Ostanimo u kontaktu

METKOVSKO LJETO

Najljepše klapske pjesme u Gradskom parku uz klapu Šufit

Objavljeno prije

Sinoć nam je klapa Šufit u Gradskom parku podarila najljepše klapske pjesme. U mješavini tradicionalnih, popularnih i vlastitih pjesama svatko je mogao pronaći nešto za sebe, a mnogobrojna publika u parku je glasnim pljeskom i zajedničkim pjevanjem nagrađivala klapu Šufit tijekom svake pjesme.

Tako su između ostalih, članovi klape izveli pjesme Ju te san se zaljubija, Ne diraj moju ljubav, Ta divna splitska noć, Dvi riči, In vino veritas, Vilo moja, Ružo moja crvena, ali i pjesme Kad mi dođeš ti i Moj lipi anđele kojima smo se prisjetili Olivera.

Donosimo vam video zapise i galeriju kako bi vam prenijeli dio atmosfere iz Gradskog parka.

Klapa Šufit pjeva Olivera – Kad mi dođeš ti

Publiée par Metkovic NEWS sur Mardi 30 juillet 2019

Klapa Šufit u Gradskom parku – Ju te san se zajubija

Publiée par Metkovic NEWS sur Mardi 30 juillet 2019

U SPOMEN NA NIKOLAŠA SKVIČALA

KUD Metković sudjelovao na Susretu lijeričara i zdravičara u Pridvorju

Objavljeno prije

U Samostanu sv. Vlaha u Pridvorju 29. studenog 2019. održan je 19. Susret lijeričara i zdravičara Dubrovačko-neretvanske županije.

Kao i dosadašnjih godina ovu manifestaciju podupiru Ministarstvo kulture RH i Dubrovačko-neretvanska županija.

Organizator ovih susreta po 19. put doveo je na lokalitet podrijetla lijerice, a u spomen na Nikolaša Skvičala predstavnike sa područja DNŽ-a te goste iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Na susretu je sudjelovalo 17 lijeričara i 10 zdravičara.

Logističku organizaciju cijele manifestacije pripremaju Zajednica KUU DNŽ, KUD-ovi „Metković“ Metković i „Stjepan Radić“ Pridvorje, a stručnu organizaciju vode Vidoslav Bagur i Zdravko Obradović.

Priredba je ostvarila cilj, jer je uz prikaz tradicijskog načina sviranja na lijerici i načina kazivanja zdravica uključila i mnogobrojne mlade svirače i kazivače, koji nastavljaju ovu tradiciju.

Posebno je bitno spomenuti sudjelovanje mladih članova KUD-a „Metković“ koji su sa svojim mentorima Nikolom Menalom i Dinom Čolakovićem na dobrom putu da postanu vrsni lijeričari i zdravičari.

Prisutnima je bio predstavljen i graditelj lijerice koji izrađuje vrhunske instrumente.
Uz tradicijski instrument lijericu čuli smo diple i gusle koji se sviraju na bližim lokalitetima juga Hrvatske.

U podacima kojima raspolaže Zajednica KUU DNŽ evidentirano je preko sto pojedinaca koji su sudjelovali u proteklim susretima što potvrđuje da je u potpunosti ostvaren cilj njegovanja i čuvanja tradicijskih običaja s juga Hrvatske.

Lijerica i zdravičari ponovno žive i djeluju na cijelom području juga pa i šire.

Nastavi čitati
BP OKTAN 300×250

Najčitanije