Ostanimo u kontaktu

EUROPSKA NOĆ MUZEJA

Arheološki muzej Narona poziva na otvorenje izložbe autora Marija Radaljca, ‘Viganj – antički brodolom’

Objavljeno prije

Pozivnica Viganj - antički brodolom

Povodom Europske noći muzejaArheološkom muzeju Narona u Vidu, u subotu 19. svibnja s početkom u 20 sati, biti će otvorena izložba autora Marija Radaljca, ‘Viganj – Antički brodolom‘. Izložba je plod suradnje Arheološkog muzeja NaronaArheološkog muzeja Split, a za sve posjetitelje će biti otvorena do 18. lipnja 2018. godine.

​Otvorenje  izložbe Viganj – antički brodolom, autora Marija Radaljca održati će se tijekom Europske noći muzeja, 19. svibnja 2018., u 20:00 sati u Arheološkom muzeju Narona. Antički brodolom kod Vignja na Pelješcu jedan je od najznačajnijih podmorskih lokaliteta u Hrvatskoj. Nalazi se jednu milju zapadno od Vignja, nasuprot Punti sv. Ivana, na dubini od oko trideset metara. Lokalitet Viganj prvi se put spominje davne 1935. godine, kada su spužvari izvadili jednu olovnu prečku antičkoga drveno-olovnog sidra. Druga olovna prečka izvađena je 1958. godine i čuva se u Gradskom muzeju u Korčuli. Nakon toga uslijedilo je razdoblje neprekidnog pljačkanja i devastiranja lokaliteta, sve do istraživanja 1971. – 1972. godine, pod vodstvom Željka Rapanića. Keramika s potonulog broda kod Vignja svrstava se u skupinu takozvane istočne kuhinjske keramike ili, kako se još naziva, grube egejske keramike. Ovo posuđe kao roba za prodaju bilo je namijenjeno nekoj luci na srednjem Jadranu. U obzir kao luke odredišta dolaze veća središta, poput Narone i Salone. Rezultati istraživanja prezentirani su pokretnim nalazima i panoima.

Radno vrijeme Arheološkog muzeja Narona na Europsku noć muzeja (19. svibnja 2018.) je od 17:00 do 22:00 sata, kada je ulaz za sve individualne i obiteljske posjetitelje besplatan.

Knjiga fra Vjeke Vrčića ‘Neretvanske župe’
Restoran Pizzeria Milano

Najčitanije