Ostanimo u kontaktu

NACIONALNI STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

56 novozaraženih, ukupno 551, 37 oporavljenih, zatvor za one koji manipuliraju propusnicama

Objavljeno prije

Na jutros održanoj konferenciji za medije Nacionalni stožer civilne zaštite iznio je podatke da na razini Republike Hrvatske imamo novih 56 zaraženih osoba što ukupnu brojku čini 551.

Izliječeno je 37 osoba, a nažalost umrla je još jedna osoba, treća od korona virusa, koja je također bila onkološki bolesnik, 1955. godišta iz Slavonskoga Broda.

Zatvor za one koji manipuliraju propusnicama

Do sada je utvrđeno da je 771 osoba prekršila mjere samoizolacije, a policija je o tome izvijestila Državni inspektorat. Dobio je informacije da ima sumnji i u manipulacije s propusnicama. ”To je ozbiljno kazneno djelo, neće biti oprosta, može se sankcionirati od 6 mjeseci do 5 godina zatvora, a u ovakvoj situaciji neće se izricati minimalne kazne”, upozorio je.

Beroš je potvrdio da se radi na povećanju broja testiranja zdravstvenih djelatnika. Za staračke je domove rekao da su dali jasne upute, a ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak rekao je da će mjere higijene i distanciranja danas još pojačati.

Ministar Božinović rekao je da odluke o trgovinama na tržnicama stupaju na snagu danas, ali da će početi raditi sutra. Još čeka povratnu informaciju od lokalnih stožera i Udruge gradova i općina.

Upozorenje Crvenog križa

Čelnik Crvenog križa Robert Markt rekao je da oko 2000 volontera pomaže najugroženijima. ”Naše volontere pokreće čovjekoljublje, a ne novac. Ne otvarajte vrata onima koji traže novac. Ako ste to doživjeli, javite policiji”, rekao je. Pozvao je građane da volontere ne doživljavaju kao kurirsku službu već da zovu u slučaju stvarne potrebe.

IN MEMORIAM

Članovi biciklističkih klubova ‘Metković’ i ‘Relaks’ odvozili memorijalnu vožnju u čast poginulog hrvatskog viteza Ivice Prusca – Jume

Objavljeno prije

Članovi biciklističkih klubova BK ‘Metković’ i BK ‘Relaks’ danas su odvozili memorijalnu vožnju u čast poginulog hrvatskog viteza Ivice PruscaJume, koji je svoj život položio u obrani domovine 30. svibnja 1992. godine.

Krenuvši od Spmenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu kralja Tomislava u Metkoviću biciklisti su posjetili njegovo posljednje počivalište i spomen obilježje, biciklirajući preko Komina (Banje) do Bagalovića te nazad do Metkovića.

Ivica Prusac Juma, rodom iz Podrujnice, bio je svestran  čovjek. Godinama je bio aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Metković i Izviđačkog odreda “Jure Galić” gdje se isticao u radu s djecom. Netom prije početka Domovinskog rata bio je i  član Karate kluba “Razvitak”.

U obranu Domovine pristupa u prosincu 1991. g.  kao pripadnik 116. brigade. Nekoliko mjeseci nakon ulaska u vojsku on i Miro Vladimir autostopom odlaze u  Nuštar, područje tada najtežih borbi s agresorom. Kao pripadnici 3. elitne  mehanizirane gardijske brigade “Kune” prolaze kroz pakao žestokih borbi u obrani Nuštra. Ivica je prije pogibije stigao kući u Metković na nekoliko dan, odlučan da se vrati nazad svojim suborcima u Slavoniji. Nitko ga nije mogao odgovoriti da se ne vraća. Govorio je: ”Hrvatska se brani gdje je god potrebno i ne mogu ostaviti te ljude tamo na cjedilu.”
Po povratku on i Miro  završavaju na posavskom ratištu u danonoćnim teškim borbama. U jednoj od tih bitaka, 30.svibnja 1992. g. poginuo je i naš Ivica Prusac, od granate ispaljene iz tenka.

U rujnu 2018. g. na Bagalovićima, otkriveno je spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima Niki Jerkoviću (Primi), Mariju Nikoliću (Kišu) i Ivici Pruscu (Jumi). Počivali u miru Božjem.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije