Ostanimo u kontaktu

ŠKOLSKA PRIREDBA

OŠ Stjepana Radića pozdravila proljeće na krilima prijateljstva, glazbe, riječi i pokreta

Objavljeno prije

Sinoć je u OŠ Stjepana Radića održana priredba pod nazivom “Pozdrav proljeću – na krilima  prijateljstva, glazbe, riječi i pokreta”. Koordinatorica priredbe bila je uč. glazbene kulture Vanja Gabrić, prof.

Priredbu možemo opisati kao jedan veseli pozdrav proljeću, kao pozdrav japanskoj kulturi i obilježavanje rođendana Johanna Sebastiana Bacha i gdina Bože Petrova, koordinatoričinog učitelja harmonike zbog kojeg je zavoljela glazbu i završila Muzičku akademiju.

Naučili smo mnogo toga o japanskoj kulturi, slušali smo haiku na hrvatskom i engleskom jeziku, među kojima i poeziju našega Metkovca Ive Nodila, čuli smo kako se broji na japanskom, prezentirani su nam karate pokreti te smo se prisjetili i odali počast dolasku Yoko Nishii u naš Metković. Yoko je u Hrvatskoj diplomirala glasovir. Snimila je prvi CD u svijetu sa svim glasovirskim djelima hrvatske skladateljice Dore Pejačević, a naš grad  je stavila u svjetsku turneju The Curtural Transmission from Ise to the World i održala ukupno 45 koncerata. U Metkoviću je ponovno nastupila 2015. godine.

Nastupu Yoko Nishi nazočio je i gosp. Miodrag Paponja, dr. vet. med., koji je na priredbi nastupio kao gost predavač te nam je prenio nekoliko zanimljivih informacija o japanskoj kulturi.

Tijekom priredbe se koordinatorica, uč. glazbene kulture Vanja Gabrić emotivno obratila publici govoreći o priredbi i o svome putu svijetom glazbe uz svoga mentora gosp. Božu Petrova.

Voditeljice programa bile su učenice 4. razreda  Tea Marušić i Korina Obrvan.

Sudjelovali su:

  • Školski zbor / voditeljica uč. glazbene kulture Vanja Gabrić, prof.
  • Dramsko-recitatorska skupina: Maja Arnaut, Maris Gluščević, Paula Petković, Sara Obrvan i Petra Petković / voditeljica uč. razredne nastave Dajana Marinović, mag. prim. edukacije
  • Dramsko-recitatorska skupina: Eva Marija Petrov, Nela Bulum, Ivan Vrnoga, Vincenca Lučin, Dora Galov, Luca Bebić / voditeljica uč. razredne nastave Josipa Đerek, dipl. uč. raz. nastave
  • Dramsko-recitatorska skupina: Mihael Dodig, Roko Erceg, Lovro Lovrić, Marko Oršulić, Jure Paponja, Nika Oršulić, Ema Galov, Ema Scipioni, Kjara Kežić, Toni Tolj, Tin Prgomet / voditeljica uč. hrvatskoga jezika Tatjana Hazirović Juračić, prof.
  • Dramsko-recitatorska skupina na engleskom jeziku: Mišo Draženović, Josipa Tošić, Lovre Galov /voditeljica uč. engleskoga jezika Marija Mijić, prof.
  • Učenice – recitatorice Ema Jelčić i Anja Pokrajac / voditeljica uč. glazbene kulture Vanja Gabrić, prof.
  • Karatisti: Ante Leontić, Katja jerković, Dora Galov (Karate klub Metković / voditelj Denis Žderić)
  • Učenik 1. razreda Gimnazije Metković Mateo Plećaš (harmonika)
  • Učenica Osnovne glazbene škole Metković Željka Jerković (flauta)
  • Gost predavač Miodrag Paponja, dr. vet. med.

Scenografiju na školskim panoima pripremili su uč. likovne kulture Ante Leko, prof. i mag. art., školska knjižničarka Ivana Čarapina, prof. i dipl. bibl. i uč. engleskoga jezika Marija Mijić, prof.

PowerPoint prezentaciju pripremila je školska knjižničarka Ivana Čarapina, prof. i dipl. bibl., a učenici 4. a i 4. b razreda izradile su origamije / voditeljice učiteljica razredne nastave Marija Volarević, dipl. uč. i Dajana Marinović, mag. prim. edukacije. Učenici Srednje škole Metković sa svojim voditeljima izradili su tradicionalnu japansku odjeću (kimono).

 

U SPOMEN NA NIKOLAŠA SKVIČALA

KUD Metković sudjelovao na Susretu lijeričara i zdravičara u Pridvorju

Objavljeno prije

U Samostanu sv. Vlaha u Pridvorju 29. studenog 2019. održan je 19. Susret lijeričara i zdravičara Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao i dosadašnjih godina ovu manifestaciju podupiru Ministarstvo kulture RH i Dubrovačko-neretvanska županija.

Organizator ovih susreta po 19. put doveo je na lokalitet podrijetla lijerice, a u spomen na Nikolaša Skvičala predstavnike sa područja DNŽ-a te goste iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Na susretu je sudjelovalo 17 lijeričara i 10 zdravičara.

Logističku organizaciju cijele manifestacije pripremaju Zajednica KUU DNŽ, KUD-ovi „Metković“ Metković i „Stjepan Radić“ Pridvorje, a stručnu organizaciju vode Vidoslav Bagur i Zdravko Obradović.

Priredba je ostvarila cilj, jer je uz prikaz tradicijskog načina sviranja na lijerici i načina kazivanja zdravica uključila i mnogobrojne mlade svirače i kazivače, koji nastavljaju ovu tradiciju.

Posebno je bitno spomenuti sudjelovanje mladih članova KUD-a „Metković“ koji su sa svojim mentorima Nikolom Menalom i Dinom Čolakovićem na dobrom putu da postanu vrsni lijeričari i zdravičari.

Prisutnima je bio predstavljen i graditelj lijerice koji izrađuje vrhunske instrumente.
Uz tradicijski instrument lijericu čuli smo diple i gusle koji se sviraju na bližim lokalitetima juga Hrvatske.

U podacima kojima raspolaže Zajednica KUU DNŽ evidentirano je preko sto pojedinaca koji su sudjelovali u proteklim susretima što potvrđuje da je u potpunosti ostvaren cilj njegovanja i čuvanja tradicijskih običaja s juga Hrvatske.

Lijerica i zdravičari ponovno žive i djeluju na cijelom području juga pa i šire.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije