METKOVIĆ LAGANO!

Totalni medijski rat!

Najčitaniji metkovski bloger, Blaško Mijić piše o jučerašnjoj, još friškoj temi napada na vjerodostojnost našeg portala...

Objavljeno 18. listopada 2013. u kategorijama: Neretvanski blogeri.

Već sam se ranije bavio temom internetskih news portala, koji su zadnjih dana ušli u otvoreni medijski rat.

Da rekapituliram, životom i zanimljivostima u gradu Metkoviću bave se tri internetska portala.

GMBJedan je službeni, gradski portal, koji se na ovaj ili onaj način finacira iz proračuna, i čiji se urednici nisu mijenjali od osnutka, pa bi logično, trebao biti na usluzi svima građanima podjednako.

EMBPrije otprilike godinu i nešto dana svjetlo dana ugledao je novi, privatni, gradski portal, čiji se vlasnici i urednici do danas nisu javno prezentirali, premda je po političkoj pristranosti i neskrivenom aktivizmu i agitiranju, poprilično jasno kojoj političkoj grupaciji pripada.

MNBNešto prije zadnjih, lokalnih izbora pojavio se i treći, privatni portal, koji se, (kako se to moderno kaže), kolokvijalno, povezivao s dvije političke opcije, koje su međutim, u teškom međusobnom sukobu, pa nisam sklon povjerovati u takvu, nategnutu kombinaciju.

I evo, na nesreću, dogodilo se što se dogodilo, teška tragedija sa velikom materijalnom štetom i gubitkom života. Mislim da je zato normalno, da za građane ovog grada, posebice one koji su bili ugroženi, u spomenutom kontekstu, svaka novost u daljem razvoju događanja, predstavlja prvorazrednu vijest, te da je smisao djelovanja ovih portala, da tu vijest prenesu svojim čitateljima.

Dogodilo se tako jednog jutra, da je TREĆI gradski portal PRENIO s nekog drugog medija vijest o podizanju kaznenih prijava protiv odgovornih osoba, što je bez sumnje prvorazredna vijest. PRVI portal učinio je to dosta kasnije tog dana, a DRUGI portal nije tu vijest smatrao vrijednom objave ni dan danas.

Odgovorne osobe nisu se očitovale o tome cijelog dana, da bi putem PRVOG portala (i nekih susjdenih) objavile nekoliko demantija, pomalo zbunjujućeg i nelogičnog sadržaja. TREĆI portal odbio je objaviti demantij, smatrajući da ne sadrži demantij objavljene vijesti, nakon čega su se odgovorne osobe obrušile na potpisanog glavnog urednika, prijeteći mu (!!!) da će građanima skoro: “prezentirati stvarne razloge njegovih postupaka” …
DRUGI portal, koji je sklon ovim osobama, cijelo to vrijeme ne objavljuje niti izvornu vijest, niti njen dematij! (Naravno, ovo tim osobama uopće ne smeta!)

A gdje smo tu mi, građani, pitate se!

Odgovor na to pitanje možda se može naslutiiti iz činjenice da PRVI portal ima kakve takve izvore finaciranja, dok se DRUGI i TREĆI za čitatelje bore na tržištu. Što više čitatelja, to više oglasnog prostora.

Na DRUGOM portalu oglasni prostor već mjesecima zjapi prazan, a vijesti se ažuriraju, ponekad i nakon deset, pa i više dana nektivnosti.

TREĆI portal poprilično je popunjen oglasima, obavijestima i reklamama. A zadnja tri, četri dana, broj lajkova skočio mu je za 40-50 novih glasova.

Sve jasno! Svaki se od navedenih portala, ponašao upravo onako kako su mu diktirali uvjeti na tržištu, a tko je u svom poslu – informiranju javnosti, bio uspješniji, moralniji ili pošteniji, zaključite sami!

Objavljeno na blogu: Metković lagano!

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari