Ostanimo u kontaktu

ŽUPANIJA

Potpisan Ugovor o nabavi protupožarne brodice namijenjene i ostalim intervencijama na moru i priobalnom području

Objavljeno prije

protupozarni-brodd

Župan Nikola Dobroslavić danas je s vlasnikom tvrtke Damor d.o.o. Davorom Matićem potpisao Ugovor o nabavi protupožarne brodice namijenjene i ostalim intervencijama na moru i priobalnom području.

Potpisivanju su nazočili i predsjednik Vatrogasne zajednica Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović te načelnik Općine Mljet Đivo Market i predsjednik JVP Mljet Mario Dabelić, budući da će brodica biti stacionirana na Mljetu.

Izrada protupožarne brodice, za koju je predviđen iznos oko 950 tisuća kuna, a rok isporuke je 150 dana, je omogućena u sklopu projekta AdriaMORE, a spomenuta tvrtka odabrana nakon završenog postupka javne nabave. Projekt AdriaMORE se u 85-postotnom iznosu sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa prekogranične suradnje INTERREG HR-ITA, a projektne vrijednosti koje provodi Dubrovačko-neretvanska županija kao jedan od partnera vrijedne su oko milijun i 350 tisuća kuna, dok je ukupna vrijednost projekta oko 8 milijuna i 625 tisuća kuna. Projekt je nastavak dobre suradnje Dubrovačko-neretvanske s talijanskom Regijom Abruzzo, a u njegovoj provedbi sudjeluju i Državni hidometeorološki zavod te Institut za proučavanje atmosfere i klimatskih promjena iz Bologne.

Korištenje sredstava iz Europskih fondova u ovakvom tipu zaštite Dubrovačko-neretvanske županije dosada je uspješno provedeno na kopnu, a sada i na morskom dijelu našeg teritorija.

– Izrada ove brodice je dio projekta AdriaMORE, kojim Dubrovačko-neretvanska županija pomaže boljoj opremi za protupožarnu zaštitu, a to je nastavak projekata koje je Županija i dosada provodila, kao što su HOLISTIC i READINESS, kroz koje su povučena velika sredstva iz Europskih fondova u našu županiju, a zbog namjene protupožarne preventive i zaštite. Na taj način su nabavljeni brojni uređaji za rano otkrivanje požara, kao što su kamere koje pokrivaju veliki dio naše županije, meteorološki radar, bespilotne letjelice, oprema za vatrogasne postrojbe, ali i opremu za pronalaženje stradalih u potresu kao i za sanaciju zgrada koje bi eventualno stradale u takvoj katastrofi. Sve ovo financiraju Europski fondovi sa 85 posto, a ostatak osigurava Dubrovačko-neretvanska županija -rekao je župan Dobroslavić te dodao kako mu je iznimno drago što se potpisivanjem ovog Ugovora pridonosi pojačanju zaštite morskog dijela županije.

Načelnik općine Mljet Đivo Market zahvalio je svima uključenima u realizaciju ovog projekta, a posebno Dubrovačko-neretvanskoj županiji te istaknuo kako brodica ide na pravo mjesto, obzirom da je otok Mljet najveća otočka općina u Hrvatskoj i ima sto kilometara obale. Također, istaknuo je kako brodica neće djelovati samo na području otoka Mljeta već i u drugim dijelovima županije, ali i van nje ukoliko za to bude potrebe.

Vlasnik tvrtke zadužene za izradu brodice Davor Matić također je zahvalio županu Dobroslaviću, načelniku općine Mljet Marketu kao i Vatrogasnoj zajednici te naglasio kako će svoj dio posla obaviti korektno te kako će brod opravdati sva očekivanja, ali i pohvalio ovakvu intervenciju Dubrovačko-neretvanske županije te istaknuo kako bi se ovakvi projekti trebali provoditi i duž Jadrana i kako se nada da je ovo samo početak.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije