SITI I MIRNI

Neprestano biste grickali? Žudnju ugasite ovako!

Razina za krvne žile zdrave oleinske kiseline iznosi 80 posto, ne sadrži kemikalije i konzervanei, zadržava vitamine, mononezasićene masne kiseline, a nudi i pregršt antioksidansa, kao što su vitamin E i polifenoli. Uz sve to, maslinovo ulje brzo i dugo utažuje glad tj. održava osjećaj sitosti bolje nego bilo koja druga masnoća.

Objavljeno 28. ožujka 2013. u kategorijama: Lifestyle.

zdravlje_1

Znanstvenici s Technische Universität München i University of Vienna proveli su istraživanje pri kojem su ispitanici uzimali 500 mg niskomasnog jogurta s 4 različite vrste masnoća: svinjska mast, maslac, repičino ulje te maslinovo ulje.

Nakon tri mjeseca, rezultati su pokazali da maslinovo ulje najviše utječe na povišenje razine hormona serotonina u krvi koji je zaslužan za osjećaj sitosti u odnosu na ostale vrste masnoća. Nadalje, pri unosu maslinovog ulja nije došlo do povećanja tjelesne mase ispitanika.

Prilikom uspoređivanja ulja repice i maslinovog ulja, koji imaju sličan sastav masnih kiselina, uočeno je da ključni čimbenik sama aromatska skupina masnih kiselina. Nadalje, uočen je važan utjecaj na održavanje razine šećera u krvi. Otkrivena su dva ključna sastojka, heksanal i E2-heksenel, koji sprječavaju apsorpciju šećera iz krvi u stanice te na taj način dulje održavaju razinu u krvi. Analizom maslinovog ulja iz različitih dijelova svijeta pokazalo je da talijansko maslinovo ulje sadrži najveće količine povoljnih sastojaka.

Prenosi magazin.net.hr

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari