MONOGRAFIJA ARHEOLOŠKIH ISTRAŽIVANJA

Arheološki muzej Narona poziva na otvorenje izložbe ‘Forum Naronitanum’

Objavljeno 21. studenoga 2016. u kategorijama: Metković, News.

AM Narona

Arheološkog muzeja Narona Vas poziva na svečano otvorenje izložbe FORVM NARONITANVM, koje će se održati u utorak, 22. studenoga 2016. godine u 17 sati, u Vidu kod Metkovića, Naronski trg 6.

Izložba Forum Naronitanum

Studijskom, tematskom izložbom Forum Naronitanum, predstavljeni su rezultati arheoloških iskopavanja na lokalitetima Forum i Gornje njive u Vidu, provedenih 1993. – 2001. godine, pod vodstvom prof. dr. sc. Emilija Marina. Kronologija istraživanja i različite vremenske faze života na tim lokalitetima prikazani su tlocrtima terena, fotografijama nastalim tijekom istraživanja, crtežima predmeta te 3D rekonstrukcijama arhitekture i pokretnih arheoloških nalaza. Među izloženim eksponatima zastupljeni su različiti keramički, stakleni, koštani i metalni predmeti, koji pripadaju vremenu od 2. st. pr. Kr. do sredine 9. st. po. Kr. Postav prati i videoprojekcija koja predstavlja svojevrstan hod kroz povijest Narone od rimskog kasnorepublikanskoga razdoblja do starohrvatskoga doba.

Tijekom trajanja izložbe predviđena je i promocija publikacije Forum Naronitanum, 16. siječnja 2017. godine. Budući da sama izložba i istoimena monografija prikazuju rezultate arheoloških istraživanja koja su u konačnici dovela i do osnivanja Arheološkoga muzeja Narona, njihovo predstavljanje izravno je uključeno u događanja kojima se 2017. godine obilježava 10 godina rada Muzeja kao samostalne institucije. Zbog zanimanja za gostovanjem izložbe Forum Naronitanum već je utvrđen njezin itinerar tijekom jubilarne, 2017. godine. Nakon Vida, izložba će biti postavljena u više hrvatskih muzeja: Muzeju grada Splita, Arheološkom muzeju u Zadru, Arheološkom muzeju u Zagrebu, Arheološkom muzeju Istre u Puli te Pomorskom i povijesnom muzeju u Rijeci.

Izložba ostaje otvorena do 17. siječnja 2017. godine.

Komentari