Ostanimo u kontaktu

UŠĆE NERETVE

Župan Dobroslavić otvorio promatračnice za ptice u delti rijeke Neretve

Objavljeno prije

6

Župan Nikola Dobroslavić otvorio je promatračnice za ptice postavljene na dvije lokacije u području ekološke mreže Delta Neretve, na brežuljku Galičak na ušću Neretve i na posebnom ornitološkom rezervatu Pod Gredom, kod mjesta Vid.

Župan Dobroslavić naglasio je kako Dubrovačko-neretvanska županija obiluje vrijednom prirodnom baštinom, koju smo dužni čuvati. Isto tako, dodao je kako je naša dužnost i te vrijedne prirodne prostore staviti u funkciju, naučiti održivo koristiti, a na korist naših ljudi i razvoja, posebice turizma. To treba biti turizam koji se bazira na promociji održivog razvoja prirodnih vrijednosti, a u tom smislu tu je i turizam promatranja ptica, koji mora biti temelj razvoja turizma naše županije, zaključio je župan Dobroslavić.

Ravnatelj Javne ustanove Ivica Grilec istaknuo je kako se izgradnja promatračnica nametnula kao jedna od prioritenih zadaća Javne ustanove, a obzirom na brojnost i raznolikost ptičjih vrsta delte rijeke Neretve. Također, ravnatelj Grilec kazao je i kako su promatračnice namijenjene svim zaljubljenicima u prirodu jer je jedan od glavnih ciljeva projekta senzibiliziranje najšire javnosti za promociju prirodnih vrijednosti, a kroz poticanje održivog razvoja i korištenja prirodne baštine, posebice selektivnih oblika turizma kao što je turizam promatranja ptica, odnosno birdwatching.

Nazočnima se obratio i direktor Turističke zajednice DNŽ Vladimir Bakić, kazavši pritom kako se turističkim biserima naše županije dodaju još dva, a da Turistička zajednica DNŽ podržava sva daljnja nastojanja u tom smjeru. Direktor TZ DNŽ Bakić naglasio je i kako se razvoj ovakvog oblika turizma uklapa u Strategiju razvoja DNŽ, ali i u Strategiju razvoja delte Neretve te samim time i u već zadane ciljeve razvoja turizma naše županije

Voditeljica Službe zaštite prirode Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vlatka Gulan Zetić istaknula je kako je ovaj projekt primjer dobre suradnje, ali i kako Fond namjera i dalje subvencionirati projekte u zaštiti prirode te Javnim ustanovama tako pomoći da lakše provedu ovakve projekte.

Koordinator NIP projekta u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Mario Josić istaknuo je da ovo nije samo puko građenje, već realizacija puno većeg i značajnijeg projekta – projekta popularizacije ciljnih vrsta ptica te ciljnih vrsta i stanišnih tipova. Koordinator Josić rekao je i kako je uvjeren da će ovaj novi sadržaj biti uspješno uključen u turističku ponudu, ali i iskorišten u svrhu edukacije, posebice djece, a što sve otvara velike prilike i izazove Javnoj ustanovi.

Naime, uspostava promatračnica za ptice na području delte rijeke Neretve projekt je Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Glavnina projektnih aktivnosti financirana je zajmom Svjetske banke u iznosu od gotovo milijun i 200 tisuća kuna, u sklopu Projekta integracije u EU Natura 2000 (NIP). Izradu projektne dokumentacije u iznosu od gotovo 44 tisuće kuna financirao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Glavni cilj projekta je poticanje na održivo korištenje prirodnih dobara te time očuvanje povoljnog stanja prirodnih staništa i ciljnih vrsta ptica u području ekološke mreže Delta Neretve. Navedeno područje predstavlja jedinstven ekološki i krajobrazni predjel u Republici Hrvatskoj. Uz brojne specifičnosti odlikuje ga iznimno atraktivan ptičji svijet s više od 300 zabilježenih vrsta.

Svečanom otvaranju nazočili su i predstavnici lokalne samouprave, predstavnici turističkih i gospodarskih subjekata te udruga s područja delte Neretve.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije