Ostanimo u kontaktu

SDP - HNS

Brendiranje grada Metkovića

Objavljeno prije

Riječ „brand“, dolazi iz staronorveškog „brandr“ što bi u prijevodu značilo „goriti“. Upravo proces žigosanja stoke i ostalih životinja u tom je razdoblju omogućavao razlikovanje stada i njihovih vlasnika utiskivanjem njihovih prepoznatljivih znakova.

U modernoj ekonomiji branding prestaje biti rezerviran samo za proizvode. Danas se brandira sve – od političara, tv-postaja, glazbenih zvijezda, do turističkih odredišta, koje su danas jedan od najzanimljivijih oblika brandiranja.

Budući da je osnova branda diferencijacija, odnosno razlikovanje od drugih, brandiranje mora pokazati kako je grad poseban, drukčiji, jedinstven… Treba otkriti i približiti njegove prednosti, odnosno njegov identitet učiniti funkcionalnim, komercijalnim i privlačnim.

Pritom ono što vrijedi za jedan grad ne znači da će funkcionirati i za drugi, iako se koristili sličnim metodama i alatima. Dapače, treba graditi na originalnosti jer kopiranje tuđeg stila prva je i posljednja greška koja se kod brandiranja može napraviti. Jasno, pritom trebaju građani i vlast imati zajedničku viziju – što žele od svoga grada i kako ga vide u budućnosti.

Prvi korak brandiranja utvrđivanje je stvarnog identiteta grada, koji živi među njegovim stanovnicima, na njegovim ulicama i u pričama. A bit brandiranja njegovo je “oživotvorenje” i komuniciranje, odnosno pretvaranje u proizvode, usluge, manifestacije, filmove, suvenire, gastronomsku i turističku ponudu. Tako je stvaranje branda postalo mješavina umjetnosti i znanosti, koja okuplja sve kreativne potencijale mjesta.

Što su gradovi brendovi?

Neke je gradove jednostavno teško zaobići kojim se god kriterijima vodili. Oni su zvijezde među tisućama gradova, jer plijene pozornost svojim izgledom, načinom života, atrakcijama, ponudom ili jednostavno starom slavom.
Među najvećim svjetskim gradovima brendovima, točnije na 56. mjestu nalazi se naš Dubrovnik.
Što je zajedničko svim tim gradovima, koje svijet prepoznaje, cijeni i voli?
Zajednička im je činjenica da su postali brandovi. Oni više nisu samo politička, gospodarska ili kulturna središta. Oni privlače svojom posebnošću, pričaju neobične priče, odašilju energiju i šarmiraju moderni svijet. Povećavaju vrijednost svega što se s njima povezuje, bez obzira na to je li riječ o nekretninama, koncertima ili suvenirima. Gradovi brandovi, zahvaljujući svome imidžu, ostvaruju značajne prihode te jednostavnije privlače ulagače, turiste i nove stanovnike.

Zašto brendirati grad Metković?

  1. Naši građani, posjetitelji i potencijalni investitori sve su zahtjevniji, informiraniji, sofisticiraniji i umreženiji
  2. Konkurencija medu gradovima iznimno je jaka, previše je sličnih ponuda – gradova na tržištu, borba za ograničene investicije sve je jača, turistička tržišta sve su veća i globalnija
  3. Uobičajene poruke koje apeliraju isključivo na tradiciju i kvalitetu dugoročno gube utrku s kreativnim promotivnim kampanjama
  4. Brand zapravo povećava vrijednost svega što je s njime povezano pa tako i gradske imovine

Osnovna je funkcija branda stvoriti lojalne korisnike naših usluga, one koji nam se ponovo vraćaju.

Grad Metković moramo izbrendirati jer samo brend nekog grada omogućava njegovo jedinstveno opisivanje, interpretaciju i povezivanje sa određenim obilježjima, karakteristikama, vrijednostima i emocijama koja su važne za nas i  naše ciljne grupe.

Dosad uvriježeno konkuriranje temeljem jeftinih zemljišta, nižih poreza ili ulaganja u infrastrukturu (za privlačenje investitora), odnosno oglašavanja (najčešće za privlačenje turista), više nije dovoljno da bi se zadržali i privukli željeni potrošači te time osigurao dugoročni razvoj grada i poboljšanje standarda njegovih ključnih potrošača – građana.

Živimo li naš sadašnji i budući identitet?

Identitet se ne može nametnuti, identitet treba zaživjeti.

Da bi identitet zaživio svi ključni faktori uključujući lokalno stanovništvo, gradsku vlast, lokalno gospodarstvo, lokalne društvene institucije, trebaju ga smatrati dijelom sebe i svojih života.

Bavljenje identitetom jest bavljenje srži a ne omotom.Promotivna kampanja može samo podržavati identitet, ali ga ne može uspješno mijenjati.

U doba u kojem je upravo word-of-mouth jedan od najvažnijih oblika oglašavanja, brand grada funkcionira jedino uz pretpostavku da nije samo izmišljena priča. Svi stanovnici grada trebaju znati koji je to jedinstveni osjećaj koji upravo njihov grad pruža, jer ako oni ne znaju u čemu je posebnost njihova grada – kako onda možemo očekivati da će poruka koju odašiljemo svijetu biti jedinstvena?

Brandiranje zahtijeva stvarne promjene, a ne šminkanje

Kad se govori o strategiji brandiranja, onda riječ nije samo o promociji ili dizajnu. Brandiranje nije kreiranje novog promotivnog materijala, slogana ili spota.

Brendiranje je upravljanje sadašnjošću za budućnost, koje podrazumijeva strukturalne promjene u gradu, promjenu svijesti i ponašanja te stvaranje novih sadržaja. Ono što promocija i marketing nikada ne mogu napraviti jest da loš grad izgleda dobro.

Zapravo, promocija bez stvarnih promjena je propaganda, a ne upravljanje brandom. Prema tome, gradovi moraju izgledati i funkcionirati dobro, nuditi korisne i atraktivne sadržaje, biti jedinstveni i privlačni, proizvoditi zanimljive događaje. A promocija ih treba (iznova) otkriti svijetu i približiti njihove prednosti. Snaga te promocije često je skrivena u zanemarenoj tradiciji ili neiskorištenim potencijalima mladih naraštaja.

Svi stručnjaci slažu se kako je zbog svoje kompleksnosti, ali i potrebnih promjena te zaživljavanja pojedinih projekata brandiranje dugotrajan pothvat koji zahtijeva vrijeme i trud, mudrost i strpljenje. Međutim, ako se provede kako treba, dugoročna korist, kako ona opipljiva, tako i neopipljiva, daleko će nadmašiti troškove. A sve dok se neki grad ne predstavi u novom svjetlu i ne izraste u brand, svijet uopće neće obraćati pozornost na njega ili će benefite koji (po pravdi) pripadaju njemu uzimati razvikaniji konkurenti.

Događaji privlače pozornost – Maraton Lađa

Događaji se praktično mogu koristiti kao vrlo učinkoviti komunikacijski alati. Međutim, kako bi događaj ili atrakcija postali magnet sam po sebi, ili moraju imati razvijenu snagu privlačnosti, izgrađenu kroz godine izvrsnosti ili biti toliko jedinstveni i neodoljivi da je njihova snaga privlačnosti urođena i treba im samo malo vremena da se uoče.

Događaji poput Oktoberfesta, karnevala u Riju, modnih revija u Milanu ili teniskog turnira u Wimbledonu svoj su zvjezdani status gradili godinama.

Međutim, pojedine atrakcije svoje su svjetske obožavatelje dobili već nakon “krštenja”. Primjer toga je i naš Maraton Lađa na kojemu trebamo još puno raditi po ovom pitanju. Većini atrakcija obično potpomaže i značajno financiranje. Međutim, na sreću, novac nije jedina stvar koja može postići ovakav učinak. Postoje mjesta i događaji kojima isto uspijeva poći za rukom bez velikih ulaganja u infrastrukturu ili marketing.

Svim tim atrakcijama zajednička je činjenica da su one same jasni i moćni brandovi. Te atrakcije nude ljudima sjajnu priču za prepričavanje. “Koliko daleko bih išao samo da to vidim?” dobro je mjerilo magnetizma neke ideje i ključno testno pitanje za svaki predloženi novi događaj ili atrakciju.

Postupak kojim atrakcija postaje magnetom u stvari je često stavljanje na početno mjesto osnovnog klišeja o mjestu koje svi znaju. Na to se još doda ljudski i prirodan kapital koji je na raspolaganju i sve se zajedno oblikuje u magnet.

ČVOR ČEVELJUŠA

Teška prometna nesreća kod Ploča, ozlijeđene dvije osobe

Objavljeno prije

U jučerašnjoj teškoj prometnoj nesreći koja se nešto iza 13 sati dogodila na kolniku D-425 u mjestu Čeveljuša jedna je osoba lakše, a jedna teže ozlijeđena.

Do prometne nesreće je došlo kada je 60-godišnji vozač osobnog vozila dubrovačkih registarskih oznaka, u lijevom preglednom zavoju, prešao na suprotnu kolničku traku i prednjim dijelom vozila kojim je upravljao udario u prednji dio osobnog vozila dubrovačkih registraskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao muškarac u dobi od 27 godina.

Uslijed sudara, oba vozača su zadobila ozljede, stariji muškarac lakše, a mlađi teške tjelesne ozlijede zbog kojih je prevezen u splitsku bolnicu gdje je zadržan na daljem liječenju.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija Sl4 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije