EUROPSKA NOĆ MUZEJA

U Arheološkom muzeju Narona otvorena izložba ‘Viganj – antički brodolom’

Objavljeno 21. svibnja 2018. u kategorijama: Foto Galerija, Kultura, Metković, News.

Arheološki muzej Narona, Otvorenje izložbe Viganj - antički brodolom

Galerija

U subotu 19. svibnja, u Arheološkom muzeju Narona u Vidu, povodom Europske noći muzeja, otvorena je izložba autora Marija Radaljca, ‘Viganj – Antički brodolom‘. Izložbu je otvorio ravnatelj muzeja, g. Toni Glučina, koji je prisutnima ujedno predstavio autora izložbe i njegov rad.

Riječ je o antičkom brodolomu kod Vignja na Pelješcu, jednom od najznačajnijih podmorskih lokaliteta u Hrvatskoj. Nalazi se jednu milju zapadno od Vignja, nasuprot Punti sv. Ivana, na dubini od oko trideset metara.

Lokalitet Viganj prvi se put spominje davne 1935. godine, kada su spužvari izvadili jednu olovnu prečku antičkoga drveno-olovnog sidra. Druga olovna prečka izvađena je 1958. godine i čuva se u Gradskom muzeju u Korčuli. Nakon toga uslijedilo je razdoblje neprekidnog pljačkanja i devastiranja lokaliteta, sve do istraživanja 1971. – 1972. godine, pod vodstvom Željka Rapanića.

Autor izložbe Mario Radaljac rekao je da izložba predstavlja početak podvodne arheologije u Hrvatskoj.

– Posjetitelji mogu pročitati i pogledati slike o početcima podvodne areologije u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji. Ima dosta zanimljivih crno-bijelih fotografija pod morem, fotografija brodske konstrukcije. Zanimljiva su prijenosna ognjišta kojih je nađeno nekoliko, a ovdje su izložena dva različitog tipa i egejsko posuđe iz drugog, trećeg stooljeća poslje Krista kao što su lonci, tave, poklopci i sve ono što se upotrebljavalo u svakoj kući – rekao je Radaljac.

Keramika s potonulog broda kod Vignja svrstava se u skupinu takozvane istočne kuhinjske keramike ili, kako se još naziva, grube egejske keramike. Pretpostavlja se da je ovo posuđe kao roba za prodaju bilo namijenjeno nekoj luci na srednjem Jadranu, poput Narone i Salone.

Izložba u Arheološkom muzeju Narona će biti otvorena do 18. lipnja 2018. godine.

Autoškola Narona, Upis – 640px
Autoškola Narona – 640px

Komentari