Ostanimo u kontaktu

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA

Otvorena izložba ‘Rimski jelovnik. Što su jeli stari Rimljani?’

Objavljeno prije

U petak, 17. svibnja otvorena je izložba “Rimski jelovnik. Što su jeli stari Rimljani?”. Arheološki muzej Narona organizirao je tijekom trajanja muzejske edukativne akcije 24. EMA (Pre)hrana istraživanje drevnih rimskih jelovnika. Autor programa je mr. sc. Toni Glučina.

Na organiziranim radionicama izrađene su replike hrane koju su jeli Rimljani i posuđa. Radove su napravile vrijedne ruke djece iz DV Vid, DV Otrić-Seoci, DV Radost, DV Metković, DV Opuzen, DV Ploče s područnim vrtićima Komin, Rogotin i Staševica. U kulinarstvu su se stari Rimljani oslanjali na tradicionalne namirnice mediteranskog podneblja, koju je činilo maslinovo ulje, ječam i vino. Nadopunjena raznim povrćem „mediteranska trijada“ je činila osnovu prehrane većine Rimljana. Međutim, gastronomski svijet bogatih Rimljana bio je potpuno drugačiji.

Prehrambene navike bogatih i siromašnih Rimljana, vojnika i gladijatora su istražili su i prezentirali su na otvorenju izložbe učenici iz OŠ Stjepana Radića (Metković), OŠ Opuzen, OŠ Ivo Dugandžić-Mišić (Komin), OŠ Vladimir Nazor (Ploče).

Kako je to izgledalo na otvorenju pogledajte u našoj galeriji:

3D VIRTUALNA ŠETNJA

Iskoristite priliku i virtualno prošetajte Arheološkim muzejom Narona

Objavljeno prije

U skladu sa novonastalom situacijom i odlukama vezano za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom mnoge ustanove su zatvorene za posjetitelje.

Među njima su i kulturne ustanove, no napredak tehnologije omogućavaju nam da iz sigurnosti doma posjetimo muzeje i izložbe.

Iako je Arheološki muzej Narona do daljnjega zatvoren za rad s posjetiteljima, na njihovoj web stranici ili na ovoj poveznici donosimo Vam 3D VIRTUALNU ŠETNJU gdje možete razgledati cijeli stalni postav na 3 etaže.

Posebnost ove šetnje je što Vam omogućuje da zavirite i u kutke na koje je posjetiteljima onemogućen pristup, kao sto su prostor ispod rešetki, mozaični pod ispred statua te pod na galeriji.

– Ostanite s nama online i pratite nas na Facebooku, Webu, Twitteru i Instagramu, – poručuje vodstvo AM Narona.

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Reklama10 300×250

Najčitanije