Ostanimo u kontaktu

ŠETALIŠTE NA UNKI

A satnija ZNG Metković dobiva svoje šetalište

U 2021. obilježava se 30. obljetnica ustrojavanja prve postrojbe HV-a u dolini Neretve i Županiji – A satnije ZNG Metković. Tim povodom, Udruga Veterana 4. gardijske brigade Metković izradila je mural s grbom te postrojbe kod mosta na desnoj obali Neretve u Metkoviću.

Objavljeno prije

Foto: Metković.hr

Uz nazočnost članova Udruge Veterana, pripadnika Satnije te gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana i zamjenika Roberta Doke, mural je danas predstavljen javnosti te je najavljeno obilježavanje obljetnice te imenovanje šetališta na Unki „Šetalištem A satnije ZNG Metković“.

Više od 200 pripadnika, četvorica poginulih

A satnija ZNG Metković osnovana je 1. lipnja 1991. u vojarni nekadašnjeg objekta “Betona” u Industrijskoj ulici, kao prva postrojba HV-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Do 1993. djelovala je kao samostalna satnija, nakon čega se preustrojava i ulazi u sastav 4. gardijske brigade. Kroz postrojbu je prošlo oko 200 pripadnika, poginulo je njih četvero, a više desetaka ih je ranjeno. Među njima je i Ante Pehar, današnji predsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade u Metkoviću koji je ranjen u akciji Maslenica.

– Prva ozbiljna akcija A satnije bila je Male Bare kod Ploča gdje je osvojena vojarna i luka, što je pomoglo u naoružavanju HV-a. Poslije toga smo sudjelovali u obrani juga, od Dubrovnika, Slanoga, Čepikuća itd. te nakon toga u obrani Istočne Hercegovine. Početkom 1993. satnija odlazi u Split, a poslije u Zadar te sudjeluje u akciji Maslenica. Imali smo nekoliko poginulih pripadnika. Prvi je bio Renato Čović koji je poginuo kod Stona, drugi Eugen Erjauc koji je poginuo u Drenovcu, treći Mario Nikolić- Kiš koji je poginuo u zadarskom zaleđu te posljednji Stjepan Dropuljić koji je poginuo na Dinari. Naš znak, koji se nalazi i na muralu, nam je tada pravio Vito Plećaš. S košuljom na kojoj je bio naš znak sam otišao u akciju Maslenica i u njoj sam ranjen, – kazao je Pehar.

Inicijativa gradonačelnika

Obilježavanje obljetnice osnutka A satnije ZNG Metković planirano je tijekom godine, a veći dio programa će biti održan u lipnju. Gradonačelnik Milan je na predstavljanju murala istaknuo kako će Gradskome vijeću predložiti da se šetalište na Unki nazove po A satniji.

– Prvi lipnja ove godine slavimo 30. godina osnivanja satnije koja je kasnije bila okosnica 116. brigade. U dogovoru s pripadnicima Satnije, predložit ću Gradskom vijeću da se šetalište na Unki imenuje u „Šetalište A satnije Zbora narodne garde Metković“. Smatram da je to najmanje što kao gradonačelnik mogu napraviti za ove ljude. Hvala vam još jednom na svemu što ste učinili za nas, naš grad i našu Domovinu, – istaknuo je Milan.

A.V.

POPUŠTANJE COVID MJERA

Donosimo pravila koja od ponedjeljka čekaju ugostitelje

Objavljeno prije

Nakon tri mjeseca, ugostiteljski objekti od ponedjeljka ponovno smiju raditi, ali samo na terasama. Kako stvari trenutno stoje, ta se odluka neće odnositi na Dubrovnik i krajnji jug županije radi novonastalih žarišta.

Iako će se detalji oko epidemioloških mjera službeno predstaviti sutra, Jutarnji list neslužbeno doznaje koja pravila očekuju kafiće i restorane. Što se tiče udaljenosti među stolovima, ona će biti kao što je to bilo i prije, a to znači da stolovi moraju biti udaljeni tri metra kako bi se osigurao razmak među gostima za različitim stolovima od minimalno metra i pol.

Dopušteno je radno vrijeme od 6 do 22 sata. Alkohol je dopušteno točiti, ali zabranit će se puštanje glazbe kako gosti ne bi glasno pričali te na taj način širili aerosol i povećavali mogućnost zaraze.

Nije ograničen broj gostiju

Terase moraju biti otvorene, odnosno ne smiju biti zatvorene staklom ili pleksiglasom. Gostima će se dopustiti odlazak u toalet, ali tada moraju staviti zaštitnu masku. Također maske moraju biti na licu cijelo vrijeme, osim kada gosti sjede za stolom. Broj gostiju za stolom neće se ograničavati, ali s obzirom na to da je nužan razmak, jasno je da neće biti moguće da se za stolovima okuplja veći broj ljudi. Ova pravila ne vrijede za članove istog kućanstva, odnosno ako u restoran ili kafić dođe višečlana obitelj, oni ne moraju održavati razmak.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije