Ostanimo u kontaktu

UDRUGA DOBRA

Prijavite se na 7. Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda ‘Eko Rural’

Objavljeno prije

Međunarodni sajam poljoprivrednih i ruralnih proizvoda „Eko Rural“ održat će se 18. svibnja 2019. u Gradskom parku u Metkoviću za vrijeme trajanja Smotre folklora „Na Neretvu misečina pala“. Sajam će započeti u 10 sati.

Ovim putem Udruga Dobra poziva sve zainteresirane izlagače s ruralnih područja RH i šire, koji se bave proizvodnjom hrane i pića, izradom rukotvorina i ostalih autohtonih proizvoda da se prijave za sudjelovanje na sajmu.

Prijave se šalju na adresu organizatora: dobra.udruga@gmail.com ili u inbox na Facebook stranici udruge DOBRA  https://www.facebook.com/udruga.dobra zaključno s 15. svibnja 2019. Prijava uključuje ime i prezime, kontakt, te kratak popis proizvoda koji biste izlagali.

Organizaciju ove manifestacije sufinancirali su Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te grad Metković.

Udruga Dobra

DOMOVINSKI RAT

Veterani Vojne Policije Dubrovačko-neretvanske županije odali počast poginulim braniteljima u akciji Maslenica

Objavljeno prije

Udruga Veterana Vojne Policije Dubrovačko-neretvanske županije na masleničkom mostu odala počast poginulim braniteljima u akciji Maslenica.

Početkom 1993. taj san je za njih postao noćna mora. Pripreme za operaciju „Maslenica“ vršene su krajem 1992., a načelnik UVP-a zapovijeda pripremu i pripravnost vojnopolicijskih snaga za intervenciju na crti bojišnice u području Zadra. Interventne snage su iz sastava 72. bVP-a, a u pripravnosti su i interventni vodovi 66. i 71. bVP-a.

Vrhovnik Oružanih snaga Republike Hrvatske odlučuje da se akcijom ograničenog cilja, oslobodi glavna turistička prometnica i odbaci neprijatelja od Masleničkog ždrila i grada Zadra te oslobodi područje Zemunika sa zrakoplovnom lukom.

Dana 22. siječnja 1993. počinje „Maslenica“. U 3 dana oslobođen je prostor oko Masleničkog ždrila i područje oko Zemunika. Hrvatska vojska u brzoj akciji istjeruje neprijatelja s brane Peruča. Vojska, ratnog zločinca Ratka Mladića, minirala je branu i pobjegla, pokušavajući izazvati ljudsku i ekološku tragediju.

Već od prvog dana operacije „Maslenica“, pripadnici 72. bVP-a i samostalne satnije VP-a pri 4. gardijskoj brigadi napadno djeluju na pravcima Rovanjska – Maslenički most i Suhovare – Baštica – Drače. Navedene snage bile su organizirane u 3 voda, a ukupno su brojale 127 ljudi. Na pravcu prema Masleničkom mostu snage Vojne policije sudjeluju u oslobađanju Rovanjske i brda Dračevac, bez poginulig i ranjenih.

Na pravcu Suhovare – Drače, Vojna policija oslobađa i čisti Bašticu i sudjeluje u osvajanju uporišta Drače. Na tom je pravcu ranjeno 7 vojnih policajaca.

Dio snaga 3. satnije 72. bVP-a iz Sinja, također su uspješno bez ranjenih i poginulih sudjelovali u oslobađanju brane Peruča.

Dana 23. siječnja 1993. u 10.00 sati načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske zapovijeda da se u operaciji „Maslenica“ uključi borbena bojna Vojne policije. Već u 5.30 sati 24. siječnja 1993. u Zadar je pristigla združena borbena bojan Vojne policije.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama1 300×250
Grey&Pardino Pub Kviz 300px

Najčitanije