Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

ORGANIZACIJSKE UPUTE ZA SUBOTU

Biskupsko ređenje mons. Jure Bogdana u Splitu

Objavljeno prije

Biskupsko ređenje mons. Jure Bogdana - Organizacijski raspored

Mons. Jure Bogdan, novoimenovani vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, bit će zaređen za biskupa u konkatedralnoj crkvi Sv. Petra u Splitu, u subotu 27. veljače 2016. godine. Misa s obredom ređenja započinje u 11 sati. Biskupsko geslo novoga biskupa je “Omnia ad maiorem Dei gloriam” (Sve na veću slavu Božju).

Glavni zareditelj je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Suzareditelji su zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić i dosadašnji vojni biskup u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac.

Ovaj veliki događaj za cijelu Splitsko-makarsku nadbiskupiju, domovinsku i univerzalnu Crkvu izravno će prenositi Hrvatska televizija na Prvome programu, Hrvatski katolički radio i Radio Marija.

Organizacijske upute mogu se pronaći na Internet stranici Splitsko-makarske nadbiskupije (www.smn.hr).

Mons. Jure Bogdan svoju mladu biskupsku misu proslavit će u nedjelju 28. veljače u splitskoj prvostolnici, katedrali sv. Dujma, u 11 sati. Sveti misu služit će i u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u ponedjeljak 29. veljače u 8 sati. Biskupska misa i oproštaj od Zavoda sv. Jeronima u Rimu bit će 13. ožujka. U rodnom selu, Donjem Docu misa i proslava bit će 17. travnja. Primopredaja u Vojnom ordinarijatu je u srijedu 2. ožujka.

Mons. Jure Bogdan, sin Ivana i Pere r. Pezelj, rođen je 9. studenoga 1955. u Donjem Docu u Poljicima. Osmogodišnju školu pohađao je u rodnome mjestu od 1961. do 1969. Kao sjemeništarac Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu završio je klasičnu gimnaziju s maturom u Splitskome sjemeništu (1969.-1973.). Filozofsko-teološki studij završio je također u Splitu gdje je diplomirao 1980. Za đakona ga je zaredio splitsko-makarski nadbiskup metropolit mons. Frane Franić u splitskoj prvostolnici 24. lipnja 1979. Isti mu je nadbiskup podijelio svećenički red, također u splitskoj prvostolnici 22. lipnja 1980. Mladu misu slavio je u Donjem Docu 6. srpnja 1980.

Od 1980. do 1984. godine bio je na službi župnog vikara u župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću. U jesen 1984. preuzeo je službu duhovnika u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu gdje je bio do 1992. kada je poslan na studij pastoralne teologije na Papinskome lateranskom sveučilištu u Rimu. Magistrirao je u listopadu 1994., a doktorirao je 22. lipnja 1999. Na prijedlog hrvatskih biskupa, pročelnik Kongregacije za katolički odgoj kardinal Pio Laghi imenovao je Juru Bogdana 2. prosinca 1996. rektorom Papinskog hrvatskog Zavoda sv. Jeronima. Službu rektora vršio je tijekom 19 godina za vrijeme trojice papa (sv. Ivan Pavao II., Benedikt XVI. i papa Franjo). Sveti Otac papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 28. veljače 1997. svojim kapelanom. Bio je član više vijeća u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te u Rimu. Sv. Otac, papa Franjo imenovao ga je za Vojnog ordinarija u Republici Hrvatskoj 30. studenoga 2015.

ORGANIZACIJSKE UPUTE
Biskupsko ređenje mons. Jure Bogdana

Konkatedrala, Split - parking oko Pljuda

Dolazak i parking

Oko Konkatedrale neće biti mogućnosti prometovanja osobnim vozilima niti parkiranje.

Svi koji dolaze na ređenje osobnim vozilima, pozivaju se da odmah voze na parkirališta na i oko Poljuda koja su naznačena (vidi sliku!). Posebna linija Javnoga gradskog prijevoza će voziti sve pristigle od Lore-Poljuda (tri autobusna stajališta na slici označena žutim krugom) do Konkatedrale. Posebna linija javnoga gradskog prijevoza će početi voziti u 8.30 sati do 10.30 sati. Nakon svete mise, istim će javnim gradskim prijevozom voziti posebna linija od Konkatedrale do Poljuda, od 13.15 do 14.30 sati.

Vjernici, župe i gosti koji dolaze organizirano autobusom mogu se iskrcati na autobusnom stajalištu u Dubrovačkoj ulici (pored salona Mio Dino) te se pješke uputiti prema Konkatedrali. Autobusi se mogu parkirati na predviđenim parkiralištima na i oko Poljuda (vidi sliku!). Nakon svete mise, autobusi javnog gradskog prijevoza će voziti do parkirališta na i oko Poljuda.

Konkatedrala, Split - parking

Upute za svećenike

Svećenici se mole da za svetu misu ponesu albu i štolu bijele boje. Molimo doći najkasnije do 10 sati. Oblačenje će biti u kripti Konkatedrale odakle kreće procesija u 10.30 sati te smještaj na predviđenim mjestima u crkvi. Svi će dobiti Liturgijski vodič. Poslije svete mise procesija s biskupima i svećenicima vraća se u kriptu.

Kod dolaska vozilima, molimo slijedite gornje upute (dolazak i parking).

FESTIVAL BRODOVA I MORA 'DANI U VALI'

Neretvanska lađa među 70 tradicijskih drvenih brodova u Starom Gradu

Objavljeno prije

Foto: slobodnadalmacija.hr

Foto: slobodnadalmacija.hr

U starigradskoj uvali na Hvaru, od 14. do 17. rujna, održao se 2. Međunarodni festival mora, brodova i mornara Dani u vali na kojem se, među 70 drvenih brodova našla i neretvanska lađa.

Festival su organizirali Grad Stari Grad i Udruga Cronaves iz Splita, a na njemu su se, uz razne radionice, predavanja, izložbe i koncerte, predstavili tradicijski brodovi iz Hrvatske i Italije, kao i znat kalafata, majtora brodograditelja koji su se bavili zapušivanjem drvenih oplata brodova.

Neretvu je s lađom na festivalu predstavljala Udruga za očuvanje neretvanske baštine koja je, povodom 20. Maratona lađa na Neretvi, na prezentacijskim štandovima održala predavanje o povijesti lađe i maratona, Pavo Rašetin i Slobodan Batinović kuhali su neretvanski brudet,a  Tomislav Dugandžić – Paško je s Pavom Rašetinom predstavio i trupicu.

U samoj prezentaciji neretvanske lađe sudjelovali su Javorka Šamić, Tea Dragobratović, Lucijana Perojević, Leonarda Drljepan, Gabrijela Dugandžić, Đana Salacan, Marija Glavinić, Tina Golemac i paričar Slavko Musulin.

Neretvani su od organizatora i Koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Istre i Kvarnera dobili više priznjana, a Udruga za očuvanje neretvanske baštine pozvana je na proslavu Udruge Hvar – metropola mora koja će se od 6. do 7. listopada održati u Hvaru.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl6 Bakin kruh 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije