Ostanimo u kontaktu

FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE

Antoniji Šabić iz Zmijavaca I. ‘Framasong’

Objavljeno prije

Framasong, metkovic-hr (13)

Foto: metkovic.hr

To je trebalo vidjeti i čuti! U subotu je u metkovskome GKS-u održan I. Framasong, festival po kojemu bi Metković, između ostaloga, mogao za koju godinu biti još poznatiji.

Nerijetko smo skloni kritizirati mlade da su ovisnici o raznim gadgetima, da vrijeme provode osvijetljeni plavičastom svjetlošću svojih zaslona, ali kada se ta tehnologija upotrijebi na pravi način i u prave svrhe nastaju stvari poput Framasonga, prvoga takvog festivala u Hrvatskoj.

Framasong je rastao gotovo u tajnosti, prije bi se moglo reći – u skromnosti, a izrastao je u vrhunsku predstavu, bez obzira na skroman broj izvođača. To je na kraju priznao fra Duje (koji je kao kapelan voditelj metkovske Frame) i sam iznenađen dometom ostvarene zamisli mladih metkovskih framaša.

Već pri ulasku u kazališnu dvoranu GKS-a vidjelo se da je riječ o dobro osmišljenu projektu. Jednostavna scenografija od kartonskih kutija, na koje su projicirani pokretni svjetlopisi, stvarala je iluziju puno skuplje produkcije. Nismo provjeravali je li autorova zamisao bila tim kutijama prokazati zajedništvo, ali smo to tako doživjeli.

Prvo je kao gošća nastupila Martina Živkušić, pobjednica Glasa Neretve 2009. i 2011. Svojim superiornim nastupom najavila je da ni ostali neće zaostajati za njom. I nisu. Nastupile su framašice i framaši iz Podbablja (Iva Vujević, Luka Karin, Mirjana Erceg), Zmijavaca (Antonija Šabić), Metkovića (Marija Previšić), Prološca (Silvija Perušić) i Sinja (Ema Jenjić i Marta Balajić). Dobar odabir pjesama i izvrsni glasovi stavili su na muke gledatelje koji su na kraju trebali glasovati sukladno vremenu u kojemu živimo – putem pametnih telefona. Simpatično je bilo što se režiser Framasonga držao matrice Eurosonga te ju je u nekim stvarima i parodirao. Između svake pjesme na pokrajnome se platnu projicirao kratak videoprilog o znamenitostima našega grada. Izvjestiteljica je u svakome prilogu griješila. Tako je rekla da gostujući framaši spavaju u Hotelu Narona, umjesto na strunjačama u gimnazijskoj športskoj dvorani, da je Metković poznat po Smotri folklora Na Neretvu misec pao itd.

Dramatično je režirano i proglašenje pobjednika. Na pozornicu su izašle tri cure te se nakon podužega glazbenoga uvoda, uz ovacije, saznalo da je Marija Previšić iz metkovske Frame treća. Ponovno glazbena dramaturgija i – saznajemo da je prvo mjesto osvojila Antonija Šabić iz Zmijavaca. Naravno, Silvija Perušić iz Prološca bila je druga. Odlučivale su nijanse. Pobjednica je na kraju još jednom otpjevala svoju pjesmu i pokazala da je publika bila u pravu. Nagradu joj je, uz burno odobravanje publike, uručio predsjednik metkovske Frame Filip Rodin, zahvalivši svima koji su sudjelovali u ostvarenju I. Framasonga.

Uz već spomenutu Martinu Živkušić, kao gost festivala nastupio je i VIS Viatores, koji čini velik broj mladih iz Župe sv. Nikole, a festival su vodile Ana Parun i Marta Gabrić.

1. Framasongpokazao je velik potencijal. Problem je (odavno poznat u metkovskoj kulturi, sportu itd.) taj što nadareni srednjoškolci mahom odlaze na fakultete, a neki se nikada ne vrate. Stoga je vrlo važan naraštajni transfer na mlađe pa vjerujemo da će II. Framasongu u Metkoviću biti još brojniji, tim više što je za travanj 2018. u Metkoviću najavljen skup svih framaša iz Hrvatske.

Jučer su svi framaši u crkvi sv. Ilije nazočili misi što ju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, na kojoj su obnovili svoje framške zavjete.

preneseno s metkovic.hr

OPĆINA KULA NORINSKA

300.000 kuna za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama

Objavljeno prije

Desne - Kula Norinska

S obzirom na turistički potencijal kojeg naselje Desne zasigurno ima, Općina Kula Norinska je izradila projektnu dokumentaciju i prijavila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, te nam je odobreno 300.000 kn za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama.

Cesta je to koja vodi do starog zaseoka ‘Kuće’, područje koje je evidentirano u Prostornom planu općine Kula Norinska pogodno za razvoj Ruralnog turizma.

Nadamo se da ćemo sa ovom cestom pospješiti daljnji razvoj turističkog potencijala tog lijepog neretvanskog mjesta, javili su iz Općine Kula Norinska!

Nastavi čitati

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj potpisao ugovore sa 30 osobnih asistenata

Objavljeno prije

Uosi Prijatelj, potpis ugovora (5)

U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj danas je Ugovore o radu na određeno vrijeme potpisalo 30 asistenata. Osobni asistenti sukladno odobrenim programima zapošljavaju se na godinu dana.

Riječ je o jednom u nizu programa koje provodi UOSI Prijatelj, financiran iz proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda, odobren od strane povjerenstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ove programe na zadovoljstvo naših korisnika i samih osobnih asistenata provodimo od 2006. godine. Ove godine su nam odobrena sredstva za ukupno 30 korisnika i to 27 iz doline Neretve, 3 iz Gračaca, a u travnju ćemo uključiti u program još 2 korisnika iz Metkovića, te po jednog iz Splita i Šibenika. Gotovo sve potrebe za osobnim asistentima za korisnike, koji su nam se prijavili, sa područja doline Neretve smo osigurali uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, – javili su iz UOSI Prijatelj.

Nastavi čitati

Najčitanije