Ostanimo u kontaktu
DALIBOR MILAN 1200/300px 1
DALIBOR MILAN 1200/300px 2
DALIBOR MILAN 1200/300px 3

ŠETALIŠTE NA UNKI

A satnija ZNG Metković dobiva svoje šetalište

U 2021. obilježava se 30. obljetnica ustrojavanja prve postrojbe HV-a u dolini Neretve i Županiji – A satnije ZNG Metković. Tim povodom, Udruga Veterana 4. gardijske brigade Metković izradila je mural s grbom te postrojbe kod mosta na desnoj obali Neretve u Metkoviću.

Objavljeno prije

Foto: Metković.hr

Uz nazočnost članova Udruge Veterana, pripadnika Satnije te gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i zamjenika Roberta Doke, mural je danas predstavljen javnosti te je najavljeno obilježavanje obljetnice te imenovanje šetališta na Unki „Šetalištem A satnije ZNG Metković“.

Više od 200 pripadnika, četvorica poginulih

A satnija ZNG Metković osnovana je 1. lipnja 1991. u vojarni nekadašnjeg objekta “Betona” u Industrijskoj ulici, kao prva postrojba HV-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Do 1993. djelovala je kao samostalna satnija, nakon čega se preustrojava i ulazi u sastav 4. gardijske brigade. Kroz postrojbu je prošlo oko 200 pripadnika, poginulo je njih četvero, a više desetaka ih je ranjeno. Među njima je i Ante Pehar, današnji predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade u Metkoviću koji je ranjen u akciji Maslenica.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

– Prva ozbiljna akcija A satnije bila je Male Bare kod Ploča gdje je osvojena vojarna i luka, što je pomoglo u naoružavanju HV-a. Poslije toga smo sudjelovali u obrani juga, od Dubrovnika, Slanoga, Čepikuća itd. te nakon toga u obrani Istočne Hercegovine. Početkom 1993. satnija odlazi u Split, a poslije u Zadar te sudjeluje u akciji Maslenica. Imali smo nekoliko poginulih pripadnika. Prvi je bio Renato Čović koji je poginuo kod Stona, drugi Eugen Erjauc koji je poginuo u Drenovcu, treći Mario Nikolić- Kiš koji je poginuo u zadarskom zaleđu te posljednji Stjepan Dropuljić koji je poginuo na Dinari. Naš znak, koji se nalazi i na muralu, nam je tada pravio Vito Plećaš. S košuljom na kojoj je bio naš znak sam otišao u akciju Maslenica i u njoj sam ranjen, – kazao je Pehar.

Inicijativa gradonačelnika

Obilježavanje obljetnice osnutka A satnije ZNG Metković planirano je tijekom godine, a veći dio programa će biti održan u lipnju. Gradonačelnik Milan je na predstavljanju murala istaknuo kako će Gradskome vijeću predložiti da se šetalište na Unki nazove po A satniji.

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

– Prvi lipnja ove godine slavimo 30. godina osnivanja satnije koja je kasnije bila okosnica 116. brigade. U dogovoru s pripadnicima Satnije, predložit ću Gradskom vijeću da se šetalište na Unki imenuje u „Šetalište A satnije Zbora narodne garde Metković“. Smatram da je to najmanje što kao gradonačelnik mogu napraviti za ove ljude. Hvala vam još jednom na svemu što ste učinili za nas, naš grad i našu Domovinu, – istaknuo je Milan.

A.V.

MOST Nikica Hajvaz 740×154

ROKO TOLIĆ 740/300px

PREPORUKA STOŽERA CZ DNŽ

Od ponedjeljka nastava u svim školama u županiji po modelu A

Objavljeno prije

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije; sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, a nakon pribavljenog stručnog mišljenja ZZJZ DNŽ; dao je preporuku osnivaču srednjih škola na području doline Neretve da od 10. svibnja učenici svih razrednih odjeljenja idu na nastavu po modelu A.

Napominjenmo kako će tako od ponedjeljka 10. svibnja učenici svih osnovnih i srednjih škola u cijeloj Dubrovačko-neretvanskoj županiji normalno pohađati nastavu, odnosno po modelu A.

NIKOLA KRSTIČEVIĆ 740/300px

 

 

NIKOLA DOBROSLAVIĆ 740/300px

 

 

MOST Nikica Hajvaz 740×154

 

 

ROKO TOLIĆ 740/300px
Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl7 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije