Ostanimo u kontaktu

PP METKOVIĆ

Akcija ‘Mir i dobro’ – kontrola uporabe pirotehničkih sredstava

Objavljeno prije

Petarde, pirotehnika

Na području Policijske postaje Metković i ove će se godine provoditi akcija pod nazivom Mir i dobro. Akcija započinje 15. prosinca 2017. i traje sve do 8. siječnja 2018. godine, a provodi se već tradicionalno, od 1993. godine na području cijele Republike Hrvatske.

Osnovni cilj je osigurati sigurne i ugodne blagdane svim građanima Hrvatske, kao i svima onima koji će za vrijeme blagdana boraviti na našem području te osigurati povoljnu razinu javnog reda i mira i općeg stanja sigurnosti.

Sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana, građani će u velikom broju obilaziti vjerska središta, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i otvorenim prostorima i dr. Također će biti povećan cestovni promet na svim graničnim prijelazima.

Radi slavlja, građani će u slobodnoj prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, čije neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice, a pogotovo kad su u dječjim rukama, a o korištenju eksplozivnih naprava i vatrenog oružja da ne govorimo.

U blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati prodaju i uporabu pirotehničkih sredstava. U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

Na mjestima gdje se okuplja veći broj građana povećana je mogućnost činjenja kaznenih djela džepnih krađa, drskih krađa i teških krađa, stoga policija poziva građane da vozila ne ostavljaju nezaključana kao i da ne ostavljaju u njima vrijedne stvari na vidnom mjestu: torbice, novčanike, bankovne kartice, mobitele i dr. vrijedne predmete kako ne bi postali žrtvom ovih kaznenih djela.

Zakonska regulativa i uporaba pirotehničkih sredstava:

Zakonom o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja („Narodne novine“ 70/17) pirotehnička sredstva su sva sredstva koja sadrže eksplozivne tvari ili eksplozivnu smjesu tvari namijenjenih za stvaranje topline, svjetla, zvuka, plina ili dima, ili kombinaciju takvih učinaka kroz samostalne egzotermne kemijske reakcije, a dijele se na kategorije F1, F2, F3, F4, T1, T2, P1 i P2.

PIROTEHNIČKA SREDSTVA KATEGORIJE F1 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju vrlo nizak rizik i zanemarivu razinu buke, a koja su namijenjena za uporabu u ograničenim prostorima, uključujući i pirotehnička sredstva za vatromete namijenjena za uporabu unutar stambenih zgrada (bengalska vatra I, bengalske šibice I, bengalski štapići I, božićni prskavci I, pucketajuća zrnca I, bljeskajuće tablete I, fontane I, podni zvrkovi I, prskalice I, zabavne šibice I, pucajući konfeti I, zmijice I, potezni pucanj I, stolni vatromet I, udarne bombice I, žabice I, redenik s bljeskalicom I, vulkan I, setovi I, petarde I, skačući zvrkovi I).

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F1 dozvoljena je tijekom cijele godine, samo građanima starijim od 14 godina.  

 PIROTEHNIČKA SREDSTVA KATEGORIJE F2 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju nizak rizik i nisku razinu buke i koja su namijenjena za vanjsku uporabu u ograničenim prostorima (bengalska vatra II, bengalske štapići II, pucketajuća zrnca II, bljeskajuće tablete II, fontane II, podni zvrkovi II, velike prskalice II, petarde II, petarde s dva pucnja II, vatrometne kutije II, vatrometne kombinacije II, petarde s bljeskom II, puzalo II, žabice II, skačući zvrkovi II, mine II, male rakete II, rakete II, rimske svijeće II, vatrometne cijevi II, zvrkovi II, kotači II, redenik s bljeskom II, petarda s bljeskom-više pucnjeva II, vulkan II, setovi II,

Pirotehnička sredstva kategorije F2 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje MUP-a., građanima starijim od 18 godina, dok je uporaba dopuštena samo građanima starijim od 18 godina, i to u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja.

PIROTEHNIČKA SREDSTVA KATEGORIJE F3 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju srednji rizik i koja su namijenjena za vanjsku uporabu na velikim otvorenim prostorima, a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje (bengalska vatra III, fontane III, zračni kotači III, petarde IIII, vatrometne kutije III, vatrometne kombinacije III, petarde s bljeskom III, mine III, rakete III, rimske svijeće III, vatrometne cijevi III, kotači III, redenik s bljeskom III, vulkan III, kombinacija fontane i petarde s bljeskom III).

Pirotehnička sredstva kategorije F3 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja samo u prodavaonicama pirotehničkih sredstava za koje posjeduju odobrenje MUP-a., građanima starijim od 18 godina,  dok je uporaba dopuštena građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja.

PIROTEHNIČKA SREDSTVA KATEGORIJE F4 su pirotehnička sredstva za vatromete koja predstavljaju visok rizik i koja smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem (uobičajeno poznata kao sredstva za profesionalnu uporabu), a čija razina buke nije štetna za ljudsko zdravlje (zračni kotači IV, vodeni vatromet IV, vatrometne kutije IV, fontane Iv, mine IV, pucanj IV, rakete IV, rimska svijeća IV, pucajuće bombe IV, dimna sredstva IV, bengalska vatra IV, napunjene vatrometne cijevi IV, usporivač za vatromete IV, brzo goreći štapin IV, kombinacija rimskih svijeća, komet T1, padajući efekti T1)

PIROTEHNIČKA SREDSTVA KATEGORIJE T1 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima) koja predstavljaju nizak rizik.

PIROTEHNIČKA SREDSTVA KATEGORIJE T2 su pirotehnička sredstva za uporabu na pozornicama (pirotehnička sredstva za primjenu u kazalištima) koja predstavljaju visok rizik, a kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem.

PIROTEHNIČKA SREDSTVA KATEGORIJE P1 su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju nizak rizik, u koja se ubrajaju i pirotehnička sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potrebe spašavanja na moru te pirotehnička sredstva koja se koriste u poljoprivredi, avionskom prometu i sličnim djelatnostima, a služe za rastjerivanje ptica.

PIROTEHNIČKA SREDSTVA KATEGORIJE P2 su ostala pirotehnička sredstva koja predstavljaju visok rizik i kojima mogu rukovati samo osobe sa stručnim znanjem, a u koja se ubrajaju i rakete za obranu od tuče

Pirotehnička sredstva kategorije F2, F3, T1 i P1 nije dopušteno koristiti u zatvorenim prostorima i na prostoru gdje se okuplja veći broj građana.

 Novi Zakon propisuje i sankciju za zakonskog zastupnika (roditelj, staratelj) djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Na području Policijske postaje Metković tijekom provođenja prošlogodišnje akcije, nije bilo ozlijeđenih osoba kao posljedica uporabe eksplozivno rasprskavajućih sredstava.  

Pozivamo sve građane na suradnju u provedbi akcije i dostojnu proslavu predstojećih blagdana.

S poštovanjem,

Načelnik postaje,

Dragan Sršen v.r.

TJEDNO IZVJEŠĆE ZA PROMET

U proteklom tjednu 21 prometna nesreća, najveća koncentracija alkohola 2.57 g/kg

Objavljeno prije

U proteklom tjednu na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske zabilježena je 21 prometna nesreća u kojima je 6 osoba teže, a 13 ih je lakše ozlijeđeno. S materijalnom štetom zabilježeno je 7 prometnih nesreća.

Provodeći mjere kontrole prometa policijski službenici su protiv počinitelja prometnih prekršaja poduzeli 1057 represivnih mjera od kojih izdvajamo mjere poduzete prema osobama, počiniteljima prekršaja koji su najčešći uzročnici težih prometnih nesreća tzv. „četiri ubojice u prometu“ te je tako 661 osoba sankcionirana zbog prekoračenja dopuštene brzine kretanja, 114 mjera poduzeto je prema osobama koje nisu koristile sigurnosni pojas, 11 osoba prekršajno je sankcionirano zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, a 22 osobe su sankcionirane zbog nepropisne uporabe mobitela tijekom vožnje.

– Od ostalih prekršaja izdvajamo 46 mjera koje su poduzete zbog nepropisnog pretjecanja i 56 mjera poduzetih zbog nepropisnog zaustavljanja i parkiranja.

Najveća koncentracija alkohola od 2,57 g/kg zabilježena je u Orebiću

Najveća koncentracija alkohola od 2,57 g/kg izmjerena je u četvrtak, 29. kolovoza u Orebiću 50-godišnjaku koji je izazvao prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama.

Naime, on je upravljao osobnim  vozilom dubrovačkih registarskih oznaka te je, izlaskom iz zavoja, izgubio nadzor nad vozilom, prešao u suprotnu kolničku traku i udario u teretno vozilo kojim je upravljao 55-godišnjak. Obojica vozača su zadobila lakše tjelesne ozlijede.  Zbog počinjenih prometnih prekršaja protiv 50-godišnjaka slijedi optužni prijedlog.

 Najveća novčana kazna izrečena je 20-godišnjaku iz Župe dubrovačke

Najveća novčana kazna u iznosu od 10 tisuća kuna izrečena je 20-godišnjaku koji je jučer, 1. rujna, u Dubrovniku, upravljao mopedom prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilom.

PU Dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama7 300×250

Najčitanije