Ostanimo u kontaktu

30. GODIŠNJICA SMRTI OCA ANTE GABRIĆA

Održana promocija igrano-dokumentarnog filma ‘Preporučena posveta’, redatelja Gorana Matića

Objavljeno prije

Promocija igrano-dokumentarnog filma Preporučena posveta

Povodom obilježavanja 30. godišnjice smrti oca Ante Gabrića, sinoć je u prepunoj galeriji Ustanove za kulturu i sport prikazan film ‘Preporučena posveta‘, metkovskoga redatelja Gorana Matića, koji je sa suradnicima ovaj igrano-dokumentarni film snimio u čast našega velikoga misionara.

Promocija igrano-dokumentarnog filma Preporučena posveta

Projekt nastao pod pokroviteljstvom Grada Metkovića, gradonačelnik Dalibor Milan je prokomentirao:

– Nakon što je HRT snimio dva filma o ocu Anti Gabriću ovo je prvi domaći uradak koji je nastao pod redateljskom palicom našeg sugrađanina i nadarenog redatelja, gospodina Gorana Matića. Film je snimljen povodom 30. godišnjice smrti oca Ante Gabrića. Grad je pomogao i uvijek će pomagati u produkciji ovakvih filmova. Svi smo svjedoci koliko je otac Ante Gabrić zapravo bio veliki čovjek i svima nam može biti putokaz kako živjeti u ovim teškim vremenima. Radi se o zaista jednom hvalevrijednom projektu koji će ostati i za buduće naraštaje, koji će spoznati zapravo veličinu i vrijednost i život oca Ante Gabrića, – rekao je gradonačelnik Milan.

Gornam Matić

Kako je došao na ideju, koncept filma, redatelj Goran Matić je rekao:

– Krenuli smo od pisama oca Ante Gabrića koji je pisao svojim Metkovcima i svima onim ljudima koji su mu pomagali ili na bilo koji način bili bliski. Na taj način sam želio da iz grada, odnosno Metkovića, iz Neretve, potakne nešto autohtono, pa smo povezali stari Metković, odnosno razdoblje do kad je otac Ante živio u Metkoviću, i to smo pretopili na ovo novije razdoblje. Isto tako, otac Ante često puta je vezivao Indiju i Metković, odnosno Neretvu, kao jednu cjelinu pa smo mi tako sa ovim igranim radnjama pokušali to spojiti u jedno, – rekao je Matić.

Ivana Čarapina i Goran Matić

Uz igrane ulomke u filmu su sudjelovali, knjižničarka OŠ Stjepana Radića, Ivana Čarapina koja je govorila o životu i radu oca Ante u Indiji i izložbi Zvonimira Atletića koja se nalazi u Pastoralnom centru ‘Otac Ante Gabrić’ u sklopu crkve sv. Nikole biskupa u Metkoviću. Župnik Župe sv. Ilije, fra Ante Bilokapić je govorio o duhovnom životu oca Ante i odnosu prema njemu danas. Prof. dr. sc. Andrija Nikić govorio je o susretu s ocem Antom i sv. Majkom Terezom u Mostaru i povezanosti hercegovačkih franjevaca i oca Ante. Dr. sc. Ivan Jurić je pročitao ulomak i govorio o svojoj knjizi Pisma oca Ante rodbini i prijateljima te ujedno najavio i njeno 2. izdanje.

Promociji filma su prisustvovali brojni uzvanici iz političkog, kulturnog, vjerskog i društvenog života, a nakon projekcije u predvorju je upriličena degustacija neretvanska i indijska jela.

Večer u znaku oca Ante nije mogla proći i bez humanitarnog predznaka, pa je tako u organizaciji Srednje škole Metković i Udruge ‘Mladi oca Ante Gabrića’ organizirano prikupljanje humanitarne pomoći za obnovu stare škole English Medium School u Mariapoliju u Zapadnom Bengalu u Indiji.

Piše: Dalibor Čutura / Metković NEWS

OPĆINA KULA NORINSKA

300.000 kuna za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama

Objavljeno prije

Desne - Kula Norinska

S obzirom na turistički potencijal kojeg naselje Desne zasigurno ima, Općina Kula Norinska je izradila projektnu dokumentaciju i prijavila se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, te nam je odobreno 300.000 kn za rekonstrukciju Vrijačke ulice u Desnama.

Cesta je to koja vodi do starog zaseoka ‘Kuće’, područje koje je evidentirano u Prostornom planu općine Kula Norinska pogodno za razvoj Ruralnog turizma.

Nadamo se da ćemo sa ovom cestom pospješiti daljnji razvoj turističkog potencijala tog lijepog neretvanskog mjesta, javili su iz Općine Kula Norinska!

Nastavi čitati

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM

UOSI Prijatelj potpisao ugovore sa 30 osobnih asistenata

Objavljeno prije

Uosi Prijatelj, potpis ugovora (5)

U prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj danas je Ugovore o radu na određeno vrijeme potpisalo 30 asistenata. Osobni asistenti sukladno odobrenim programima zapošljavaju se na godinu dana.

Riječ je o jednom u nizu programa koje provodi UOSI Prijatelj, financiran iz proračuna Republike Hrvatske i iz Europskog socijalnog fonda, odobren od strane povjerenstva Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

– Ove programe na zadovoljstvo naših korisnika i samih osobnih asistenata provodimo od 2006. godine. Ove godine su nam odobrena sredstva za ukupno 30 korisnika i to 27 iz doline Neretve, 3 iz Gračaca, a u travnju ćemo uključiti u program još 2 korisnika iz Metkovića, te po jednog iz Splita i Šibenika. Gotovo sve potrebe za osobnim asistentima za korisnike, koji su nam se prijavili, sa područja doline Neretve smo osigurali uz pomoć Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, – javili su iz UOSI Prijatelj.

Nastavi čitati

Najčitanije