Ostanimo u kontaktu

ENOLOŠKI PERFORMANS

‘BLAŽ enology’ četvrtu godinu zaredom u Međugorju okupio stotine ljubitelja vina

Objavljeno prije

Danima iščekivani enološki performans Blaž enology na kojem je svoja vina, autohtone hercegovačke sorte žilavku i blatinu, predstavilo 25 vinarija iz Brotnja i Hercegovine, u četvrtak, 5. rujna, je održan u Međugorju.

Među više stotina gostiju iz Hrvatske, BiH, ali i šire, bili su i brojni političari, gospodarstvenici, sportaši, znanstvenici…

U Međugorju su bili i predstavnici Reda vinskih vitezova Europe koji okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe, a članovi su mu ugledni enolozi, vinogradari te brojni znanstvenici, umjetnici, liječnici, diplomati i crkveni velikodostojnici…

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Brotnjaci su se pohvalili i kako se u Gradnićima nalazi najstariji vinski podrum u Bosni i Hercegovini koji je davne 1855. godine sagradio tadašnji župnik fra Petar Bakula, a podruma će zasigurno biti još jer zanimanje za vino sve više raste pa su uručene i diplome za čak 53 polaznika nedavno održanog prvog stupnja tečaja somelijerstva, koji je organiziran u suradnju udruge BLAŽ i Sveučilišta u Mostaru.

Organizatori su se u ovoj večeri sjetili i jednoga od pokretača vinarstva u Hercegovini koji njeguje obiteljsku tradiciju proizvodnje grožđa i vina čuvenih sorti te već desetljećima proizvodi vino u buteljama – iz ljubavi i s ljubavlju uživajući u toj proizvodnji. To je vinar Stanko Stankela Vasilj, kojemu je posebno priznanje uručio predsjednik Vlade HNŽ-a prof. dr. sc. Nevenko Herceg, a festival je otvorio Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a.

Sve to bilo je popraćeno i glazbenim nastupima Branimira Bubice i klape Sebenico, Marka Škugora i Dua Intime. S njima su između vinskih gutljaja i slasnih zalogaja, koje je pripremao jedan od najboljih kuhara na ovim prostorima Nihad Mameledžija, do kasno u noć pjevali i brojni gosti na bazenu Sportskog centra Međugorje.

Sportski centar Međugorje

Napraviti vino je umjetnost, a mnogi umjetnici ne kriju kako im je upravo vino potrebno za inspiraciju pa ni na ovogodišnjem BLAŽ-u nije izostao taj spoj umjetnika i vina.

Bile su izložene oslikane vinske bačve. Djela su to umjetnika nastala na Likovnoj koloniji Krešimir Ledić, uz to je sinoć akademski slikar Ante Ljubić Car oslikao još jednu bačvu koja ja prodana na aukciji, a iznos je namijenjen za humanitarnu udrugu Marijine ruke.

Enolozi su kazali kako su optimistični kada je u pitanju kvaliteta ovogodišnjeg grožđa i vina. Očekivati je izuzetno dobru godinu, sitna je bobica, ima više arome što bi značilo iznadprosječnu kvalitetu vina, pa se već sada s nestrpljenjem očekuje peti po redu enološki performans Blaž enology 2020.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

58 novih slučaja zaraze koronavirusom, devet osoba iz Metkovića

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 58 novih slučaja zaraze koronavirusom.

Radi se o 28 osoba muškog spola i 30 osoba ženskog spola: 32 iz Dubrovnika, deset iz Ploča, devet iz Metkovića, tri iz Župe dubrovačke, dvije iz Stona te jednoj iz Konavala i Korčule.

Preminula je jedna muška osoba iz Dubrovnika (rođ. 1952.g.).

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Izliječeno je 38 osoba: 18 iz Ploča, 13 iz Dubrovnika, četiri iz Župe dubrovačke, jedna iz Lumbarde, Metkovića i Orebića.

U posljednja 24 sata obrađeno je 636 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 146 597 uzoraka.
U OB Dubrovnik hospitalizirane su 23 osobe pozitivne na koronavirus, a pet pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb i nalaze se na respiratoru.

U samoizolaciji je 770 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđena su ukupno 963 slučaja kršenja samoizolacije.
Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije