Ostanimo u kontaktu

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE

12 novih osoba pozitivnih na koronavirus u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, jedna osoba preminula

Objavljeno prije

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji od koronavirusa je preminuo 85-godišnjak, koji je hospitaliziran u noći s petka na subotu i intubiran na Jedinici za intenzivno liječenje, ali je zbog preteškog stanja izgubio bitku za život, objavio je u nedjelju na redovitoj konferenciji za medije Županijski stožer civilne zaštite.

Iz Stožera su naglasili kako su zabilježena tri nova slučaja zaraze u županiji pa je sada ukupan broj 62.

Župan Nikola Dobroslavić ovom prilikom je izrazio sućut obitelji preminulog te istaknuo kako sama činjenica da se konferencija za medije održava i na samu Cvjetnicu pokazuje kako se nalazimo u vremenu krize. Još jednom je naglasio važnost pridržavanja propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja zaraze.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako su od početka pandemije poslana za Zagreb 502 uzorka, a 62 su pozitivna, pri čemu se još čeka jedan rezultat. Napomenuo je kako je u dubrovačkom studentskom domu pripremljeno 250 kreveta, a čeka ih se još 200.

”Hospitalizirano je 14 osoba, osam u OB Dubrovnik, a šest u Studentskom domu. Četvero pacijenata iz OB Dubrovnik je prebačeno u KBC Split, a jedna za Zagreb. Imamo dvije izliječene osobe”, izjavio je načelnik Stožera Joško Cebalo dodavši kako je Studentski dom jučer stavljen u funkciju kao sekundarni objekt OB Dubrovnik.

Načelnik Cebalo se osvrnuo na požare koji su izbili u općini Smokvica i Orebić te pozvao sve građane još jednom da se pridržavaju mjere zabrane paljenja na otvorenom.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je hospitalizirano 7 pozitivnih pacijenata i stabilnog su općeg stanja na odjelu zaraznog, jedan je na intenzivnom nepromijenjenog stanja i nije intubiran, a još šest ih je smješteno u Studentskom domu, jer nemaju uvjete za kućno liječenje. I dalje je pozitivan jedan liječnik i jedna medicinska sestra. U samoizolaciji je i 6 liječnika, 11 medicinskih sestara i dva nemedicinska djelatnika. Ukupno je u bolnice u Splitu i Zagrebu prevezeno pet pacijenata.

”Izgubili smo borbu za život 85-godišnjeg pacijenta koji je primljen u noći s petka na subotu i koji je pred jutro preminuo. Smješten je u jedinicu intenzivnog liječenja, intubiran je, ali nije uspio izdržati tu borbu, bio je preteškog općeg stanja prije”, rekao je Bekić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je u protekla dva dana od 12 novozaraženih jedan zdravstveni radnik koji nije iz bolnice i kontakt je drugog zdravstvenog radnika, dvije obitelji ranije zaraženih s po još dvoje novozaraženih. Jedan je iz Konavala u vezi sa Zračnom lukom, a jedan čija je djevojka pozitivna. Potom to je bračni par kojima se traži izvor zaraze, kao i osobi iz Ploča, te na koncu i preminula osoba, za koju je u tijeku istraga o izvoru zaraze.

”Među 62 oboljelih gotovo su podjednako zastupljena oba spola (32 muških osoba, 30 ženskih), prosječna dob je 52 godine. Što se tiče jedinica lokalne samouprave iz kojih dolaze, 25 ih je iz Dubrovnika, 24 iz Konavala, pet iz Trpnja, tri iz Kule Norinske, po dvoje Župa dubrovačka i Ploče te jedna osoba iz Vele Luke”, rekao je Lakić.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić rekao je kako je zaražena jedna njihova nemedicinska djelatnica koja nije imala kontakta s pacijentima i vrlo ograničen kontakt s medicinskim osobljem.

Načelnik PUDN Ivan Pavličević upozorio je kako je Policija dobila dojave kako pojedini svećenici emitiraju mise putem razglasa uslijed čega dolazi do okupljanja građana, no kako se to neće dopustiti s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU

Objavljene najave poziva za jedinice lokalne i područne samouprave ukupne vrijednosti 749 milijuna kuna

Objavljeno prije

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je najavu za pet poziva koji će se financirati u 2021. godini. Vrijednost pet poziva iznosi 749 milijuna kuna i to je do sada najveći iznos koji je osiguran za jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i prihvatljive korisnike sredstava EU fondova.

Najave poziva uključuju sljedeće programe: Program razvoja otoka u 2021. godini koji se odnosi na unaprjeđenje i razvoj lokalne zajednice na otocima povećanjem kvalitete i dostupnosti komunalnih, obrazovnih, zdravstvenih, socijalnih, kulturnih, sportskih, poduzetničkih, turističkih te ostalih javnih usluga uz sustavnu podršku zaštiti okoliša, primjeni energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Program je namijenjen jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje u svojim administrativnim granicama obuhvaćaju hrvatske naseljene otoke i njima pripadajuće povremeno naseljene i nenaseljene otoke i otočiće te poluotok Pelješac.

Program održivog razvoja lokalne zajednice ima za cilj pridonijeti gospodarskoj, socijalnoj i demografskoj revitalizaciji potpomognutih područja u skladu s njihovim razvojnim posebnostima, te je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku u unapređenju i razvoju društvene, javne, komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture.

Program podrške brdsko-planinskim područjima ima za cilj pridonijeti održivom razvoju brdsko-planinskih područja u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture i otklanjanja posljedica nastalih usred vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinska područja. Program je koncipiran kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i predstavlja podršku u  unaprjeđenju društvene, komunalne, socijalne i javne infrastrukture te pripremi infrastrukture kao preduvjeta za ulaganja i gospodarski oporavak te sanaciju šteta na infrastrukturnim građevinama nastalih uslijed vremenskih nepogoda karakterističnih za brdsko-planinsko područje. Program je namijenjen za projekte s područja jedinica lokalne samouprave koje su u skladu s Odlukom o obuhvatu i razvrstavanju jedinica lokalne samouprave stekle status brdsko-planinskog područja.

Program podrške regionalnom razvoju za cilj ima jačanje konkurentnosti i ostvarenje vlastitih razvojnih potencijala te brži gospodarski oporavak ovih područja, što je preduvjet za sprečavanje iseljavanja stanovništva, smanjenje negativnog demografskog trenda i održivi razvoj. Programom se potiče razvoj lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture, prvenstveno izgradnje, obnove i rekonstrukcije objekata društvene, javne, socijalne, komunalne, gospodarske i okolišne infrastrukture na lokalnoj razini.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije najavljuje i raspisivanje Javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini prema istoimenom Prgoramu. Sredstava Programa su bespovratna i namjenska, a usmjeravaju se za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programsko razdoblje 2014.-2020 i projekata financiranih u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje te Financijskih mehanizama EGP i Kraljevine Norveške.

Za korištenje sredstava Programa sufinanciranja provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini mogu se prijaviti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravne osobe u većinskom vlasništvu ili suvlasništvu jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i ustanove čiji su osnivači jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Pozivi će biti otvoreni od 15. prosinca 2020. godine te će od tog datuma, prihvatljivi podnositelji zahtjeva moći dostavljati zahtjev za financiranje svojih projektnih prijedloga.

U pripremi su i pozivi za Program ulaganja u infrastrukturu vjerskih zajednica i Program poboljšanja infrastrukture na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije poziva sve prihvatljive podnositelje da pripreme svu potrebnu dokumentaciju kako bi mogli pravovremeno dostaviti zahtjeve za financiranje svojih projektnih prijedloga.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama15 300×250
Svadbeni salon Dalmata 300×250

Najčitanije