PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Tihomir Dujmović: ‘HRVATSKE NOVINARSKE TRAGEDIJE 1945. – 1995.’

Objavljeno 5. travnja 2017. u kategorijama: Metković, News.

Dujmović

U četvrtak, 6. travnja, u Galerija GKS-a Metković, s početkom u 19:30 sati, Tihomir Dujmović će predstaviti knjigu ‘HRVATSKE NOVINARSKE TRAGEDIJE 1945. – 1995.‘. Ulaz je slobodan.

Dujmović: „Radi se o jednoj temeljitoj analizi novinarskih sudbina 1945., 1971 i stradanja novinara u Domovinskom ratu. Prvi dio knjige donosi sudbinu svih novinara koji su djelovali u NDH i ta je statistika zastrašujuća. Dakle, u drugom svjetskom ratu je ubijeno 40 novinara, dvojicu su ubile ustaše, 38 novinara su mahom nakon kraja rata ubile hrvatske komunističke vlasti. Ravno stotinu novinara je dobilo doživotnu zabranu pisanja, njih 131 je pobjeglo van, nekoliko desetaka je promijenilo profesiju mahom pod pritiskom i od 330 novinara koji su djelovali u NDH samo njih 27 je dobilo godine 1945. pravo bavljenja novinarstvom. Manje od deset posto! Takav pogrom se nije dogodilo u Njemačkoj, Italiji i Japanu zajedno!

Knjiga donosi i presude i opise sudbina svih novinara tog vremena, kao i opis medija koji su tada djelovali. Drugi dio knjige se tiče novinara u hrvatskom proljeću. Tamo je pak nakon pada hrvatskog proljeća, pedeset novinara završilo na sudu, a na crnoj listi se našlo 170 imena. Dakle u tih dvadeset pet godina imali smo gotovo pet stotina zabranjenih novinara! To je svjetski rekord za ovako malu naciju! Treći dio se odnosi na novinare stradale u Domovinskom ratu i ta je statistika strašna. Za prva četiri mjeseca Domovinskog rata ubijeno je 18 novinara, što je tri puta više negoli za sedam godina rata u Vijetnamu.“

Prenosi: metkovic.hr

Komentari