Ostanimo u kontaktu

GRADSKA KNJIŽNICA METKOVIĆ

Predstavljena zbirka pripovijedaka ‘Ne zaboravi se smijati’ Nikole Kujundžića

Objavljeno prije

Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću organizirao je predstavljanje knjige ‘Ne zaboravi se smijati’ Nikole Kujundžića u petak, 10. svibnja u Gradskoj knjižnici u Metkoviću. O knjizi su govoriti Mladen Vuković (moderator i urednik kulture “Hrvatskog radija – Radio Splita”), Ante Žužul Marinović i sam autor Nikola Kujundžić.

Poznat u znanstvenim krugovima kao čovjek koji je na svjetlo dana izvukao stare “Ljekaruše”, autor oko 70 znanstvenih radova i stotinjak članaka, čovjek koji je četiri puta bio dekan Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta i izumitelj “Primus čaja”, ovaj put čitateljima nudi lijek u obliku – smijanja.

Glumac Ante Šućur čitao je ulomke iz knjige, a s nekoliko poznatih pjesama iz imotskog kraja uz zvuke gitare, publiku je razgalio kustos MHAS-a Ljubomir Gudelj.

Mate Maras o zbirki pripovijedaka Ne zaboravi se smijati:

U ovoj zbirci pripovijedaka, pod optimističnim naslovom Ne zaboravi se smijati, nalazimo toliko iskrenosti i bezazlenosti koliko ih može pružiti samo nevino dijete kad otvorena srca gazi bosim nožicama po trnju i cvijeću na rubu varljive livade koja se naziva životom.
Autobiografski zapisi Nikole Kujundžića podijeljeni su u dva dijela. Prvi dio, koji počinje s opisom najranijega djetinjstva, napisan je stupnjevanim jezikom koji je isprva dječji jednostavan, a zatim sa svakom pričom postaje sve složeniji i „pravilniji“; u njemu je autor uspio dočarati svevremensku dramu života u oskudici, na rubu gladi, gdje je jaje „u sorbulu“ blagdan za dušu i tijelo, kao da je živio prije dvjesta godina. U drugom dijelu, koji se poklapa s piščevom maturom, čitatelja dočekuje hrvatski standardni izričaj koji biva sve jedriji da bi na kraju – nakon dviju izvanrednih „bosanskih“ priča – uskiptio od lirskih sokova u krševitom zavičaju…
Više su puta u prošlosti razna pera, vrsnija i poznatija, opisala imotsko selo, … ali nitko nije tako duboko prodro u tajne odrastanja i odgoja oko komina i komaštara kao Nikola Kujundžić… Dojmljivu opisu toga bajkovitoga djetinjstva uvelike pridonosi lokalni govor s obiljem zanemarenih i gotovo zaboravljenih riječi… Svježi vjetar piri iz svake rečenice ove nesvakidašnje proze – koja je istodobno lokalno i univerzalno zrcalo čovjekova opstanka pod hladnim zvijezdama…

Kako je izgledalo predstavljanje knjige pogledajte u galeriji:

OBLJETNICA

Svečani koncert povodom 90 godina postojanja Glazbe Ston

Objavljeno prije

Večeras je održan svečani koncert povodom 90 godina postojanja Glazbe Ston u parku Komarda u Stonu.

Hrvatsko pučko društvo Stoviš osnovano je 1912. godine u Stonu. Iz Društva je proizašla Glazba Ston koja je prvi nastup održala 1929. godine.

Uz slavljenike, zajednički su trebali nastupiti i Hrvatska glazba Potomje i puhački orkestar HKUD-a Seljačka sloga iz Trebižata. Mnogobrojni posjetitelji su uživali u divnom koncertu, iako je koncert nakon nekog vremena prekinut radi kiše.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama9 300×250

Najčitanije