Ostanimo u kontaktu

SDP - HNS

Opravdanost ulaganja u LED rasvjetu grada Metkovića

Objavljeno prije

Za početak, analizirajmo trenutno stanje stvari. Zavirimo u gradske proračune grada Metkovića i izdvojimo ukupne godišnje rashode grada koji se odnose na JAVNU RASVJETU.

POSTOJEĆE STANJE RASVJETNIH TIJELA

Usporedimo sada postojeće stanje rasvjetnih tijela sa prijedlogom zamjene rasvjetnih tijela LED tehnologijom.

 

POSTOJEĆE STANJE RASVJETNIH TIJELA

clanak3t1

Ova tablica daje nam uvid u broj i snagu rasvjetnih tijela instaliranih na području grada Metkovića.

Podaci kojima se služim u ovoj tablici pomalo su zastarjeli. Tablica prikazuje ukupan broj rasvjetnih tijela u iznosu od 1.685 komada, iako bi trenutan broj rasvijetnih tijela u Metkoviću bio nešto veći od navedenog. Ali, zadržimo se na ovim brojkama.

Kao što vidimo, ukupna snaga rasvjetnih tijela u Metkoviću iznosila bi 276 kW.
Pretpostavljamo da je ukupno vrijeme korištenja javne rasvjete tijekom dana 12 sati.
Iz toga proizlazi da je potrebna količina električne energije za javnu rasvjetu na bazi godine dana nevjerojatno velikih 1.296.282 kWh.

A za tu navedenu potrebu od 1.296.282 kWh električne energije grad Metković svake godine mora izdvojiti 1.244.430,00 kn bez PDV-a.

Prikažimo sada kalkulaciju upotrebljavajući novu LED rasvjetu.

 

PRIJEDLOG ZAMJENE RASVJETNIH TIJELA LED TEHNOLOGIJOM

clanak3t2

Osnovna razlika ove i prethodne tablice jest u tome što smo postojeće VTF i VTNa (visokotlačne živine i natrijeve žarulje) zamijenili LED rasvjetom, dok smo broj rasvjetnih tijela ostavili isti.

Ono što prvo primjećujete kod LED tehnologije jest puno manja snaga pojedinih žarulja. Ekvivalent VTF žarulje od 125 W jest LED žarulja od 36W, VTF žarulja od 400 W ekvivalent je žarulji od 144 W itd…

U ovom slučaju, ukupna snaga LED rasvjetnih tijela iznosila bi 144 kW.
Također, pretpostavljeno ukupno korištenje LED javne rasvjete tijekom dana iznosilo bi 7 sati rada sa 100% snage, a 5 sati rada sa 50% snage (sumrak i svitanje) što bi dodatno optimiziralo potrošnju električne energije.
Na temelju ovih brojki zaključujemo da je potrebna količina električne energije za javnu LED rasvjetu na bazi godine dana 499.320 kWh.

Grad Metković bi za 499.320 kWh električne energije svake godine morao izdvojiti cca. 479.347,00 kn bez PDV-a. Ako to usporedimo sa 1.244.430,00 Kn koje grad troši sada zaključujemo da bi grad Metković izdvajao 61,5% manje sredstava za javnu rasvjetu ili točnije ušteda bi iznosila 765.083,00 Kn na godišnjoj bazi.

 

RIJEŠENJE I ZAKLJUČAK

LED RASVJETA

Kako bi u konačnici dobili stopu isplativosti ovakvog pothvata, ove odnose moramo optreretiti i stavkom ulaganja u LED rasvjetu (ugradnja i montaža novih rasvjetnih tijela na postojeću infrastrukturu). LED tehnologija razvija se ogromnom brzinom, čime u konačnici postaje dostupnija, praktičnija i jeftinija.

Ako bi se odlučili zamjeniti svih 1685 rasvjetnih tijela u gradu Metkoviću sa novom LED tehnologijom procjenjujem (na temelju prosječnih cijena i velike količine) da troškovi nabave i ugradnje novog LED rasvjetnog tijela ne bi trebali u prosjeku prelaziti 3000,00 Kn bez PDV-a po komadu.

To bi onda značilo da je za ulaganje u LED tehnologiju i zamjenu svih rasvjetnih tijela potrebno potrošiti ukupno 5.055.000,00 Kn.

Podjelimo trošak ulaganja od 5.055.000,00 Kn sa godišnjom uštedom od 765.083,00 Kn i zaključimo da je stopa isplativosti 6,6 godina, ili laički rečeno za 6,6 godina isplatiti ćemo sva ulaganja u novu LED rasvjetu kroz godišnju uštedu u elektičnoj energiji.

Ovoj stopi isplativosti ide u prilog još jedna činjenica koja je čini još kraćom, a to je stavka godišnjeg održavanja. Obratite pozornost na graf u vrhu i pogledajte koliko grad Metković izdvaja sredstava za godišnje održavanje rasvjete, upravo zbog trenutnih visokotlačnih živinih i natrijevih žarulja?!  Životni vijek natrijevih žarulja je 28.000 sati, dok je živinih tek 20.000 sati.

Napomenimo da LED tehnologija daje bolju kvalitetu svjetlosti, bez emitiranja UV zračenja i emisije CO2, sa gotovo 100% nivoom recikliranja, u pravilu bez stavki održavanja. Stoga je ovo ujedno pitanje zdravlja i ekologije, uz neospornu financijsku korist.

Ako smo svjesni činjenice da je životni vijek LED rasvjete 50.000 radnih sati (12 do 13 godina) onda zaključujemo da je već u ovome trenutku OPRAVDANO ULAGANJE U LED RASVJETU U GRADU METKOVIĆU.

I za kraj, da nam ne biste kojim slučajem zamjerili što se uspoređujemo sa talijanima, francuzima, englezima i ostatkom Europe kojoj pripadamo, reći ćemo, grad Tuzla je uveo javnu LED rasvjetu već 2010. godine.

 

ČESTITKA ŽUPANA

Župana Dobroslavić čestitao mons. Vidoviću na imenovanju novim hvarskim biskupom

Objavljeno prije

Župan Nikola Dobroslavić uputio je čestitku mons. Ranku Vidoviću, našem Neretvaninu (rođen u Vidonjama, Općina Zažablje), povodom imenovanja novim hvarskim biskupom, koju prenosimo u nastavku:

“Poštovani mons. Vidoviću,
s radošću sam primio vijest da Vas je Sveti Otac imenovao novim hvarskim biskupom, na čemu Vam od srca čestitam u ime Dubrovačko-neretvanske županije i svoje osobno ime.
Vaše imenovanje potvrda je Vašeg predanog i istinskog djelovanja na zahtjevnim zadacima unutar Crkve.
Uvjeren sam da ćete i u novoj službi nastaviti s požrtvovnim i ustrajnim promicanjem crkvenog nauka i pastoralnog služenja, na radost i dobrobit svih vjernika.
S izrazima osobitog poštovanja,

ŽUPAN
 Nikola Dobroslavić”

don Ranko Vidović

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije