Ostanimo u kontaktu

ENOLOŠKI PERFORMANS

‘BLAŽ enology’ četvrtu godinu zaredom u Međugorju okupio stotine ljubitelja vina

Objavljeno prije

Danima iščekivani enološki performans Blaž enology na kojem je svoja vina, autohtone hercegovačke sorte žilavku i blatinu, predstavilo 25 vinarija iz Brotnja i Hercegovine, u četvrtak, 5. rujna, je održan u Međugorju.

Među više stotina gostiju iz Hrvatske, BiH, ali i šire, bili su i brojni političari, gospodarstvenici, sportaši, znanstvenici…

U Međugorju su bili i predstavnici Reda vinskih vitezova Europe koji okuplja nekoliko desetaka tisuća štovatelja vina diljem Europe, a članovi su mu ugledni enolozi, vinogradari te brojni znanstvenici, umjetnici, liječnici, diplomati i crkveni velikodostojnici…

Brotnjaci su se pohvalili i kako se u Gradnićima nalazi najstariji vinski podrum u Bosni i Hercegovini koji je davne 1855. godine sagradio tadašnji župnik fra Petar Bakula, a podruma će zasigurno biti još jer zanimanje za vino sve više raste pa su uručene i diplome za čak 53 polaznika nedavno održanog prvog stupnja tečaja somelijerstva, koji je organiziran u suradnju udruge BLAŽ i Sveučilišta u Mostaru.

Organizatori su se u ovoj večeri sjetili i jednoga od pokretača vinarstva u Hercegovini koji njeguje obiteljsku tradiciju proizvodnje grožđa i vina čuvenih sorti te već desetljećima proizvodi vino u buteljama – iz ljubavi i s ljubavlju uživajući u toj proizvodnji. To je vinar Stanko Stankela Vasilj, kojemu je posebno priznanje uručio predsjednik Vlade HNŽ-a prof. dr. sc. Nevenko Herceg, a festival je otvorio Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a.

Sve to bilo je popraćeno i glazbenim nastupima Branimira Bubice i klape Sebenico, Marka Škugora i Dua Intime. S njima su između vinskih gutljaja i slasnih zalogaja, koje je pripremao jedan od najboljih kuhara na ovim prostorima Nihad Mameledžija, do kasno u noć pjevali i brojni gosti na bazenu Sportskog centra Međugorje.

Sportski centar Međugorje

Napraviti vino je umjetnost, a mnogi umjetnici ne kriju kako im je upravo vino potrebno za inspiraciju pa ni na ovogodišnjem BLAŽ-u nije izostao taj spoj umjetnika i vina.

Bile su izložene oslikane vinske bačve. Djela su to umjetnika nastala na Likovnoj koloniji Krešimir Ledić, uz to je sinoć akademski slikar Ante Ljubić Car oslikao još jednu bačvu koja ja prodana na aukciji, a iznos je namijenjen za humanitarnu udrugu Marijine ruke.

Enolozi su kazali kako su optimistični kada je u pitanju kvaliteta ovogodišnjeg grožđa i vina. Očekivati je izuzetno dobru godinu, sitna je bobica, ima više arome što bi značilo iznadprosječnu kvalitetu vina, pa se već sada s nestrpljenjem očekuje peti po redu enološki performans Blaž enology 2020.

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

U županiji zabilježena 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, jedan u Metkoviću

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskojžupaniji u posljednja 24 sata zabilježena su 62 nova slučajeva zaraze koronavirusom (14 utvrđeno brzim antigenskim testom). Radi se o 22 osobe iz Dubrovnika, 17 iz Konavala, osam iz Župe dubrovačke,  pet iz Orebića, tri iz Ploča, dvije iz Stona, po jednoj iz Dubrovačkog primorja, Metkovića i Opuzena te dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaraženo 29 muških i 33 ženske osobe, a 42 osobe imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji trenutno je 587 aktivnih slučajeva od čega na području od Stona do Konavala njih 527 (Dubrovnik 229, Konavle 209, Župa dubrovačka 72, Ston pet, Dubrovačko Primorje 12).

Izliječene su 33 osobe: 16 iz Dubrovnika, sedam iz Konavala, tri iz Metkovića, po dvije iz Ploča i Župe dubrovačke, po jedna iz Lumbarde i Orebića te jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U posljednja 24 sata obrađeno je 319 uzoraka, a od početka pandemije analiziran je ukupno 44 541 uzorak.

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 43 osobe pozitivne na koronavirus. Pet pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb, od kojih su četiri na invazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji su 1523 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je šest kršenja mjere samoizolacije (svih šest kršenja mjere utvrđena na granici). Od početka pandemije zabilježeno je 394 kršenja mjere samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije