ZAŠTITA ILI KONTROLA

Appleov biometrijski čitač otiska prsta

Predavanje otiska prsta radi banalnih radnji je “glupo i opasno", tvrdi njemački specijalist za zaštitu podataka Johannes Caspar.

Objavljeno 18. rujna 2013. u kategorijama: Hi-tech, News.

iPhone5S

Prošli tjedan javnosti je predstavljena jedna od rijetkih novih tehnologija koja je ugrađena u novi iPhone 5S, a to je skener otiska prsta. Usluga je vjerojatno osmišljena kako bi telefon imao veću zaštitu, dok se javnost pita znači li njena pojava skoro izumiranje sustava lozinki.

Njemački specijalist za zaštitu podataka Johannes Caspar tvrdi da “predavanje nepromjenjivih biometrijskih specifičnosti poput otiska prsta radi banalnih radnji je glupo i opasno”. Biometrijske specifičnosti tijela, upozorava Caspar, ne mogu se brisati. One ostaju s vama do kraja vašega života i ne mijenjaju se, niti možete išta učiniti da ih modificirate, a Appleov argument da se “otisak prsta čuva samo na iPhoneu i nikad se ne prenosi mrežom” je, kaže, slab i dezinformiran. “Nedavna otkrića špijunskih programa poput Prisma pokazuju da nikad nije bilo rizičnije dijeliti osjetljive privatne podatke preko elektronskih uređaja” kaže Casper.

Apple je u srpnju prošle godine kupio Authentec, tvrtku koja se bavi sigurnošću mobilnih uređaja, koja je u 356 milijuna dolara vrijednom projektu za njega usavršila implementaciju biometrijskog čitača na pametne telefone.

Prenosi Spiegel.de

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari