Ostanimo u kontaktu

XIII. NERETVANSKI KNJIŽEVNI, ZNANSTVENI I KULTURNI SUSRET

U Gimnaziji Metković održan književni susret o pjesniku Nikoli Martiću

Objavljeno prije

Neretvanski književni susret (10)

U Gimnaziji Metković jučer je održan književni susret Nikola Martić, pjesnik hrvatski u sklopu XIII. Neretvanskog književnog, znanstvenog i kulturnog susreta.

Susret organiziraju Neretvanska riznica umjetnina i inih vrijednosti, Hrvatska kulturna zaklada, Društvo hrvatskih književnika, Južnohrvatski ogranak DHK, Društvo hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Matica Hrvatska Neum, a, uz Metković, susret se organizira i u Neumu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu i Čapljini, ondosno, Višićima, rodnom mjestu Nikole Martića.

Susret u Gimnaziji Metković prigodnim govorom otvorio je ravnatelj Jozo Jurković, prisutne je u ime gradonačelnika Metkovića Dalibora Milana pozdravio novi pročelnik Grada Metkovića, Ivica Popović, a susret su upriličili književnik Stjepan Šešelj, književnica Danica Bartulović, prof.dr. Vinko Grubišić, predsjednik DHK-a Đuro Vidmarović, književnik Mate Pavlović, književni kritičar i publicist Mate Kovačević, književnik Zoran Jurišić, kao i drugi književnici i stručnjaci na području hrvatskog jezika i književnosti.

Nikola Martić rođen je 29. siječnja 1938., a preminuo je 29. siječnja 2013. u Splitu. Na književnu i pjesničku scenu ušao je krajem pedesetih godina; njegova najvažnija zbirka pjesama ujedno je i prva – Vrtovi zemlje humske, a u svojim pjesmama okrenut je prema zavičaju i Neretvi, ali, kako kaže Stjepan Šešelj, njegove pjesme moće osjetiti svatko.

–  Martić je pjesnik svoga kova. Njegove pjesme su uvijek, na jedan poseban način pisane i  skladane. Ako kažem da je on pjesnik pjesme Hrvatska zemlja tragičnih pjesnika, onda vam sve govorim. Njegove teme su uvijek vezane za Neretvu, ali one su i sveobuhvatne. One su pjesme koje može osjetiti netko iz slavonske ravnice i netko sa istarske rijeke, ali Neretva je uvijek nazožna u njegovom djelu – kazao je Šešelj.

Sudionici Susreta danas će u 11 sati posjetiti Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića u Pločama, kao i Opuzen gdje će u 18 sati posjetiti Neretvansku riznicu umjetnina i inih vrijednosti, a u 19 sati u Gradskoj knjižnici Opuzen održati predavanja, dok je za sutra planiran posjet Čapljini i Višićima.

Marija J.

FOTOGALERIJA

Nedjeljna idila na Ušću

Objavljeno prije

Mnoštvo ljudi, idilične prizore i ovoliku razina zena koja se rijetko viđa, jučer je na Ušću ovjekovječio Nikša Margeta u svome albumu “Sunday”. Fotografije dijelimo s vama, jer smo uvjereni da ovolika razina opuštenosti mora djelovati na vas i uljepšati vam ponedjeljak.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije