Ostanimo u kontaktu

NOĆ MUZEJA

Raznovrstan i zanimljiv sportsko-kulturni program muzeja na području Metkovića

Objavljeno prije

Noć muzeja 2018, Arheološki 12

U cijeloj Hrvatskoj danas se obilježava trinaesta Noć muzeja pod geslom Muzeji i sport – brže, više, jače… / citius, altius, fortius…. Tim povodom obišli smo muzeje na području Metkovića pa pogledajte što su nam pripremili.

‘Congeria’ – Jama u Predolcu

Edukativni centar Congeria – Jama u Predolcu s Gorskom službom spašavanja Hrvatskom gorskom službom spašavanja ispostave u Metkoviću organizirao je pokaznu vježbu, a edukativni centar bio je otvoren do 22 sata.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Voditelj edukativnog centra Markica Vuica pokazao nam je stalni izložbeni postav i istaknuo posebnost životinjskog svijeta u jami.

– Za Noć muzeja planirali smo vođenje kroz cijeli postav, dvije cjeline edukativnog centra Priča o podzemlju i Priča o Congeriji, te sam posjet jami. Pored toga imamo i radionicu s HGSS-om gdje se vrši jedna pokazna vježba spuštanja i podizanja. Ne mogu reći što je glavno u našem muzeju, ništa specijalno izdvojiti, jedino, eto životinjski svijet koji nastanjuje prostore jame, naročito Congeriu koja je jedini školjkaš na svijetu koji živi u podzemlju i čitav drugi niz podzemnih i nadzemnih životinja koje također susrećemo u jami – rekao je Vuica.

Prirodoslovni muzej Metković

Ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Metković  Ivana Baće kazala je da je, u skladu s motom ovogodišnje Noći muzeja, pripremio program u kojem je fokus na životinje koje su u nečemu najbolje.

– Ovogodišnju Noć muzeja započeli smo radionicom za najmanje, Naj u svijetu životinja u zavičajnom muzeju, da pronađu životinje koje su naj, naj, o kojima su nešto čuli i da ih proađu kasnije u našem postavu. U skladu sa sportskim geslom da je najvažnije sudjelovati svi su i nagrađeni, a kako uvijek ima zlatnih, srebrnih i brončanih medalja tako je i ovdje. U 18 sati otvorena je izložba fotografija Krajolici II koja je u sportskom  duhu. Da biste mogli snimiti fotografiju, morate prošetati uz Neretvu, uzbrdo-nizbrdo ili veslati po Neretvi – rekla je Baće.

Stalni postav muzeja za sve je građane bio otvoren do 22 sata.

Arheološki muzej Narona

Ravnatelj Arheološkog muzeja Narona Toni Glučina u bogatom programu koji je muzej pripremio za Noć muzeja najviše je istaknuo izložbu o povijesti sporta u Metkoviću.

– U rimsko doba sport nije postojao u onom obliku kakvom danas poznajemo. Iz tog razloga smo se nekako okrenuli više suvremenom dobu i pokušali predstaviti sportske akivnosti Metkovića, povijest klubova, ne samo profesionalnog sporta, nego  i amaterskog i rekreativnog… tako da se kroz informativne panoe može se popratiti povijest sporta u Metkoviću, u Hrvatskoj općenito, a i njegovo samo porijeklo. Organizirali smo i stručno sportsko vodstvo na temu sporta, a pojedini predmeti u muzeju ipak ukazuju na sportske aktivnosti poput lucerne sa prikazima pjijetla za palminim grančicama, simbolom pobjednika na natjecanju. Organizirali smo i radionicu za djecu sa različitim i novim didaktičkim igračkama, kao radionicu za najmlađe, a imamo i izložbu Vid Vidu koja traje do 12. veljače.

Arheološki muzej Narona posjetitelji mogu posjetiti do 1 sat ujutro.

Marija Jeramaz

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

ULTIMATE SPORTS GYM – 740px

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije