adresi Britanski trg 3, a dodatne informacije dostupne su i putem Facebook i Instagram profila prodavaonice.

Projekt „Zajedno smo jači i bolji na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji
i socijalne politike. Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna. Više informacija na www.zajednojaci.hr.

ŽUPANIJSKI PROJEKTI

‘dRural’ Domu zdravlja Metković donosi virtualnu čekaonicu, a dolini Neretve digitalnu tržnicu

Objavljeno prije

Sastankom predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije, Regionalne razvojne agencije DUNEA, Grada Metkovića, i Doma zdravlja Metković nastavljene su aktivnosti na projektu dRural kojim se u Domu zdravlja Metković razvija virtualna čekaonica, a u dolini Neretve digitalna tržnica. Dom zdravlja Metković bit će tako svojevsni pilot projekt te ideje i novog načina pristupa zdravstvenoj zaštiti, a dolina Neretve bit će prva digitalna tržica na ovom području.

U kasnijem dijelu provedbe projekta namjerava se navedena rješenja promovirati i u drugim dijelovima regije i šire. U suradnji s Gradom Metkovićem, Domom zdravlja Metković, Tehnologijsko-razvojnim centrom u Osijeku te partnerima iz Španjolske, Belgije, Italije, Švedske, Nizozemske, Irske i Srbije, Dubrovačko-neretvanska županija početkom godine je krenula s provedbom ovog projekta financiranog u sto postotnom iznosu iz EU programa OBZOR 2020. pod nazivom „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“. Sastanku partnera iz Dubrovačko-neretvanske županije s ciljem bolje kooridnacije aktivnosti prethodile su i dvije uvodne on-line konferencije svih sudionika projekta na kojima su definirane obveze partnera u idućih 6 mjeseci. 31 partner iz 9 zemalja udružio se kako bi se stvorilo mrežno tržište koje će žiteljima ruralnih sredina ponuditi usluge od zdravstva, dostupnosti lokalne uprave do stručne pomoći.

Projektom dRural će pomoći rastu gospodarstva, stvarati radna mjesta, poticati lokalne poduzetnike i poboljšati kvalitetu života. Ovakvo tržište usluga prvo će biti pokrenuto u četiri europske ruralne regije – španjolskoj regiji Extremadura, švedskoj Jämtland Härjedalen, nizozemskoj regiji Gelderland i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
Županija je u suradnji s DUNEA-om, u posljednjih nekoliko godina poduzela brojne korake s ciljem ‘pametnog’ razvojnog pristupa svim dijelovima županije. Uz donesenu „ICT strategiju Dubrovačko-neretvanske županije“, Županija je uspješno pripremila projekt razvoja širokopojasne infrastrukture odnosno regulirala daljnju provedbu iste. I dalje se nastavlja s projektima razvoja i primjene ‘pametnog’ koncepta diljem županije.

dRural će se prema očekivanjima širiti i izvan prve četiri regije, a već u drugoj fazi projekta raspisat će se otvoreni poziv ostalim ruralnim zajednicama, takozvanim zrcalnim regijama, koje su voljne primijeniti predloženo digitalno tržište usluga. Javni poziv će biti namijenjen i gospodarskim subjektima putem dodjele potpora male vrijednosti, a s ciljem omogućavanja dodatnog kanala prodaje i komunikacije s kupcima kroz spomenuta uspostavljena digitalna rješenja.
Projekt „dRural – tržište usluga za europska digitalna ruralna područja“ financira se u sto postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020, kroz koji je osigurano milijun i pol kuna za područje Dubrovačko-neretvanske županije. Projekt traje do lipnja 2024. godine.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije