Ostanimo u kontaktu
MALIŠIĆ Full Banner 1200px

UŠĆE NERETVE

Župan Dobroslavić otvorio promatračnice za ptice u delti rijeke Neretve

Objavljeno prije

6

Župan Nikola Dobroslavić otvorio je promatračnice za ptice postavljene na dvije lokacije u području ekološke mreže Delta Neretve, na brežuljku Galičak na ušću Neretve i na posebnom ornitološkom rezervatu Pod Gredom, kod mjesta Vid.

Župan Dobroslavić naglasio je kako Dubrovačko-neretvanska županija obiluje vrijednom prirodnom baštinom, koju smo dužni čuvati. Isto tako, dodao je kako je naša dužnost i te vrijedne prirodne prostore staviti u funkciju, naučiti održivo koristiti, a na korist naših ljudi i razvoja, posebice turizma. To treba biti turizam koji se bazira na promociji održivog razvoja prirodnih vrijednosti, a u tom smislu tu je i turizam promatranja ptica, koji mora biti temelj razvoja turizma naše županije, zaključio je župan Dobroslavić.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Ravnatelj Javne ustanove Ivica Grilec istaknuo je kako se izgradnja promatračnica nametnula kao jedna od prioritenih zadaća Javne ustanove, a obzirom na brojnost i raznolikost ptičjih vrsta delte rijeke Neretve. Također, ravnatelj Grilec kazao je i kako su promatračnice namijenjene svim zaljubljenicima u prirodu jer je jedan od glavnih ciljeva projekta senzibiliziranje najšire javnosti za promociju prirodnih vrijednosti, a kroz poticanje održivog razvoja i korištenja prirodne baštine, posebice selektivnih oblika turizma kao što je turizam promatranja ptica, odnosno birdwatching.

Nazočnima se obratio i direktor Turističke zajednice DNŽ Vladimir Bakić, kazavši pritom kako se turističkim biserima naše županije dodaju još dva, a da Turistička zajednica DNŽ podržava sva daljnja nastojanja u tom smjeru. Direktor TZ DNŽ Bakić naglasio je i kako se razvoj ovakvog oblika turizma uklapa u Strategiju razvoja DNŽ, ali i u Strategiju razvoja delte Neretve te samim time i u već zadane ciljeve razvoja turizma naše županije

Voditeljica Službe zaštite prirode Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlatka Gulan Zetić istaknula je kako je ovaj projekt primjer dobre suradnje, ali i kako Fond namjera i dalje subvencionirati projekte u zaštiti prirode te Javnim ustanovama tako pomoći da lakše provedu ovakve projekte.

Koordinator NIP projekta u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Josić istaknuo je da ovo nije samo puko građenje, već realizacija puno većeg i značajnijeg projekta – projekta popularizacije ciljnih vrsta ptica te ciljnih vrsta i stanišnih tipova. Koordinator Josić rekao je i kako je uvjeren da će ovaj novi sadržaj biti uspješno uključen u turističku ponudu, ali i iskorišten u svrhu edukacije, posebice djece, a što sve otvara velike prilike i izazove Javnoj ustanovi.

Naime, uspostava promatračnica za ptice na području delte rijeke Neretve projekt je Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Glavnina projektnih aktivnosti financirana je zajmom Svjetske banke u iznosu od gotovo milijun i 200 tisuća kuna, u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP). Izradu projektne dokumentacije u iznosu od gotovo 44 tisuće kuna financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Glavni cilj projekta je poticanje na održivo korištenje prirodnih dobara te time očuvanje povoljnog stanja prirodnih staništa i ciljnih vrsta ptica u području ekološke mreže Delta Neretve. Navedeno područje predstavlja jedinstven ekološki i krajobrazni predjel u Republici Hrvatskoj. Uz brojne specifičnosti odlikuje ga iznimno atraktivan ptičji svijet s više od 300 zabilježenih vrsta.

Svečanom otvaranju nazočili su i predstavnici lokalne samouprave, predstavnici turističkih i gospodarskih subjekata te udruga s područja delte Neretve.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px
 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Slatki blagdani Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije