Ostanimo u kontaktu
Dalmata Jura shop LPG Narona
GAZ Benz 1200x400px

METKOVSKO LJETO

Započeo Umjetnički likovni susret 2021. Metković

Objavljeno prije

U organizaciji Ustanove za kulturu i sport Metković te uz potporu Grada Metkovića u Gradskome parku je jutros započeo Umjetnički likovni susret 2021. Metković koji traje do srijede.

Na likovnom susretu sudjeluju dobro poznati umjetnici akademski slikar Ivan Listeš, akademski slikar Stjepan Ivanišević, akademski slikar / grafičar Jure Kokeza, akademski slikar Hrvoje Marko Peruzović, akademska slikarica Anamarija Obradović, dipl. oecc. Edo Unković, diplomirani konzervator, redovni profesor na UMAS-u Ivo Donelli i profesorica likovne kulture Dubravka Šešelj.

Osim što je Umjetnički likovni susret 2021. veliki kulturni događaj u sklopu kojega je naš grad ugostio renomirane umjetnike, isti je i humanitarnoga karaktera.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Naime, svaki od umjetnika će napraviti, naslikati i donirati po dvije slike, odnosno skulpture, a prihod od prodaje namijenjen je za kupnju automobila Udruzi ‘Otac Ante Gabrić’ koja skrbi o starijim i nemoćnim osobama s područja Grada Metkovića. Novi automobil pomoći će u lakšoj terenskoj mobilnosti gerontodomaćica Udruge te za prijevoz korisnika na organizirane dnevne aktivnosti koje se svakim danom održavaju u prostorijama Udruge.

Izjave za medije predviđene su u utorak, 10. kolovoza u 12 sati kada će umjetnike pozdraviti gradonačelnik Dalibor Milan, ravnateljica Ustanove za kulturu i sport Metković Zrinka Mijoč te predstavnici Udruge ‘Otac Ante Gabrić’. Otvorenje izložbe slika i skulptura održat će se u utorak, 10. kolovoza u Galeriji GKS-a Metković s početkom u 20. Otvorenje izložbe održat će se samo uz prisutnost medija, a bez prisustva posjetitelja.

GKS METKOVIĆ

Otvorena izložba ‘Vedrina Mediterana’ Jure Talajića

Objavljeno prije

Foto: Metković.hr

U organizaciji Građanske udruge ‘Metković 600’ večeras je u Galeriji Gradskoga kulturnog središta Metković otvorena izložba slika ‘Vedrina Mediterana’ autora Jure Talajića.

Uz Talajića, na otvorenju izložbe su govorili predsjednik GU ‘Metković 600’ Ivica Puljan, tajnik Udruge Ivo Veraja te autorica predgovora u katalogu, povjesničarka umjetnosti, muzeologinja i likovna kritičarka Andrea Batinić Ivanković. Među brojnim posjetiteljima koji su svojim dolaskom uveličali otvorenje izložbe bio je gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan te dr. Mate Granić, nekadašnji ministar vanjskih poslova RH, ujedno i dugogodišnji Talajićev liječnik te prijatelj.

Opus izložbe ‘Vedrina Mediterana’ čine slike u kojima dominiraju motivi Neretve, mora, otoka i brodova, a dodatnu posebnost im daje i to što Talajić sve detalje radi od drveta. Osim slika, u Galeriji GKS-a izložene su i velike pisanice od stiropora, s kojima je Talajić pozornost privukao još 2018. kada ih je počeo raditi.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Inače, poznati ugostitelj i dugogodišnji glumac u Metkovskome amaterskom kazalištu, slikarstvom se počeo baviti prije desetak godina, a do danas njegove slike krase zidove u različitim dijelovima svijeta. Metkovskoj se publici predstavio u srpnju skupnom izložbom likovnih umjetnika na Skalama II, a ovo je njegova prva samostalna izložba koju je, kako je istaknuo, posvetio supruzi Nadi.

– Počeo sam slikati prije 10-12 godina, a prvo sam napravio jedan lopoč s kojim je sve krenulo i koji mi je dao inspiraciju. Sve je krenulo u većem obujmu kad sam za Uskrs 2018. napravio tri pisanice. Tada me nazvala profesorica Radojka Bagur s pitanjem ‘Zašto ne bih napravio još više slika’ i od tada je krenulo sve više i bolje. Ljudi su vrlo zadovoljni mojim radovima, koji se danas nalaze u svim zemljama Europe, ali i u SAD-u, Kanadi te Brazilu, – kazao je za Metkovic.hr Talajić uoči samoga otvorenja.

Jednu od svojih prvih slika, Talajić je prije nekoliko godina poklonio je Sveučilišnoj klinici ‘Vuk Vrhovac’ u kojoj se godinama liječi od šećerne bolesti, a prilikom otvorenja današnje izložbe, gradonačelniku Daliboru Milanu također je uručio svoju sliku, kao poklon Metkoviću, povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Branko Medak, a svi koji žele pogledati izložbu mogu to napraviti u Galeriji GKS-a do 9. rujna, svakim radnim danom od 9 do 13 sati.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Jastučići s čokoladom 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije