Ostanimo u kontaktu

2020. GODINA SESTRINSTVA I PRIMALJSTVA

5. svibnja obilježen Međunarodni dan primalja

Objavljeno prije

5. svibnja se obilježava kao Međunarodni dan primalja, a ove godine taj datum ima i posebno značenje jer je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu ‘Godinom Sestrinstva i Primaljstva’.

Ovim putem iz Doma zdravlja Metković žele skrenuti pozornost javnosti na iznimno važnu ulogu koju primalje imaju u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

Kontinuirana primaljska skrb u Hrvatskoj nažalost još uvijek nije na razini na kojoj je u većini zemalja Europske unije. U naprednim društvima, standard u primaljstvu je jedna žena – jedna primalja, a svakoj ženi omogućeno je da upozna primalju i prostor u kojem će rađati. Upravo to je i dugoročan cilj u Hrvatskoj, ostvarivanjem kojeg će primaljstvo biti podignuto na razinu koju i zaslužuje.

Primalje skrbe o zdravlju posebno osjetljive populacije trudnica sa komplikacijama i rizičnim trudnoćama. Osim profesionalnih znanja i vještina te razvijenog visokog stupnja empatije, svakodnevno moraju prepoznavati razna psihološka stanja kako bi ostvarile što bolju komunikaciju i što bolji pristup pacijenticama.

Velika je razlika rada u rodilištima bolničkog sustava i malim rodilištima kilometrima udaljenim od bolnica. Baš takvo je rodilište Doma zdravlja Metković. Zahvaljujući upravo vrlo iskusnim i odgovornim primaljama naše rodilište drži visoki standard. U ovim teškim vremenima pandemije kojem smo svi izloženi upravo primalje su te koje rade u zoni nepoznatoga te obavljaju porođaj a da ne znaju jeli netko pozitivan ili ne. Svim ženama pristupaju holističkim pristupom i izrazito profesionalno.

U ime svih djelatnika, a i šire javnosti želimo im poručiti jedno veliko HVALA!!!

Dom zdravlja Metković

IZNENADNA SMRT GRADONAČELNIKA ZAGREBA

Jambo se dirljivom porukom oprostio od prijatelja Bandića: ‘Tvoja pomoć gradu Metkoviću ostat će zauvijek upamćena’

Objavljeno prije

Bivši gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo se dirljivom porukom oprostio od iznenada preminulog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

Nisam ni slutio da će naš zadnji susret uistinu biti i posljednji…

Tvoja pomoć gradu Metkoviću ostat će zauvijek upamćena, a Zagreb si svojom vizijom učinio gradom koji je na ponos svima nama.

Sve što si u životu postigao, postigao si svojim radom. Vrijednim rukama. Ranim buđenjima i ne stajanjem do noćnih sati. To se ne uči, s tim se čovjek rodi.

Zagreb će vidjeti još puno gradonačelnika, ali upitno je hoće li se opet pojaviti tebi sličan. Ako bude volio Zagreb samo dijelom koliko si ga ti volio, voljet će ga neizmjerno.

Tako si volio i svoje prijatelje i na tome ti hvala.

U tvoju čast danas dižem čašu, Gradonačelniče, Prijatelju, Brate.

Neka ti je laka hrvatska zemlja.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić preminuo je noćas u bolnici Sveti Duh od posljedica srčanog udara.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije