Ostanimo u kontaktu

OD 1. SRPNJA NOVI REŽIM NA GRANICAMA

Božinović: danas bi BiH mogla na ‘zelenu’ listu EU-a

Objavljeno prije

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović danas je u Zadru. Govorio je o modernizaciji zadarske prometne policije, ali je odgovarao i na pitanja oko koronavirusa.

Novinari su ga pitali kako to da državljani Srbije smiju ući u Hrvatsku bez ikakvih ograničenja.

– Te odluke koje se utvrđuju na razini EU, utvrđuju se na temelju toga iz koje države građani dolaze. Mi ćemo u sljedećih dan-dva donijeti novu odluku. Danas epidemiološka služba raspravlja o prelasku granice, bit će predstavljeno na Stožeru, pa ćemo donijeti odluku kako će se od 1. srpnja prelaziti granice. Sad je cijela Europa u zelenom i dosta je trećih zemalja u zelenom, ali svaka zemlja može odlučiti kako će se prelaziti njezine granice, – rekao je Božinović.

Dodao je da misli da će od danas u zelenom biti i BiH. Rekao je da će iz zemalja u zelenom oni u tranzitu prolaziti bez testa, preboljenja i cijepljenja, a da se o pravilima za boravak u Hrvatskoj još raspravlja.

Rekao je da je cijepljenje jedini izlaz iz ove situacije i da će tako prije doći do ublažavanja mjera. Dodao je da bi već u kolovozu u Europi mogao postati dominantan delta soj koronavirusa.

– Hoće li biti četvrtog vala ovisi samo o nama, – rekao je Božinović, navevši primjer Portugala, čiji se dijelovi zatvaraju zbog pogoršanja epidemiološke situacije, što je povezano s delta sojem.

– Vidjeli ste kakva je situacija u Portugalu koji se zatvara, ne cijeli, ali dio oko Lisabona. Dakle, to je to, ovisi samo o svakome od nas, mi se nadamo da to možemo izbjeći, – dodao je Božinović, piše Index.hr.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pet iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Radi se o osam osoba muškog spola i osam osoba ženskog spola: pet iz Metkovića, tri iz Dubrovnika i Ploča te jednoj iz Župe dubrovačke, Opuzena, Korčule, Orebića i Vele Luke.

Izliječeno je 37 osoba: 11 iz Dubrovnika i Metkovića, pet iz Župe dubrovačke, dvije iz Korčule i Ploča, jedna iz Opuzena, Slivnog, Kule Norinske i Zažablja te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 685 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 102 011 uzoraka.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 12 osoba pozitivnih na koronavirus.

U samoizolaciji su 692 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježena su četiri kršenja mjere samoizolacije (svi na granici). Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 913 slučajeva kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl9 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije