22. OBLJETNICA

116. brigada obilježava obljetnicu ustrojavanja

Obljetnica će se obilježiti misom zadušnicom za poginule branitelje, i paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod križa na groblju sv. Ivana.

Objavljeno 14. studenoga 2013. u kategorijama: Metković, News.

grb 116U nedjelju, 17. studenog 2013. godine, 116. Neretvanska brigada, koju su sačinjavali pripadnici iz Metkovića, Opuzena, Ploča i okolnih mjesta, slavi svoju 22. obljetnicu ustrojavanja.

Neretvani su u Domovinskom ratu dali nemjerljiv doprinos u ustrojavanju postrojbi, otporu agresoru i logističkoj potpori postrojbama koje su dolazile iz drugih dijelova Hrvatske.

Samozatajnost ljudi koji su ih vodili na određen način umanjuje doprinos Neretvana u obrani Doline Neretve kao i žrtava iz ovog područja, koje su položile svoje živote za ostvarenje svetog cilja, stvaranja samostalne  države Hrvatske izborene u okrutnom i nametnutom ratu.

Važno je istaknuti da je „A satnija ZNG Metković“ prva ustrojena postrojba u Dolini Neretve i šire koja  je sudjelovala u akciji „Male bare“ gdje ja dala nemjerljiv doprinos i rezultate u akciji. Ova postrojba prva je počela izvoditi borbena djelovanja  na bojišnici na sprječavanju prodora agresora prema Neretvi na crti Ston i sjevernije.

Nakon ustrojavanja „A satnije ZNG“ uslijedilo je ustrojavanje i ostalih pričuvnih postrojbi u Dolini Neretve da bi konačno 17. 11. 1991. godine stigla zapovijed o ustrojavanju 116. brigade Hrvatske vojske sa središtem u Metkoviću.

Ova brigada u presudnim trenutcima je spriječila agresora u namjeri da zauzme lijevu obalu Neretve te je tako imala presudnu ulogu u ovoj zadaći dok nisu pristigle gardijske postrojbe, i to 1. i 4. gardijska brigada te ostale pričuvne brigade.

Ovom prigodom sjećamo se svih poginulih Neretvana koji su položili živote u Domovinskom ratu za slobodnom nam Domovinu Hrvatsku kojima odajemo dužnu počast kao i svih ostalih branitelja koji su svoj ratni put proveli u ovoj časnoj i slavnoj postrojbi, – stoji u priopćenju Dane Rendulića, predsjednika udruge veterana IV. gbr.

Obilježavanje obljetnice ustrojavanja 116. brigade HV obilježit će se misom zadušnicom u crkvi sv. Ilije za poginule branitelje u četvrtak 14. studenog u 18 sati i paljenjem svijeća i  polaganjem vijenaca na centralnom križu na groblju sv. Ivana u nedjelju 17. studenog u  09 sati.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari