Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

FESTIVAL DUHOVNE GLAZBE

Antoniji Šabić iz Zmijavaca I. ‘Framasong’

Objavljeno prije

Framasong, metkovic-hr (13)

Foto: metkovic.hr

To je trebalo vidjeti i čuti! U subotu je u metkovskome GKS-u održan I. Framasong, festival po kojemu bi Metković, između ostaloga, mogao za koju godinu biti još poznatiji.

Nerijetko smo skloni kritizirati mlade da su ovisnici o raznim gadgetima, da vrijeme provode osvijetljeni plavičastom svjetlošću svojih zaslona, ali kada se ta tehnologija upotrijebi na pravi način i u prave svrhe nastaju stvari poput Framasonga, prvoga takvog festivala u Hrvatskoj.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Framasong je rastao gotovo u tajnosti, prije bi se moglo reći – u skromnosti, a izrastao je u vrhunsku predstavu, bez obzira na skroman broj izvođača. To je na kraju priznao fra Duje (koji je kao kapelan voditelj metkovske Frame) i sam iznenađen dometom ostvarene zamisli mladih metkovskih framaša.

Već pri ulasku u kazališnu dvoranu GKS-a vidjelo se da je riječ o dobro osmišljenu projektu. Jednostavna scenografija od kartonskih kutija, na koje su projicirani pokretni svjetlopisi, stvarala je iluziju puno skuplje produkcije. Nismo provjeravali je li autorova zamisao bila tim kutijama prokazati zajedništvo, ali smo to tako doživjeli.

Prvo je kao gošća nastupila Martina Živkušić, pobjednica Glasa Neretve 2009. i 2011. Svojim superiornim nastupom najavila je da ni ostali neće zaostajati za njom. I nisu. Nastupile su framašice i framaši iz Podbablja (Iva Vujević, Luka Karin, Mirjana Erceg), Zmijavaca (Antonija Šabić), Metkovića (Marija Previšić), Prološca (Silvija Perušić) i Sinja (Ema Jenjić i Marta Balajić). Dobar odabir pjesama i izvrsni glasovi stavili su na muke gledatelje koji su na kraju trebali glasovati sukladno vremenu u kojemu živimo – putem pametnih telefona. Simpatično je bilo što se režiser Framasonga držao matrice Eurosonga te ju je u nekim stvarima i parodirao. Između svake pjesme na pokrajnome se platnu projicirao kratak videoprilog o znamenitostima našega grada. Izvjestiteljica je u svakome prilogu griješila. Tako je rekla da gostujući framaši spavaju u Hotelu Narona, umjesto na strunjačama u gimnazijskoj športskoj dvorani, da je Metković poznat po Smotri folklora Na Neretvu misec pao itd.

Dramatično je režirano i proglašenje pobjednika. Na pozornicu su izašle tri cure te se nakon podužega glazbenoga uvoda, uz ovacije, saznalo da je Marija Previšić iz metkovske Frame treća. Ponovno glazbena dramaturgija i – saznajemo da je prvo mjesto osvojila Antonija Šabić iz Zmijavaca. Naravno, Silvija Perušić iz Prološca bila je druga. Odlučivale su nijanse. Pobjednica je na kraju još jednom otpjevala svoju pjesmu i pokazala da je publika bila u pravu. Nagradu joj je, uz burno odobravanje publike, uručio predsjednik metkovske Frame Filip Rodin, zahvalivši svima koji su sudjelovali u ostvarenju I. Framasonga.

Uz već spomenutu Martinu Živkušić, kao gost festivala nastupio je i VIS Viatores, koji čini velik broj mladih iz Župe sv. Nikole, a festival su vodile Ana Parun i Marta Gabrić.

1. Framasongpokazao je velik potencijal. Problem je (odavno poznat u metkovskoj kulturi, sportu itd.) taj što nadareni srednjoškolci mahom odlaze na fakultete, a neki se nikada ne vrate. Stoga je vrlo važan naraštajni transfer na mlađe pa vjerujemo da će II. Framasongu u Metkoviću biti još brojniji, tim više što je za travanj 2018. u Metkoviću najavljen skup svih framaša iz Hrvatske.

Jučer su svi framaši u crkvi sv. Ilije nazočili misi što ju je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, na kojoj su obnovili svoje framške zavjete.

preneseno s metkovic.hr

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije