Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

USPJEH MLADE METKOVKE

Antea Kaleb do trideset prve rodila troje djece, pokrenula biznis koji širi i još stigne biti i vatrogaskinja

Objavljeno prije

Antea Kaleb, poduzetnica

Antea Kaleb već je desetak godina uspješna poduzetnica, majka troje djece i dobrovoljna vatogaskinja koja upravo sprema otvaranje svoje nove podružnice tvrtke Adut d.o.o., specijalizirane za računovodstvo i usluge poslovnog savjetovanja. Sprema se i na polaganje ispita za poreznog savjetnika te namjerava upisati i doktorat, a tek je zagazila u svoje tridesete.

S 18 prvo dijete, s 20 biznis

Životna priča ove simpatične i nadasve vedre Metkovke u mnogočemu je drugačija od brojnih drugih o kojima smo pisali. Dok su se ostali uglavnom kretali uhodanim putevima od završetka studija, karijere pa tek potom majčinstva, Antea kaže da je kod nje sve teklo obrnutim redoslijedom, no danas zbog toga ni najmanje ne žali.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

– S osamnaest godina rodila sam svog prvog sina, a već s dvadesetak godina otvorila svoju tvrtku. Godinu dana kasnije upisala sam studij na Ekonomskom fakultetu u Splitu pa sam tako danas specijalist računovodstva i revizije. Kako uvijek radim na sebi i unaprjeđenju svoje karijere, upisala sam i dodatnu edukaciju za poreznog savjetnika, a upravo sam u tijeku priprema za završni ispit, – nadovezuje se Antea.

U vrijeme kada je otvarala tvrtku već je imala dvoje djece, no vidjela se jedino u poduzetništvu, koliko god to bio zahtjevan odabir za mlade majke.

– Zaista sam se jedino u tome vidjela. Nekoliko godina sam i ranije radila u računovodstvu samo kao ispomoć prijatelju pa sam zavoljela tu granu i to sam vidjela kao svoju daljnju karijeru. Kasniji uspjesi na fakultetu samo su mi potvrdili da se nisam prevarila u donošenju te odluke. Brojke su moj život, – kaže Antea.

Borba za prve klijente nije bila jednostavna

Ništa manje važna nije ni komunikacija s klijentima, a i to je nešto u čemu se pronašla. Svakodnevno je predano radila na suradnji s njima i zato se danas može pohvaliti brojnim dugogodišnjim klijentima.

Međutim, početci nisu bili jednostavni i morala se boriti za svakog pojedinog klijenta. Nije joj išlo na ruku ni to što se upustila u vrlo raširenu granu poslovanja jer danas gotovo svatko, kako kaže Antea, misli da može biti računovođa. Da bi se izdvojila u masi, ulagala je u sebe i svoje obrazovanje pa je već kao poduzetnica upisala studij, što se pokazalo ključnim za uspjeh.

– Kada s dvadesetak godina uđeš u poslovni svijet, nitko te neće objeručke prihvatiti. Za svakog se klijenta trebalo boriti, no vrlo sam brzo shvatila da su znanje i posvećenost klijentima ključni za uspjeh posla. Moji klijenti od mene dobivaju potpunu uslugu savjetovanja i nebrojeno puta se pokazalo prilikom poreznog nadzora da je s njihovim knjigama sve u najboljem redu. Takav trud i zalaganje klijenti uvijek prepoznaju pa tako s brojnima od njih suradnje traju već godinama. Pročulo se da sam stručnjakinja za poreze i da mogu pomoći ljudima koji se nalaze u jako teškim situacijama, a kako se dobra riječ daleko čuje, s godinama se i sve više povećavao broj klijenata, – ističe Antea koja kaže da je nerijetko radila i po cijele dane samo kako bi pomogla klijentima i pokazala da je uistinu jedinstvena u svome poslu.

Danas njezina tvrtka Adut d.o.o. sa sjedištem u Metkoviću nudi cjelovitu uslugu računovodstva i poslovnog savjetovanja. Antea i njezini zaposlenici savjetuju klijente u svim etapama njihovog razvoja; od planiranja poslovanja, upućivanja na načine otvaranje tvrtke, savjetovanja kako se postaviti na tržištu pa sve do povezivanja različitih klijenata kada primijete da nekima od njih trebaju međusobnne usluge. Primjerice, planira li tko od njihovih klijenata otvoriti trgovinu, povezuju ga s dobavljačima, marketinškim stručnjacima, web-dizajnerima i slično.

Velika prednost Aduta je i to što bilo koji klijent može nazvati ured ili osobno doći te pitati sve što ga zanima o bilo kojem aspektu vlastitog poslovanja.

Antea Kaleb, poduzetnica

Istraživanjem tržišta prepoznala novu poslovnu priliku na dubrovačkom području

Što se pak tiče poslovanja i privatnog poduzetništva općenito na krajnjem jugu Hrvatske, prema Anteinim riječima, postoje velike mogućnosti napredovanja i baš je u tome ona prepoznala novu poslovnu priliku. Zato početkom siječnja otvara podružnicu svoje tvrtke u Dubrovniku, što uključuje i zapošljavanje novih djelatnika.

– Primijetili smo da na dubrovačkom području nema dovoljno poreznih stručnjaka koji bi pokrivali sve aspekte računovodstva i poslovnog savjetovanja. Dakako da ima kvalitetnih računovodstvenih servisa, no ne s ovakvim uslugama kakve mi nudimo. To tržište jednostavno traži stručnjake kakve im Adut može ponuditi, – govori Antea koja kaže da se iznimno veseli svim novim poslovnim izazovima koje će novi ured donijeti pred nju.

Upravo u pomaganju drugima pronalazi motivaciju za vlastiti rad. Iako je svjesna da svako novo jutro pred nju stavlja brojne obaveze, uvijek s osmijehom na licu kreće u nove radne pobjede.

– Osjećam se ispunjeno kad znam da sam nekome riješila poslovne probleme s kojima možda dugo nije mogao izaći na kraj. Svi koji me kontaktiraju uglavnom imaju neki problem koji treba što prije riješiti. Kada riješim taj problem, to me ispunjava srećom i zadovoljstvom te mi daje motivaciju za daljnje angažmane, – ističe Antea.

Uz poduzetništvo i obitelj pronalazi vrijeme i za vatrogastvo

Financije i porezi ipak nisu jedina njezina velika ljubav. Osim obitelji i tvrtki, veliku pažnju posvećuje i vatrogastvu. Naime, Antea je danas kvalificrana vatrogaskinja koja izlazi na opasan teren uz bok svojim muškim kolegama, što je dugo bila njezina želja.

– Želja za aktivnim bavljenjem varogastvom u meni je tinjala godinama. Prvotno sam bila knjigovođa DVD-a Kula Norinska, odakle sam rodom, no gledajući kolege kako pomažu unesrećenima i riskiraju svoje živote za tuđu dobrobit, zavoljela sam tu profesiju, – kaže Antea.

Polaganje ispita za stjecanje zvanja vatrogasca ili vatrogaskinje ne samo da zahtijeva predano učenje, nego i fizičku spremnost. Prvo vatreno krštenje bilo joj je na Pelješcu prošle godine, kada je tri dana bila odvojena od svog posla i obitelji te s kolegama i kolegicama sudjelovala u gašenju velikog požara.

Na pitanje o predrasudama prema ženama vatrogaskinjama, Antea odgovara da ih nikada nije osjetila, baš kao ni u svome poslu.

– Činjenica je da se žene vrlo često susreću s predrasudama, no mislim da svojim angažmanom i trudom uvijek odagnam svaku predrasudu, ako ona uopće postoji, bilo da je riječ o meni kao poduzetnici ili vatrogaskinji. Vjerujem da sam se svojim desetogodišnjim radom uspjela dokazati kao poduzetnica, a svojim izlascima na požarišta kao vatrogaskinja te da me nitko ne gleda kao ženu ili muškarca, nego naprosto kao osobu koja zna što radi, – zaključuje Antea.

Njezina obitelj pruža joj podršku u oba njezina posla, no nije ravnodušna kada riskira svoj život da bi pomogla drugima.

– Suprug me oduvijek podržavao u svim mojim željama, a i djeca su se navikla. Kada se dogodi hitna situacija pa moram izaći na teren, uvijek djeci kažem kamo idem te im napomenem da se ne moraju brinuti jer će se mama brzo vratiti. Vjerujem da ipak u njima postoji mrvica straha, no kako vrijeme prolazi, sve im je lakše. Čak je i moja četverogodišnja kći nedavno objavila da želi postati vatrogaskinja, – kaže Antea kroz smijeh.

‘Još uvijek nisam svjesna kako sam uspjela uskladiti majčinstvo, poduzetnišvo i studij”

Kada se uzme u obzir da je Antea tek zagazila u svoje tridesete, a već deset godina vodi uspješnu tvrtku, ima troje djece i još je završila studij, ne možemo se ne zapitati kako joj je to uspjelo.

Antea Kaleb, vatrogasac

– Muž mi je pomagao koliko je god mogao, no s obzirom da i on dosta radi, djeca su vrlo brzo postala samostalna. Da nemam dvoje starije djece od trinaest i jedanaest godina koja su čuvala svoju mlađu sestru, nema šanse da bih postigla sve što jesam. Zauvijek ću im biti zahvalna na tome. No snalazila sam se zaista svakako. Povremeno sam najmlađu kćer vozila sa sobom iz Metkovića u Split, ostavila je na čuvanju kod prijateljice i jurila na fakultet na predavanje ili polagati ispite. Uskakala je i rodbina, no zaista bih teško uspjela u svemu tome bez pomoći i razumijevanja starije djece. Kada sada pogledam unatrag, nisam ni svjesna kako sam sve to uspjela uskladiti, – iskrena je Antea.

Upravo je svojoj djeci time i najbolji mogući primjer kako se može ostvariti sve što se poželi. Na studiju je bila jedna od najboljih studenata na svojoj godini, a nakon polaganja ispita za poreznog savjeta, planira upisati i doktorat iz područja financija.

S obzirom koliko je amibiciozna i u potpunosti predana svim svojim snovima, ne sumnjamo da će i stjecanje titule doktorice znanosti biti lagan zalogaj za ovu iznimnu ženu.

Piše: Tatjana Barat / WomenInAdria.com
Foto: privatna arhiva Antee Kaleb

VIDEO KONFERENCIJA

Župan Dobroslavić na sastanku s gospodarstvenicima Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić održao je  sastanak putem video konferencije s predstavnicima gospodarskog sektora na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Sastanak je podijeljen u tri grupe prema sektorskim granama gospodarstva na način da su prvu grupu činili predstavnici hotelijera s područja Županije  i to:  Željko Miletić, Vlado Lučić, Đuro Capor,  Ivana Hatvalić, Tomislav Dumančić te Vladimir Bakić, direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije. U drugoj grupi putem video konferencije kao predstavnici ugostiteljskih objekata i turističkih agencija sudjelovali su Nikolina Farcic, Ante Vlašić, Luko Musladin, Boro Aleksić i Stanko Ljubić, te u trećoj grupi predstavnici proizvodnog i poljoprivrednog sektora, Jerko Andrijić, Davor Martinović, Marina Kapor, Robert Doko i Hrvoje Livaja iz luke Ploče. Također konferencijama su nazočili predsjednica Županijske komore Dubrovnik Nikolina Trojić i Ivo Klaić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i more.

Kako je župan uvodno naveo, nesporno je da pandemija uzrokovana virusom Covid-19 donosi znatne štete cjelokupnom gospodarstvu, a čija će razina ovisiti o trajanju ovakvog stanja. Također, župan je istaknuo da je Vlada Republike Hrvatske u ovom razdoblju donijela dva paketa mjera pomoći gospodarstvu te da će Županija u potpunosti u okviru svoje nadležnosti sudjelovati u provedbi istih, te također predlagati mjere pomoći iz svoje izravne nadležnosti.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Uz opće mišljenje svih sudionika dosadašnje Vladine mjere ocijenjene su izuzetno kvalitetnim, osobito u vidu brze reakcije i izravnog učinka poglavito u pogledu zadržavanja zaposlenih djelatnika u krizom najpogođenijim sektorima.

Kako su predstavnici hotelski kuća naveli, u ovom razdoblju zadržani su svi djelatnici čemu su doprinijele i mjere Vlade. Prave razmjere krize te njeno trajanje u ovom trenutku teško je predvidjeti. Kako su naveli iz svih hotelskih kuća, razmatra se više scenarija prateći dinamiku krize, a što će biti od utjecaja na daljnje aktivnosti hotelskih kuća. Trenutno stanje je takvo da prihodi tvrtki nisu smanjeni nego oni praktično ne postoje niti u jednom dijelu. Također, svi su hoteli uglavnom bili spremni za ovosezonsko otvaranje te će i ostati na razini spremnosti kako bi isti krenuli s poslovanjem u slučaju povoljnog razvoja ili okončanja pandemije. Ocjenjeno je da je hotelski sektor među najpogođenijim ovom krizom uvažavajući činjenicu da  su hotelski kapaciteti potpuno onemogućeni u radu dok je sam njihov hladni pogon iznimno zahtjevan i obiman u financijskom smislu te se generiraju dnevni gubitci. Naveli su i potrebu potpunog ili djelomičnog otpisa dijela troškova koji se odnose na pojedina davanja osobito u smislu naknada, spomeničkih renti, naknada za koncesije, komunalnih doprinosa itd.

Predstavnici ugostiteljskog i agencijskog sektora istaknuli su također da prihodi ne postoje dok su obveze konstantne. Također, zahvaljujući mjerama zadržani su zaposlenici, međutim kao i kod hotela zaposlenje sezonskih radnika u ovoj situaciji nije moguće, što predstavlja značajan problem za djelatnike koji su očekivali posao već u ovim mjesecima. Osnovni problem ugostiteljima predstavljaju stalni troškovi po pitanju najmova, renti i dr. Kako su naveli predstavnici turističkih agenicija, situacija u našoj zemlji po pitanju prihoda od turizma ista je kao u ostatku Europe. Već sad vidljive su odgode svih aranžmana do lipnja što ostavlja također nadu za eventualnu centralnu sezonu odnosno post sezonu u slučaju povoljne epidemiološke situacije. Također je navedeno da su prema procjenama daleke destinacije uglavnom izgubljene za ovu godinu.

Predstavnici proizvodnih i poljoprivrednih djelatnosti trenutno su manje izloženi utjecajima ove krize od ugostitelja i hotelijera, međutim zbog međuovisnosti svih sektora pravi gubitci tek slijede. Naime, poljoprivredna proizvodnja, vina i drugih proizvoda u slučaja neplasmana u tijeku turističke sezone stvorit će značajne rezerve te će doći u pitanje prihvat novih sirovina na obradu, u svrhu čega predlažu razmatranje visine stope poreza na dodanu vrijednost kako bi domaća proizvodnja bila konkuretna u domaćoj potrošnji.

U ovoj izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji pozitivan je primjer da su poljoprivredne površine obrađene u skladu s dinamikom te i dalje mogu nesmetano biti u obradi. Također, proizvodni pogoni brodogradilišta Radež u ovom trenutku nesmetano rade s 310 zaposelnih te 50 kooperanata, a poslovanje zasad zadržavaju i Poljopromet i Luka Ploče s tim da za budućnost postoje mnoge nepoznanice. Istaknut je kao primjer problem konačne isporuke proizvoda zbog situacije u europskim odredištima ovih proizvoda, Grčke, Italije, Francuske i drugih. Situacija za poslovanje trajektne luke Ploče također se u ovom trenutku može ocjeniti zadovoljavajućom. Mjere Vlade također su bile pravovremene u ovom sektoru.

Predsjednica Županijske komore Dubrovnik, pojasnila je i niz novih mjera osobito u smislu održavanja zaposlenosti te naglasila kako se sukladno Vladinim mjerama uz sufinanciranje moguće vratiti na posao i zaposlene kojima je zbog krize prestao radni odnos tijekom ožujka ove godine. Ti djelatnici imat će ista prava kao i djelatnici kod kojih nije došlo do raskida radnog odnosa. Također je naglasila da će se sve zaključeno predlagati  i provoditi i putem platformi Hrvatske gospodarske komore.

Zaključak sudionika je da su mjere Vlade uvom trenutku doista doprinijele očuvanju prvenstveno radnih mjesta i gospodarskih subjekata, te će biti potrebno nastaviti s istim u narednom razdoblju kako bi se očuvala financijska stabilnost ovih sektora.

Kako je župan naglasio, Županija je u okviru mogućnosti reagirala odmah nakon proglašenja pandemije, osobito u smislu izravnih uplata zdravstvenom sektoru, odgode plaćanja dospjelih naknada i drugih. Također, nastavno na izlaganje nazočnih, Župan je naveo da teret ove zdravstveno gospodarske krize trebaju podnijeti svi dijelovi društva, te da se očekuje solidarnost i pomoć uz Županije i državnih poduzeća, jedinica lokalne uprave i samouprave, banaka, trgovačkih lanaca. Kao zaključci ovog sastanka definirat će se sljedeće incijative: posebnih mjesta domaćih proizvoda na tržištu i na policama trgovina posebno vinima, otpisu naknada za korištenje pomorskog dobra za određena razdoblja, prilagodba korištenja europskih fondova naročito kroz povećanje predujma, smanjenje ili oslobađanje zakupnina prostora i komunalnih davanja, oslobođenja plaćanja ZAMP-a, TV pretplate, naknada javnim poduzećima, spomeničkih renti te fleksibilnosti u kreditiranju od strane banaka.

Također, prema razvoju zdravstvene situacije te primjeni mjera i dalje će se održavati sastanci s predstavnicima gospodarskog sektora kako bi se pravovremeno reagiralo, predlagalo određene mjere te donosile odluke u svrhu prevladavanja ovog teškog gospodarskog razdoblja koje ćemo zasigurno zajedničkim snagama uspješno prebroditi.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije