Ostanimo u kontaktu

KREĆE PROJEKT 'HALO POMOĆ'

Interes za aparatićima koji mogu život značiti veći od 90 posto

Objavljeno prije

260318 halo pomoc pressica (37)

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicom Žaklinom Marević te višom savjetnicom za zdravstvo u UO za zdravstvo i socijalnu skrb DNŽ Vesnom Babarović i ravnateljicom Doma za starije Domus Christi Mirjanom Vujnović predstavio je projekt Halo pomoć kojeg provodi Dubrovačko-neretvanska županija.

– Mi kao Županija puno radimo i nastojimo pomoći našim starijim sugrađanima. Na inicijativu našeg Upravnog odjela i Domus Christija krenulo se u realizaciju projekta koji će pomoći našim sugrađanima koji ili ne žele ili nisu uspjeli dobiti mjesto u Domu za starije. Ovaj projekt omogućuje da se dođe u kontakt s osobama koje mogu dalje dojaviti da postoji problem i mogu intervenirati – rekao je župan.

Viša savjetnica za zdravstvo u UO za zdravstvo i socijalnu skrb Vesna Babarović istaknula je kako je provedena anketa među više od 200 starijih osoba, prvenstveno s liste čekanja za Domove za starije te kako je njih 92 posto izrazilo želju za sudjelovanjem.

– Riječ je o aparatiću koji se može nositi oko vrata i na kojem je tipka kojom se poziva jedan od tri unaprijed zadana broja kako se ne bi dogodilo da se slučajno netko ne javi. Navedenim projektom osigurat će se stalna 24-satna pomoć, smanjit će se liste čekanja za smještaj u ustanove socijalne skrbi, omogućit će se dulji boravak u vlastitom okruženju, u svom domu, smanjit će se socijalna isključenost, a jača se osjećaj osobne sigurnosti i omogućuje brza i učinkovita intervencija zdravstvene službe kod bolesnika u kući – rekla je Babarović.

Istaknula je kako je nabavljeno prvih 100 aparatića, a mjesečna cijena korištenja aparatića je 70 kuna (plus PDV) koje će se koristiti za održavanje programskog rješenja.

– Ovim aparatićem se može pratiti i zona kretanja korisnika što će biti posebno korisno ako netko pati od demencije. Odredi se zona kretanja i ukoliko korisnik izađe iz nje pali se alarm i na karti možete vidjeti gdje se osoba nalazi – rekla je Babarović.

Projekt se provodi kroz Dom za starije osobe Domus Christi, a ravnateljica Mirjana Vujnović novinarima je demonstrirala na koji način sustav funkcionira.

– Aparatiće trenutno koriste naši zaposlenici kako bi se izučili. Već smo prikupili podatke za ljude koji će koristiti aparatić i ljudi su oduševljeni. Izradili smo promo letke i svi se mogu javiti za korištenje ovog rješenja. Ovo za starije ljude nekad može i život značiti. Nadam se da ćemo prve primjerke podijeliti već s Uskrsa – rekla je Vujnović.

ŽUPANIJSKI CENTAR 112

Obavezna zimska oprema! Donosimo dnevno izvješće za područje Dubrovačko-neretvanske županije

Objavljeno prije

Snijeg na cesti, zimski uvjeti

Sukladno informacijama koje smo zaprimili i koje su nam dostupne, dostavljamo vam dnevno izviješće o posebno izdvojenim događajima za područje Dubrovačko-neretvanske županije za protekla 24 sata  i to kako slijedi:

Obavezna je zimska oprema na motornim vozilima, a promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama:

 • A1 između čvora Prgomet i naplate Karamatići
 • A10 između čvora Ploče i naplate Čarapine
 • DC8 Gradac-čvor Čeveljuša-Opuzen-GP Klek
 • DC9 GP Metković-Opuzen-DC8
 • DC62 Veliki Prolog-Metković
 • DC425 čvor Karamatići (A1)-čvorište Čeveljuša
 • ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Otrić
 • županijske ceste na području Metkovića (ŽC6220 Ploče A1, Žc 6279 Klek Badžula, Žc 6208 Vrgorac – Staševica, Žc 6276 Mali prolog-Karamatići –Ploče)

Snijega ima na području Pelješca i dijela Konavala. Dubrovnik ceste javljaju da su sve  ceste posute i prohodne.

METEOROLOŠKE PRILIKE:

Upozorenje

Na južnom i manjem dijelu srednjeg Jadrana ujutro mjestimični udari SE i S, a noću posvuda NE i N vjetra, 35-45 čvorova. Mjestimice nevere.

Stanje

Ciklonalno polje nad Jadranom i srednjem Sredozemljem sporo će se popunjavati.

Vremenska prognoza za sljedeća 24 sata, vrijedi do: 10.01.2019 u 06 sati

Južni Jadran

Vjetar SE i S, ponegdje uz obalu E, 10-20, prijepodne mjestimice do 28 čvorova, poslijepodne će postupno okretati na NE i NW 10-20 čvorova. More 3-4. Vidljivost 10-20 km. Oblačno, ponegdje kiša ili pljusak, uz obalu i snijeg, a navečer djelomično razvedravanje.

PROMET  

CESTOVNI PROMET

Privremena prometna regulacija:

 • zbog radova na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence uz semafore;
  uz privremenu regulaciju prometa vozi se na Jadranskoj magistrali (DC8):
 • jednim prometnim trakom naizmjenično uz regulaciju semafora kod Slanog, te zračna luka Čilipi gdje se četri puta tjedno u vremenu od 12:00-16:00 sati po deset minuta biti zatvorena cesta osim i uoči nedjelje i blagdana.
 • zbog uređenja raskrižja Banja i Majkovi u mjestu Slano;
 • na 26+100 do 26+400, dionica 27 zbog nastavka radova na kolnom prilazu državne ceste DC8 Štikovica od 07.siječnja do 30. travnja 2019. Povremeno postavljanje semafora radi regulacije prometa.
 • do 31.01.2019.god od 07-16 sati zbog radova na Jadranskoj magistrali (DC8) na dionici Petlja Ilijina glavica-Orsula-Dubac vozit će se uz privremenu regulaciju semaforima.

GRANIČNI PRIJELAZI

– Za sav promet zatvoren je granični prijelaz Vitaljina (zbog radova);

– Na graničnom prijelazu Gornji Brgat (DC223) vozi se jednim trakom, naizmjence, uz regulaciju semaforima (zbog radova). Do 30.04.2019. dva puta tjedno, od 13:00 do 17:00 sati (na 20 minuta) prekidat će se promet zbog građevinskog miniranja;

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije