Ostanimo u kontaktu

2020. GODINA SESTRINSTVA I PRIMALJSTVA

5. svibnja obilježen Međunarodni dan primalja

Objavljeno prije

5. svibnja se obilježava kao Međunarodni dan primalja, a ove godine taj datum ima i posebno značenje jer je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 2020. godinu ‘Godinom Sestrinstva i Primaljstva’.

Ovim putem iz Doma zdravlja Metković žele skrenuti pozornost javnosti na iznimno važnu ulogu koju primalje imaju u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi.

Kontinuirana primaljska skrb u Hrvatskoj nažalost još uvijek nije na razini na kojoj je u većini zemalja Europske unije. U naprednim društvima, standard u primaljstvu je jedna žena – jedna primalja, a svakoj ženi omogućeno je da upozna primalju i prostor u kojem će rađati. Upravo to je i dugoročan cilj u Hrvatskoj, ostvarivanjem kojeg će primaljstvo biti podignuto na razinu koju i zaslužuje.

Primalje skrbe o zdravlju posebno osjetljive populacije trudnica sa komplikacijama i rizičnim trudnoćama. Osim profesionalnih znanja i vještina te razvijenog visokog stupnja empatije, svakodnevno moraju prepoznavati razna psihološka stanja kako bi ostvarile što bolju komunikaciju i što bolji pristup pacijenticama.

Velika je razlika rada u rodilištima bolničkog sustava i malim rodilištima kilometrima udaljenim od bolnica. Baš takvo je rodilište Doma zdravlja Metković. Zahvaljujući upravo vrlo iskusnim i odgovornim primaljama naše rodilište drži visoki standard. U ovim teškim vremenima pandemije kojem smo svi izloženi upravo primalje su te koje rade u zoni nepoznatoga te obavljaju porođaj a da ne znaju jeli netko pozitivan ili ne. Svim ženama pristupaju holističkim pristupom i izrazito profesionalno.

U ime svih djelatnika, a i šire javnosti želimo im poručiti jedno veliko HVALA!!!

Dom zdravlja Metković

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DNŽ

Tri nova slučaja zaraze koronavirusom zabilježena u protekla 24 sata

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaražena jedna muška i dvije ženske osobe, a za jednu osobu je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječene su 52 osobe: 17 iz Dubrovnika, 11 iz Metkovića, devet iz Župe dubrovačke, šest iz Ploča, pet iz Konavala, dvije iz Opuzena, jedna iz Slivnog i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba pozitivna na koronavirus. Sedam bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, jedan bolesnik je na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a šest je na invanzivnoj ventilaciji.

U posljednja 24 sata obrađeno je 35 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 23 495 uzoraka.

U samoizolaciji su 652 osobe, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 99 slučaja kršenja samoizolacije.

Stožer CZ DNŽ i dalje apelira na građane da se drže svih propisanih mjera od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije