Ostanimo u kontaktu
GALA HOME 1200px

4 300 KILOMETARA UNATOČ PROBLEMIMA

Nikola Horvat u Gradskoj knjižnici predstavio knjigu ‘Barinški epitaf: priča sa Pacific Crest Traila’

Objavljeno prije

Barinški epitaf, Nikola Horvat 6

U Gradskoj knjižnici Metković sinoć je Nikola Horvat, prvi Hrvat koji je savladao pješačku rutu Pacific Crest Trail, predstavio svoju knjigu o tom 4300 kilometara dugom putovanju, Barinški epitaf: priča sa Pacific Crest Traila. 

Pacific Crest Trail (PCT) ruta je kojom avanturisti hodaju od meksičke do kanadske granice, proazeći kroz divljinu, prirodne znamentosti i gradove američkih saveznih država Kalifornije, Oregona i Washingtona. Na avanturu godišnje krene više od 2500 ljudi, ali samo 15% završi rutu.

Nikola Horvat je PCT prešao u 163 dana te je do cilja stigao 2. listopada 2016. te kaže da se na njega odlučio nakon što je vidio amaterske snimke hodača na ruti:

­- Već sam 2003. hodao na ruti Zagreb-Međugorje i tu se nekako rodila ljubav prema hodanju, a kasnije sam hodao po planinama i vodio klasični planinarski život, a onda sam 2015. vidio amaterske dokumentarce o Pacific Crest Trailu koji su me očarali i tu se rodila ljubav i želja za hodanjem PCT. Oduvijek tražim to nešto transcedentalno. Ne idem na put da mi nešto vidi puta, kako kažu naši stari. Jednostavno, ja sam tragač, tražitelj smisla, samoga sebe, tražitelj Boga na kraju krajeva, tako da je i to bio jedan od razloga zašto sam krenuo na put – kazao je Horvat.

Za knjigu kaže da je mješavina putopisa, međuljudskih odnosa, osobnih problema i drame koja mu se dogodila dok je bio na putu, ali i mješavina korisnih informacija o putu i o tome kako se pripremiti za Pacific Crest Trail.

Na predstavljanju je izdvojio više zainimljivih događaja na putu, ali najviše je istaknuo one koje su ga podsjetile da prirodu treba poštovati, poput susreta pumom u noći i bliskog susreta s medvjedom u šumi iako, parafraziramo, ne zna se tko je bio više preplašen, on ili medvjed.

Nakon predavanja o putu i knjizi, prikazan je kratki nagrađivani o putovanju Pacific Crest Trail: Tesla – godina početaka, koji je nastao u suradnji s Tinom Borovčakom. Na kraju predstavljanja zainteresirani su mogli kupiti Horvatovu knjigu koju im je i potpisao.

Dokumentarni film o putovanju možete pogledati ovdje:

Marija Jeramaz

ZA OSOBNE POTREBE

17-godišnji mladić uzgajao indijsku konoplju

Objavljeno prije

Policijski službenici Policijske postaje Ploče su jučer, 13. srpnja, u poslijepodnevnim satima, držeći prismotru na brdu iznad mjesta Peračko Blato u Pločama, u zalijevanju manjeg nasada indijske konoplje zatekli 17-godišnjeg mladića.

Biljke su, svaka za sebe, bile posađene u kantama sa zemljom koje su se nalazile na djelomično kultiviranom zemljištu.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je maloljetnik indijsku konoplju uzgajao za osobne potrebe, ali i za dalju prodaju zbog čega je kazneno prijavljen za kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i promet drogama.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska

Nastavi čitati
Pekarstvo Metkovka – Akcija S21 Banner 300×250
SNJEŽANA ĆUŽE 300px

Najčitanije