Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

'ZAJEDNO SMO BOLJI I JAČI NA TRŽIŠTU'

Braniteljskih ruku djelo: nove mogućnosti za plasman domaćih proizvoda 

Objavljeno prije

Zajednica braniteljskih zadruga je, u svrhu provođenja aktivnosti svog projekta „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“, te u svrhu dodatne promocije svojih usluga i proizvoda, kao i proizvoda suradničkih braniteljskih zadruga i OPG-ova stupila u kontakt s novootvorenom Braniteljskom prodavaonicom „Lijepo i naše“, koju vodi tvrtka Pleter usluge d.o.o.

Braniteljska prodavaonica je pilot-projekt Ministarstva hrvatskih branitelja, nastala kao oblik nadogradnje aktivnosti „Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“ Ministarstva hrvatskih branitelja, a na inicijativu hrvatskih branitelja-proizvođača, s ciljem lakšeg plasmana domaćih i kvalitetnih proizvoda braniteljskih zadruga i OPG-ova na tržište, te pružanja kontinuirane ponude autohtonih proizvoda kupcima u sklopu stalnog izložbeno-prodajnog prostora. U njemu mali proizvođači, zadruge, obrti, OPGovi i drugi pravni subjekti koje su osnovali hrvatski branitelji imaju mogućnost prodati svoje proizvode, širiti svoje poslovanje, realizirati nove poslovne ideje i povezati se s drugim proizvođačima i pružateljima usluga.

Prostor trgovine, između ostaloga, predviđen je i za promotivne aktivnosti, organiziranje informativnih događaja o braniteljskom poduzetništvu, među kojima su i oni o načinu i mjestu
proizvodnje. Braniteljska prodavaonica služi i kao novi alat i mjesto podrške hrvatskim braniteljima, kao odgovor na izazove, mjesta i pozicije ratnih veterana u društvu i, u konačnici,
što je najvažnije, na potrebu povećanja udjela domaćih proizvoda na tržištu.

Takvi ciljevi Braniteljske prodavaonice „Lijepo i naše“ slični su ciljevima koji se žele ostvariti kroz projekt „Zajedno smo bolji i jači na tržištu“. Zajednica braniteljskih zadruga (ZBZ) ima
namjeru u prostoru prodavaonice kontinuirano održavati prodajne izložbe i prezentacije proizvoda i usluga braniteljskih zadruga i OPG-a uključenih u rad ZBZ. Pored toga, ZBZ će promovirati društveno poduzetništvo i prodaju autohtonih proizvoda temeljem funkcionalnog povezivanja i na druge inovativne načine, među kojima je i nadolazeći web-shop Zajednice braniteljskih zadruga „Zajedno naše“, www.zajednonase.hr, te će dodatno osigurati dostupnost proizvoda svojih suradnika kupcima.

U trgovini se trenutno nude prehrambeni i autohtoni proizvodi poput džemova, pekmeza, domaćih sokova, voćnih likera, maslinovog ulja, vina, kiselog zelja, sireva, suhomesnatih proizvoda, čajeva i čajnih mješavina, domaće zimnice, konzerviranih ribljih proizvoda, čipsa od jabuke, domaćih tjestenina, pčelinjih proizvoda, te su tu i eterična ulja, pekmezi od luka, buče, đumbira i limuna, ocat divljeg šipka, te začinske soli s raznim dodacima.

Rezultat projektnih aktivnosti Zajednice braniteljskih zadruga i suradnje s Braniteljskom prodavaonicom „Lijepo i naše“ je uvrštavanje proizvoda Modro zelene zadruge iz Kule Norinske, odnosno, njenih Societas (prev. zadružna) vina, namaza od zelene i crne masline, maslinovog ulja, likera te suhih smokvi. Modro zelena zadruga je i prvi suradnik ZBZ-a na web-shopu Zajedno naše te na ovaj način pokazuje da se raznim suradnjama i iskorištavanjima mogućnosti koje se nude na tržištu može doći do većeg broja kupaca i prodaje autohtonog, domaćeg proizvoda.

Braniteljska prodavaonica „Lijepo i naše“ može se naći u Zagrebu, na adresi Britanski trg 3, a dodatne informacije dostupne su i putem Facebook i Instagram profila prodavaonice.

Projekt „Zajedno smo jači i bolji na tržištu“, UP.02.3.1.03.0021, provodi se na poziv „Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I“ Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji
i socijalne politike. Projekt je vrijedan 1.108.497,50 kuna, za što je Zajednica braniteljskih zadruga dobila bespovratna sredstva – u iznosu od 85% projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, dok ga je u iznosu od 15% sufinancirala Republika Hrvatska iz državnog proračuna. Više informacija na www.zajednojaci.hr.

EKO RUJAN

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije predstavili projekt Cascade u Metkoviću

Objavljeno prije

U sklopu županijske manifestacije Eko rujan te u organizaciji Dubrovačko-neretvanske županije i Instituta za oceanografiju i ribarstvo (Split) održano je predstavljanje projekta Cascade u Metkoviću. Glavna tema sastanka su bile projektne aktivnosti na pilot području ušća Neretve. Nakon uvodnog predstavljanja pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša i komunalne poslove Miha Baće, predstavnici Instituta za oceanografiju i ribarstvo su predstavili projektne aktivnosti na ušću Neretve.

Poslije predavanja u sklopu promotivnih aktivnosti projekta dijelile su se sadnice medonosnog bilja u Gradskom parku u Metkoviću. Aktivnosti su se pridružili te iskazali potporu gradonačelnik Dalibor Milan i načelnica Općine Zažablje Maja Vrnoga.

Sudionici događaja su posjetili pilot područje na kojem su djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode održali predavanje o bioraznolikosti ušća. Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA daje tehničku pomoć pri provedbi projektnih aktivnosti.

CASCADE je projekt u sklopu programa prekogranične suradnje INTERREG Italija-Hrvatska. Cilj projekta je obnova ugroženih vrsta i podrška integriranom upravljanju uz koordinirane i usklađene akcije koje uključuju praćenje, promatranje, modeliranje i upravljanje kako bi se poboljšalo znanje i procijenila ranjivost kopnenog, obalnog i morskog okoliša i ekosustava u Italiji i Hrvatskoj. Pilot područje projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju je ušće rijeke Neretve, a jedne od primarnih aktivnosti DNŽ je opremanje županijskog broda u svrhu sprječavanja rizika od onečišćenja na moru.

Projekt obuhvaća 11 pilot područja, a zajedničkim akcijama će se procijeniti i zaštiti obalna i morska biološka raznolikost, uspostaviti akcije obnove, procijeniti utjecaj ekstremnih događaja na ekosustave i pojačati sinergija na tim područjima.

Partneri projekta su Dubrovačko-neretvanska županija, Institut Ruđer Bošković, Institut za oceanografiju i ribarstvo, Jadranski edukativno-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora – ATRAC, Grad Nin, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije MORE I KRŠ, Istarska županija i talijanski Regione Puglia, Euro-Mediterranean Center on Climate Change foundation, Environmental protection agency of Friuli Venezia Giulia, University of Venice, University of Bologna Alma mater studorium, Regional agency for prevention, environment and energy in Emilia Romagna, Delta 2000 Consortium, University of Salento, University of Molise, Marche Region, Management Consortium of Torre Guaceto, Regione Molise and Marine protected areas Torre del Cerrano.

Trajanje projekta je od 1. siječnja 2020. godine do 31. prosinca 2022. godine.

Ukupni budžet projekta CASCADE je 5.817.547,00 eura, a udio Dubrovačko-neretvanske županije je 248.000,00 eura.

Službena stranica projekta: https://www.italy-croatia.eu/web/cascade

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S20 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije