Ostanimo u kontaktu

PROLJETNA ŠKOLA TEHNIČKIH AKTIVNOSTI

Učenici OŠ Stjepana Radića otputovali u Nacionalni centar za tehničku kulturu u Kraljevici

Objavljeno prije

U ponedjeljak 22. travnja 20 učenika od 4. do 6. razreda s učiteljima tehničke kulture Marinom Nikolić, Igorom Tošićem, i uč. pratiteljem Julitom Bakalar krenulo je u Nacionalni centar za tehničku kulturu u Kraljevici gdje će sudjelovati  u petodnevnoj Proljetnoj školi tehničkih aktivnosti. Naime, Nacionalni centar u Kraljevici svake godine za područje jedne županije objavljuje javni poziv školama za sudjelovanje u njihovoj Proljetnoj školi, a ove godine u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na  natječaju bila je uspješna OŠ Stjepana Radića.

Cilj Proljetne škole tehničkih aktivnosti poticanje je interesa i razvijanje osnovnih kompetencija za sudjelovanje i provedbu radionica tehničkih aktivnosti u osnovnim školama, s naglaskom na praktične radionice te poticanje škola na sudjelovanje u natjecanjima mladih tehničara (Natjecanje mladih tehničara, Modelarska liga…). Učenici i učitelji pohađat će praktične radionice u područjima: Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, Orijentacija i komunikacija, Automatika i Fotografija. Radionice će se održati u vrhunski opremljenim učionicama Nacionalnog centra u Kraljevici, a vodit će ih djelatnici i vanjski suradnici Hrvatske zajednice tehničke kulture s dugogodišnjim iskustvom u edukaciji učenika i učitelja u različitim područjima tehničke kulture. Hrvatska zajednica tehničke kulture osigurala je prijevoz, smještaj, ljudske i materijalne resurse za kvalitetnu provedbu radionica te optimalne materijalne resurse za nastavak provedbe radionica u školama koje sudjeluju u programu.

S obzirom da već dugi niz godina učenici OŠ Stjepana Radića pod vodstvom uč. tehničke kulture Marine Nikolić, prof. ostvaraju natprosječne rezultate na najvišim razinama natjecanja u Republici Hrvatskoj sigurni smo da je ovih dvadesetak učenika vrlo motivirano za sudjelovanje na radionicama tehničkih aktivnosti, a bit će ovo izvrsna prilika da dvije skupine modelara koje su se plasirale na Državnu modelarsku ligu (Kraljevica, 24.-26. svibnja 2019. godine) dodatno usavrše svoje vještine prije natjecanja.

Ove školske godine je učenik Luka Popović postao državnim prvakom iz tehničke kulture, a sigurni smo da tu nije kraj ovogodišnjim podvizima mladih tehničara.

Učitelji: MARINA NIKOLIĆ, IGOR TOŠIĆ, JULITA BAKALAR; Učenici: IVA NEDA BAKALAR, ANTE CRNJAC, ENA CVJERKOVIĆ, JOSIP ĆERLEK, SARA ĆERLEK, KATJA JERKOVIĆ, JOSIP KRAVAR, ANA MAJČICA, LEONA MEDAK, JOSIP OBRADOVIĆ, NIKA ORŠULIĆ, JURE PAPONJA, PETAR POPOVIĆ, GABRIEL PROLETA, NIKO ŠEŠELJ, KRISTINA ŠUTALO,  DARKO TOT, JOSIP VOLAREVIĆ, ANTUN VUGDELIJA, FRANE VUGDELIJA

Učenicima i učiteljima želimo sretan put i ugodan boravak u Kraljevici!

Izvor: OŠ Stjepana Radića

EUROPSKA KULTURNA RUTA

DUNEA predstavila članove rute ”Putevima maslina” iz Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Dubrovačko-neretvanska županija dio je europske kulturne rute ‘Putevima maslina’, a na međunarodnoj telekonferenciji održanoj 22. travnja Regionalna agencija DUNEA predstavila je članove s područja najjužnije hrvatske županije.

Konferenciju, ‘Makro-regionalne strategije EU u vezi s jadranskom-jonskom regijom, Kulturni turizam i regionalni razvoj: Projekt ‘Routes4U,rezultati i perspektive’ organizirala je Kulturna zaklada “Routes of the olive tree” u suradnji s Kulturnim rutama vijeća Europe, a teme su bile odgovor kulturnih ruta na COVID-19 pandemiju, predstavljanje aktivnosti i rezultata projekta „Routes4U“, među kojima je i proširenje rute maslina u tri nove zemlje, Sloveniju, Grčku i Hrvatsku te podrška svim članovima nakon završetka pandemije.

Uz direktora Kulturnih ruta vijeća Europe, Stefana Dominianija, na konferenciji su sudjelovali i predstavnici ministarstava turizma i kulture zemalja članica, predstavnici rute, te predstavnici turističkog, znanstvenog i civilnog sektora iz Luksemburga, Francuske, Grčke, Slovenije i Hrvatske, koji su izložili situaciju izazvanu pandemijom Covid-19.

Kao dio programa, prezentaciju o uključenju ponude na temu maslinova drva i proizvodnje maslinova ulja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji održala je Gorana Margaretić, predstavnica Regionalne agencije DUNEA. Trenutno je na kranjem jugu 27 dionika uključeno u ovo rutu i to na području Dubrovnika, Lastova, Pelješca, Korčule i doline Neretve koji su tijekom prikupljanja podataka u suradnji s turističkim zajednicama općina i gradova Dubrovačko-neretvanske županije izrazili želju biti dio ove kulturne rute. Omogućeno im je i praćenje telekonferencije kako bi se upoznali s potencijalima koje im ovo članstvo pruža.

Kao zaključak je utvrđeno da će sve Kulturne rute vijeća Europe, uključujući i rutu ‘Putevima maslina’, biti u mogućnosti najprije odgovoriti na povratak posjetitelja i početak oporavka turističkog sektora ali u jednom sasvim novom smjeru, jer će se turisti više okrenuti individualnim putovanjima, poglavito u ruralne krajeve, što ukazuje da ova ruta itekako ima perspektivu za daljnji rast i napredak.

Podsjetimo, Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA, kao podrška projektu “Routs4You” potpisale su u rujnu 2019. godine s Kulturnom zakladom “Routes of the olive tree” Memorandum o suradnji za uključivanje ponude Dubrovačko-neretvanske županije u Kulturnu rutu Vijeća Europe “Putevima maslina” kako bi promovirali i valorizirali kulturnu i prirodnu baštinu, masline i maslinovo ulje.

Prema kriterijima, ruta uključuje stare mlinice, uljare i maslinike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom i prodajom te kušanjem maslinova ulja, muzeje sapluna od maslinova ulja, udruge maslinara, tematske manifestacije kao i povijesne znamenitosti i arheološke lokalitete. Sudjelovanje u ovim rutama omogućava dionicima veću vidljivost, zajedničke promotivne aktivnosti i brendiranje te se potiče suradnja na razvoju i povezivanju proizvoda na razini lokalnih zajednica i destinacija koja prolaze kroz rutu te se potiče razvoj cjelogodišnjeg turizma.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije