Ostanimo u kontaktu

CRNOSTRIG U ETERU

U srijedu kazališna predstava za Leptiriće

Objavljeno prije

Crnostrig u eteru, plakat

U sklopu Prosinačkih svečanosti 13.12.2017 (srijeda) 19:30 sati u Gradskom kulturnom središtu u  izvedbi Amaterskog kazališta Opuzen održati će se predstava Crnostrig u eteru.

Riječ je o tragičnoj komediji neretvanskog pisca Hrvoje Barbira Barbe u kojoj razočarani branitelj Roso Grgo – Crnostrig, upada u prostorije lokalnog radija i zavlada cjelokupnim medijskim prostorom svoje općine…

Predstava tematizira odnos društva prema dragovoljcima Domovinskog rata, a premijerno je izvedena na valovima Hrvatskog Radija još 2007. godine.

U traileru i kazališnoj predstavi igraju: Vinko Liska Vuković, Suzana Mušan, Marijo Jurković, Ivana Talajić, Hrvoje Barbir Barba, Silvia Padovan, Maja Juračić i Lara Glamuzina. Sam trailer kazališne predstave sniman je u medijski već prepoznatom i profesionalnom dizajnerskom stilu Studija Idearum (snimatelji: Andrea Franić i Mario Čuljak ), a prema prerađenom scenariju samog autora.

Karte možete kupiti u Kabinetu za terapije udruge Leptirići, u obrtu Super Marijo ili pred sam početak predstave u Gradskom kulturnom središtu po cijeni od 20 kuna. Prihod od prodanih ulaznica biti će uplaćen na račun Ucdpdn Leptirići!

UCDPDN Leptirići

ŽUPANIJA

Potpisan Ugovor o nabavi protupožarne brodice namijenjene i ostalim intervencijama na moru i priobalnom području

Objavljeno prije

protupozarni-brodd

Župan Nikola Dobroslavić danas je s vlasnikom tvrtke Damor d.o.o. Davorom Matićem potpisao Ugovor o nabavi protupožarne brodice namijenjene i ostalim intervencijama na moru i priobalnom području.

Potpisivanju su nazočili i predsjednik Vatrogasne zajednica Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović te načelnik Općine Mljet Đivo Market i predsjednik JVP Mljet Mario Dabelić, budući da će brodica biti stacionirana na Mljetu.

Izrada protupožarne brodice, za koju je predviđen iznos oko 950 tisuća kuna, a rok isporuke je 150 dana, je omogućena u sklopu projekta AdriaMORE, a spomenuta tvrtka odabrana nakon završenog postupka javne nabave. Projekt AdriaMORE se u 85-postotnom iznosu sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG HR-ITA, a projektne vrijednosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija kao jedan od partnera vrijedne su oko milijun i 350 tisuća kuna, dok je ukupna vrijednost projekta oko 8 milijuna i 625 tisuća kuna. Projekt je nastavak dobre suradnje Dubrovačko-neretvanske s talijanskom Regijom Abruzzo, a u njegovoj provedbi sudjeluju i Državni hidometeorološki zavod te Institut za proučavanje atmosfere i klimatskih promjena iz Bologne.

Korištenje sredstava iz Europskih fondova u ovakvom tipu zaštite Dubrovačko-neretvanske županije dosada je uspješno provedeno na kopnu, a sada i na morskom dijelu našeg teritorija.

– Izrada ove brodice je dio projekta AdriaMORE, kojim Dubrovačko-neretvanska županija pomaže boljoj opremi za protupožarnu zaštitu, a to je nastavak projekata koje je Županija i dosada provodila, kao što su HOLISTIC i READINESS, kroz koje su povučena velika sredstva iz Europskih fondova u našu županiju, a zbog namjene protupožarne preventive i zaštite. Na taj način su nabavljeni brojni uređaji za rano otkrivanje požara, kao što su kamere koje pokrivaju veliki dio naše županije, meteorološki radar, bespilotne letjelice, oprema za vatrogasne postrojbe, ali i opremu za pronalaženje stradalih u potresu kao i za sanaciju zgrada koje bi eventualno stradale u takvoj katastrofi. Sve ovo financiraju Europski fondovi sa 85 posto, a ostatak osigurava Dubrovačko-neretvanska županija -rekao je župan Dobroslavić te dodao kako mu je iznimno drago što se potpisivanjem ovog Ugovora pridonosi pojačanju zaštite morskog dijela županije.

Načelnik općine Mljet Đivo Market zahvalio je svima uključenima u realizaciju ovog projekta, a posebno Dubrovačko-neretvanskoj županiji te istaknuo kako brodica ide na pravo mjesto, obzirom da je otok Mljet najveća otočka općina u Hrvatskoj i ima sto kilometara obale. Također, istaknuo je kako brodica neće djelovati samo na području otoka Mljeta već i u drugim dijelovima županije, ali i van nje ukoliko za to bude potrebe.

Vlasnik tvrtke zadužene za izradu brodice Davor Matić također je zahvalio županu Dobroslaviću, načelniku općine Mljet Marketu kao i Vatrogasnoj zajednici te naglasio kako će svoj dio posla obaviti korektno te kako će brod opravdati sva očekivanja, ali i pohvalio ovakvu intervenciju Dubrovačko-neretvanske županije te istaknuo kako bi se ovakvi projekti trebali provoditi i duž Jadrana i kako se nada da je ovo samo početak.

Nastavi čitati

PRVI PUT CIJELA RUTA - KAKO ĆE IZGLEDATI PUT PREMA JUGU PREKO PELJEŠKOG MOSTA

Sve ceste, tuneli, vijadukti i manji mostovi na novom putu do Dubrovnika

Objavljeno prije

Pelješki most - foto - jutarnji-hr (2)

Ako danas automobilom putujete iz unutrašnjosti prema Dubrovniku, nakon silaska s autoceste na čvoru Karamatići do krajnje točke potrebno vam je još oko sat i pol vremena vožnje. Ako putujete ljeti trebat će vam još i više jer kod Neuma morate iz Hrvatske izići, a zatim ponovo ući u Hrvatsku. Koliko ćete se voziti, ovisi o gužvama na graničnim prijelazima.

Za četiri godine, 2022. sve bi trebalo biti drukčije. Do Dubrovnika nećete trebati prolaziti kroz drugu državu niti strahovati od gužve na granici. Prema svim planovima, do tada bi trebao biti završen Pelješki most te nova brza cesta preko Pelješca kojima će se zaobići putovanje preko Bosne i Hercegovine, a krajnji jug Hrvatske bit će neprekinutom prometnicom povezan s ostatkom zemlje. U kilometraži, nakon silaska s autoceste kod Ploča do Dubrovnika između sadašnje trase i one buduće gotovo i nema razlike. Ova današnja, koja prolazi Jadranskom magistralom, čak je i nešto kraća. Sadašnja je trasa dugačka oko 95 kilometara, a buduća će biti dugačka oko 98 kilometara.

No, prema izračunu stručnjaka u Hrvatskim cestama, ako putujete preko mosta i nove pelješke ceste, do Dubrovnika ćete stići 37 minuta ranije. Uglavnom zahvaljujući izbjegavanju čekanja na graničnom prijelazu. Kao i danas, i za četiri godine nakon silaska s autoceste u Karamatićima vozit ćete se oko 5 kilometara do čvora Čeveljuša, gdje se prebacujete na Jadransku magistralu. Magistralom nastavljate oko 21 kilometar do iznad Komarne.

Pola kilometra dalje bit će izgrađeno veliko čvorište Duboka. Tu će putnici krenuti ili prema mostu Pelješac ili dalje po D8 prema Neumu. Da biste se ponovo vratili na Jadransku magistralu, u mjestu Doli bit će izgrađeno 32,5 kilometara novih prometnica, što uključuje i 2404 metara novog mosta Pelješac i novu brzu cestu preko Pelješca u dužini od 30 kilometara.

Vidikovac i odmorište

Oni koji krenu prema Pelješcu prije mosta će naići na odmorište Komarna s vidikovcem. Nakon prelaska mosta na pelješkoj strani dočekat će ih odmorište Blaca također s vidikovcem, ali za vozila koja se kreću u smjeru kopna. Potom putnici dolaze na novu brzu pelješku cestu. Prema projektu, njezina je prva dionica Duboka – Šparagovići. Riječ je o 12 kilometara dugoj, građevinski izuzetno zahtjevnoj dionici. Gotovo je četiri kilometra, odnosno jedna trećina trase, u tunelima ili na objektima. Hrvatske ceste dobile su ponude za izvođača radova dionice i čeka se odluka o odabiru.

Najteži dio

Na toj dionici nakon prva dva i pol kilometra dolazi tunel Kamenice dužine 499 metara. Potom slijedi vijadukt Doli dužine 156 metara pa most Dumanja Jaruga 1 dugačak 488 metara, zahtjevan za izgradnju zbog visokih stupova i velikih raspona te temeljenja po principu bunara. Nakon njega je 80 metara dugačak most Dumanja Jaruga 2. Na 11. kilometru ove dionice počinje najveći objekt – tunel Debeli Brijeg dužine 2467 m.

Iako je riječ o dvotračnoj cesti te je za odvijanje prometa potrebna jedna tunelska cijev, u ovom će se slučaju zbog dužine tunela morati prokopati i servisna tunelska cijev za potrebe evakuacije u slučaju izvanrednih situacija. Takoreći odmah po izlasku iz tunela dolazi čvor Zaradeže, gdje će biti Centar za kontrolu prometa s vatrogasnom postrojbom, odakle će se nadzirati cjelokupni promet na čitavoj prometnici i mostu Pelješac. U toj točki kreće dionica Šparagovići – Doli dužine 18,1 kilometar.

Prvih šest kilometara prolazi nenaseljenim i neobrađenim područjem, a dalje prolazi prostorom gdje se nalaze vinogradi, i daleko je zahtjevnija za izgradnju. Na devetom kilometru gradit će se vijadukt Prapratno dugačak 215 metara s pet raspona, od kojih je najveći dugačak 52 metra. Odmah je iza njega istoimeni čvor koji će povezivati novu i postojeću prometnicu D416 koja ide prema trajektnoj luci. U čvoru Prapratno započinje i obilaznica Stona dužine 8 kilometara, koja je najzahtjevniji dio ove dionice jer joj je 40 posto u objektima.

Na obilaznici je potrebno probiti dva tunela – Polakovica dužine 1265 i Supavo dužine 1320 metara, a između njih izgraditi most Ston dužine 485 metara, koji će premostiti stonski kanal. S obzirom na dužinu tunela, morat će se kopati i servisne tunelske cijevi. Izgradnja ovih triju objekata koji se nadovezuju jedan na drugi bit će izuzetno složena. Izvođač radova tunele će morati probijati samo s jedne strane jer izlaze na stonski kanal, odnosno na budući most.

Most uz solanu

Pretpostavka je da će se prvo prokopati tuneli kako bi se nosači mosta gurali iz tunela. Sam most nalazit će se na oko 800 metara od solane Ston i njime će se s poluotoka sići na kopno. Zbog tamošnjeg trusnog područja, most će biti gredne, lagane konstrukcije, visine oko 40 metara sa šest raspona, od kojih će najveći biti 120 metara. Natječaj za izvođača radova ove dionice je u pripremi. Osim velikog broja objekata, na Pelješcu će se morati sagraditi i snažna trafostanica za napajanje tunela, signalizacije, ali i samog mosta Pelješac.

Nakon silaska s Pelješca, prolazit će se kroz tunel Supavo i dalje prema čvoru Doli kako bi se vratilo na Jadransku magistralu. Od te točke do Dubrovnika preostaje još oko 44 kilometra.

Tekst/Foto: jutarnji.hr

Nastavi čitati

Najčitanije