Ostanimo u kontaktu
JURA SHOP – AKCIJA Vikend

METKOVSKE ZABEJANCIJE

Igra (bez) granica

Objavljeno prije

bh-stop-policija

Eto Hercegovina i Dalmacija je dostojanstveno dočekala Marina Čilića. Velika fešta uz 80 janjaca, vola i 700 kila mesa za roštilj uz pjesmu Mate Bulića, Thompsona i Jole. Čudo neviđeno. Ja sam se sinoć uputio na doček, ali na Doljanima kolona. Bez obzira što je sezona praktično završila nema kraja gužvi. Ništa, preteknem sve, kad na Bh-strani policija. STOP!

Odmah se sjetim one priče kada je policajac zaustavio automobil iz Metkovića u Hercegovini, kraj Počitelja pun putnika.
Pogleda HR naljepnicu, registriran auto…
Pogleda gume, sve četiri zimske…
Pogleda unutra svi putnici vezani pojasevima…
Policajac rezignirano vraća dozvolu vozaču i kaže:
– I kaki ste, još ćete se podaviti tim pojasevima zbog deset maraka…
Nasmijem se, a policajac me pita što mi je zašto se smijem. Ispričam mu ja ovu priču, a on mahne rukom i uz smiješaki kaže:
– Ajde, prolazi, sam da znaš da nismo mi svi takvi!

Nešto kontam u sebi, teško ću ti ja više na Doljane. Stalno gužva, što mi to treba. Ali nemam granične propusnice, pa ne mogu niti na Gabelu, niti na Gabela polje.

Neki dan sam je probao izvaditi ali bezuspješno. To jutro krenuo ja preko ovog famoznog graničnog prijelaza Doljani, kako bi izvadio graničnu propusnicu u državnoj graničnoj službi (DGS) u Čapljini. Pripremio sam se dobro, izvadio sam potvrdu o mjestu boravka u PP Metkovič, ponio pare i osobnu, fotografije i bio sam siguran da neće biti problema. Nije bilo gužve, gospođa na šalteru mi je dala formular koji treba ispuniti i sve je bilo ok, dok nisam došao do stavke “Koji je razlog zbog čega vam treba izdati propusnicu.” Upitao sam gospođu što otprilike treba napisati, a ona kaže:
– Ako imate zemlju u graničnom pojasu ili ste poslom vezani za drugu državu i sl… to je razlog zbog kojega svakodnevno možete prelaziti granicu.
Kažem ja njoj:
– Gospođo, ja vam imam ljubavnicu u Gabeli, pa mogu li to napisati. Evo, ako dobijem propusnicu, svaki dan ću ići njoj, obećavam.
Žena se nasmijala.. Očito me nije ozbiljno shvatila i kroz osmijeh mi dala savjet:
– Gospodine, ako imate zemlju u pograničnom pojasu, možete navesti, ali trebate iz katastra donijeti potvrdu da je zemlja 1/1 na vama.
Meni odmah sine ideja. Kažem gospođi da me pričeka minutu. Odem do auta, donesem pitar sa cvijećem koji sam kupio prije 15 minuta majki stavim ga na pult i kažem:
-Evo, imam zemlje u ovom pitaru i to je 100 posto moje, imam i račun za to.
Žena umrla od smijeha, ne može doći sebi, pa mi kaže:
-Haaaaaahahaa… Dobro, jeste li vi normalni, ajde napišite da morate poslom ići svaki dan u BiH, valjda će vam to uvažiti.
Misli se kojim poslom, u nas u RH nema posla, a ja ću poslom ići u BiH.

IPAK SAM PREDAO OBRAZAC, PA SADA MORAM ČEKATI. A VI SVI KOJI IMATE STARE PROPUSNICE, MOŽETE IH BESPLATNO ZAMIJENITI ZA NOVE U DGS-u U ČAPLJINI DO 30.09.2014.

Požurite se jer ako ne obavite to na vrijeme trebati će iskesati 60 KM za novu.

Već sam rekao da je doček bio famozan, a u povratku u ranim jutarnjim satima nije bilo gužve na granici. Lagano sam se vratio kući bez ikakvog zaustavljanja i održao obećanje da ću vam se javiti. Pa eto….. vidimo se mi skoro…… Pozdrav od Liske.

GLASNE MISLI

SAVJEST

Objavljeno prije

Glasne misli, Savjest

Postoje neke riječi koje bi svakako trebalo zaštititi od jezične zlouporabe: riječ „savjest“ je među prvima, ako ne i prva. Trebalo bi je znati izgovarati, čitati, slovo po slovo slovkati …, pokušati je spoznati, razumjeti … pokloniti se pred njezinom veličinom. Zapravo, pokrenuti spašavanje riječi „savjest“ da se ne uzima, čita i izgovara samo kao obična riječ. Često je čujemo i upotrebljavamo u običnom govoru: „Savjest mi je mirna. – On je savjestan. – Radio sam po savjesti. – Peče me savjest. – Savjest mi prigovara. – Ima li taj čovjek uopće savjest? – Savjest mu je nemirna …“

Mali Princ kaže: „Jezik je izvor svih nesporazuma.“ Što se može reći o riječi „savjest“? U Rječniku hrvatskog jezika (V. Anić) kod riječi savjest stoji: „Osjećaj moralne odgovornosti pojedinca izrastao iz njegove sposobnosti da svoje postupke ocjenjuje kao dobre ili loše.“ Ali, što je to što zapravo nazivamo savješću? Što savjest čini? Ima li ona uvijek pravo? Mora li se zaista uvijek slušati i mora li se uvijek poštivati savjest drugih? Riječ „savjest“ očito nije od početka jasna. Upotrebljava se u raznovrsnim kontekstima: npr. za nekoga kažemo da savjesno obavlja svoju dužnost (da je savjestan radnik, učenik, student …), a za nekoga da se opire i po savjesti ne izvršava svoje dužnosti! Evo drastičnog primjera: dužnost je liječnika liječiti ljude i kad je potrebno i operirati, ali kad je u pitanju abortus neki liječnici obavljaju svoju dužnost, mogli bismo reći savjesni su radnici svoje bolnice, a neki to odbijaju pozivajući se na savjest, da im njihova savjest ne dopušta to raditi (priziv savjesti). Savjest treba poštivati. Zaštićena je i Ustavom jer je nazvana „svetištem u svakom čovjeku“, a opet počinitelje iz savjesti osuđujemo na velike kazne.

Savjest: jedni za nju kažu da je to glas Božji u čovjeku, a drugi da je to proizvod dresure s odgojem, da je to nekakav „Nad ja“, zapravo glas roditelja u nama (Freud). Primjer ptice koja gradi gnijezdo: ona to radi instinktivno, tj. instinkt je tjera na produženje vrste, a smisao gradnje gnijezda – zašto ona to radi – ptici je skriven, dok čovjek u slobodi stoji pred onim što će učiniti s pitanjem: koje su posljedice – štetim li drugome – je li to pravedno – hoću li to učiniti ili ne – mogu li za to preuzeti odgovornost? Savjest je tako zahtjev nas samih prema nama samima. Kada drugome nepravedno nanosim štetu, vrijeđam ga, ranjavam, time neposredno nanosim štetu i samome sebi – mojoj savjesti je loše. „Savjest je nazočnost apsolutnog u relativnom biću.“ Odatle čovjekovo dostojanstvo, iz tog općeg, apsolutnog dobra koje je u svakom čovjeku.

Kako je taj kompas dospio u nas? – Povijest pamti mnoge ljude koji su po savjesti odbijali nešto učiniti i prije kršćanstava, i u kršćanstvu, u drugim religijama, ali i ljude koji za sebe tvrde da nisu vjernici – mnoge od njih je savjest stajala i vlastitog života. Hvala Bogu, nama život nije ugrožen zbog toga što drugačije mislimo ili govorimo – to je jedna od blagodati demokracije, ali i mi smo svakodnevno na ispitu savjesti. Pretpostavimo npr. da ulaziš noću u tramvaj u kojem nema nikoga. Težak izbor je pred tobom: poništiti kartu u onom aparatu ili ne;  platiti kartu ili ne? Platiš li, ne očekuje te pohvala, jer tu nema nikoga tko bi te mogao pohvaliti; ne platiš li, nema nikoga tko bi te mogao ukoriti ili kazniti. Što te onda prisiljava, u ovom slučaju, da postupiš ovako ili onako, da platiš kartu ili da je ne platiš?

Odakle dolazi savjest? – U svakome čovjeku postoji sposobnost savjesti, „organ dobra i zla“. Djeca imaju izgrađen osjećaj za pravednost, za ispravno ili krivo ponašanje, ali kad ih se prerano izruči pravu jačega djeca gube osjećaj za poštenje, osjećaj nježnosti i otvorenosti (kad majka kaže – ako te netko u školi udari ti reci nastavnici, a otac nadoda – sine, ne daj ti na se, već ti njemu vrati, pokaži mu zube pa te neće drugi put udariti). Kad u životu i u odgoju djeca susreću laž i neistine kao normalan način uspjeha, iščezava sjaj, a ostaje degenerirana forma savjesti – gruba savjest, koju onda neki olako proglašavaju bolešću. Bolestan je samo onaj tko bez organskih uzroka osjeća bol, pa je tako bolestan skrupulant koji bez krivnje ima lošu savjest. Loša savjest u zdrava čovjeka je signal za krivnju – za držanje koje se protivi vlastitoj biti. Reviziju tog držanja nazivamo kajanjem. Dobro je, ako te loša savjest zbog pogrešnog iz prošlosti obuzima i mijenja!

Je li savjest znanje?Čovjek koji je u bijesu gurnuo svoju ženu u bunar, i čitav svijet uspješno uvjerio da je sama pala i utopila se, a da njega nikada nitko nije zato osumnjičio, deset godina nakon njezine smrti, sam se prijavio sudu. Što ga je na to natjeralo? „Savjest“, kažemo misleći da smo stvar dovoljno razjasnili. Što je to savjest? Jezično gledano riječ je o znanju. U slučaju ovog ubojice to bi značilo: On je znao da je počinio grijeh i da se mora za njega pokajati. Ali on je to znao još otpočetka. Zašto se onda predao tek deset godina kasnije? Zato što savjest jednostavno nije znanje o nečemu, kao što se zna da se Zemlja okreće oko Sunca, „već je životno djelotvorna moć koju možemo slijediti ili joj se suprotstaviti“. Govori se o „glasu savjesti“. Vidimo da u svakom slučaju imamo predodžbu da nam nešto ili netko govori te da to nije onaj naš „Ja“, nego „netko drugi“, netko Tajanstven. Još je pretkršćanski filozof Seneka napisao: „U nama stanuje sveti duh kao promatrač i stražar nad našim dobrim i zlim činima.“

Važno je da ovog tajanstvenog govornika ne doživljavamo jednakim s nama samima, jer on se većinom pokazuje kao naš protivnik. On neće kako bismo mi htjeli. – Ja bih nekoga prevario – Ja bih lagao – Ja bih ukrao – Ja bih prevarila muža, prevario ženu. Onaj drugi mi to ne dopušta učiniti i odvraća me. Dok se svađam s njim, ponekad pobjeđuje on, ponekad ja. Pobjeđuje li on, ja sam u redu, bez osjećaja krivnje i jedan u sebi. Pobjeđujem li ja, griješim i postajem u sebi podijeljen. To mi onaj drugi ne da mira. Mome «Ja» često uspijeva ušutkati tog drugog, možda i na dulje vrijeme, ali ne zauvijek. Kako taj drugi uskršava svom snagom u zadnjim trenucima života, to mogu posvjedočiti mnogi koji su nazočili umiranjima, kad umirući povjeravaju najdublje tajne koje su čuvali cijelog života.

Htjeli ili ne htjeli mi neprestano promatramo knjigu računa u kojoj na jednoj strani stoji naše dugovanje, a na drugoj naše potraživanje – to znači naše ponašanje. Otkrivanje razlike jest upravo naša savjest, revizor knjige koji nam priječi da bezbrižno doživimo „dobru savjest“. Ova kao „dobra savjest“- mirna savjest, koja bi nas htjela uvjeriti kako smo mi zapravo dobri, ustvari je loša savjest, a ono što nepromišljeno nazivamo „loša savjest“ – nemirna savjest, to je zapravo puno više dobra savjest, jer je to savjest koja funkcionira. Takva savjest je moj neprijatelj, ali također i moj najbolji prijatelj, jer mu zahvaljujem na svemu što sam učinio – tjeran unutarnjim nemirom. Jedni drugima, ma zamislite, slobodno možemo poželjeti lošu savjesti!!! Nemojmo poželjeti jedni drugima skrupuloznu savjest, koja nas okrivljuje za svaku sitnicu, ali nemojmo oboljeti ni od tzv. „tupe savjesti“, od potiskivanja savjesti, tipa: „Ma što ima veze – to je u redu – nije to ništa – tako svi rade – ne živimo u srednjem vijeku – ni o meni nitko ne vodi računa – to je danas normalno…“ Zato, ako hoćemo biti zdravi slušajmo „lošu savjest“ – savjest koja nam prigovara, ne da mira, koja je živa – to je savjest koja funkcionira.

Što više o njoj razmišljamo i govorimo savjest je sve tajanstvenija, a opet tako blizu, ćutimo je kao neodvojivi dio sebe, kao „zahtjev nas samih prema nama samima“… Možda ove Goetheove riječi najviše kažu: „Sasvim tiho govori nam Bog u njedra, sasvim tiho, sasvim jasno pokazuje On, što li nam je prihvatiti, a što treba odbaciti.“

Vatroslav Vugdelija
Radio Delta

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Mrvice 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px
HUMANITARNA AKCIJA – OBITELJ VUKŠA

Najčitanije